MAXstyrka

Allt inom kraftsport

“Muskeldoktorn” och gästskribenten Stefan Waltersson har skrivit en artikel som handlar om att Tyngdlyftarförbundet har breddat sin föreningsbas, och vad detta kan komma att betyda för medlemmarna och andra aktiva inom styrkesport.
——————————————————————————————————————————————————

2011 beslöt Svenska Tyngdlyftningsförbundet att man skulle tillåta både CrossFit och Kettlebellsföreningar att få tillhöra Tyngdlyftarförbundet. Det angivna skälet för detta beror på att man historiskt sett har mycket gemensamt med CrossFit och Kettlebells. CrossFit är funktionell träning som bygger på styrke och konditionsträning som används i ett integrerat system för att träna upp allmänfysiken. Samtliga sporter är väldigt explosiva, även om CrossFit även tränar upp kondition och muskeluthålligheten betydligt. Det ger å andra sidan en bättre muskulär uthållighet vilket gör att man återhämtar sig snabbare mellan övningarna. I förlängningen gör det att kroppen inte kräver lika lång vila för att bli återhämtad, det leder i sin tur till att man kan träna mer frekvent. Som en god vän sa vid ett tillfälle, ”det är inte hur mycket du lyfter en gång som avgör hur stark du blir, det är hur många gånger du gjort ett sådant lyft”.

Kettlebellen, eller ”Girya” som den heter i Ryssland där den har sitt ursprung, är som en kanonkula med ett handtag på. Girya användes som en motvikt för att väga på marknader och dylikt och därav finns de i olika vikt med ett handtag så det lätt går att lyfta till och från vågen. En gång i tiden tävlades det i enarmsryck och enarmsstöt, vilket i princip dog ut under en period. Nu kan man se det både inom strongman och den ”nya” träningsformen Kettlebells som vunnit mark.

Thomas Norlander, som skriver i tyngdlyftartidningen, tror på en positiv utveckling för alla inblandade i och med det här nya samarbetet. Man har mycket att lära från varandra. Utövare av CrossFit tränar ryck , sittvändningar och pushpress. Det är också två tävlingsgrenar inom CrossFit, väldigt likt tyngdlyftningen. Han skriver även att det finns tyngdlyftare som kommer gå över och börja tävla i CrossFit, på samma sätt som trafiken av medlemmar även kommer att gå i andra riktningen och det kommer bli fler som tävlar i tyngdlyftning istället för CrossFit. Kanske kommer en del att välja att tävla i både och. Det gör också att båda läger skapar sig en bredare publik, ett större engagemang och fler som kommer att utbilda sig till tränare/ledare och kan lära upp en ny generation lyftare.

Tack vare den breda variationen på träningen kommer svensk lyftning att kunna utveckla sin spetskompetens inom träning, vilket man egentligen redan ser på många andra håll. Titta bara på hemlandet för Kettlebellsen, Ryssland, som har flera av världens bästa tyngdlyftare.

”Idag har vi hundratals ungdomar som tränar CrossFit och kommer att söka sig ner till våra föreningar. Vi skall nu möta upp dessa och välkomna dem, ta hand om dem och börja samarbeta. Vi har inget att förlora”.

Citat: Thomas Norlander för Tyngdlyftarförbundet.

Det här är otroligt goda nyheter som kommer att ta svensk styrkesport till en helt annan nivå. Jag själv har länge baserat min träning, som kallats för ”Seminoff-metoden”, på inslag från Westside Barbell och kombinerat det med tyngdlyftningsträning. Det blir väldigt snarlikt CrossFit, fast mer styrkeinriktat. Har man den träningen som bas och sedan modifierar träningen utifrån sin kroppstyp och vilken målsättning man har med sin träning så blir det ofta fantastiskt bra.

[källa: “Tyngdlyftaren” nr 1 2012 – STF’s tidning.]

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate