MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Rune Andersson har startat upp och arrangerat Sveriges Starkaste Man och är en av de människor som har betytt mest för strongmansportens utveckling i Sverige. Nu på lördag, den 19 maj, arrangerar han den första deltävlingen av tre i Gymkompaniet Open 2012 i Järsnäs där nästan 50 atleter kommer att tävla. MAXstyrka ringde upp honom för att prata lite om tävlingen.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Det är 48 st anmälda deltagare som kommer att tävla i Järsnäs. Är du förvånad över hur stort intresse det har varit?

Rune Andersson: Nej, jag har varit med om värre. Jag har haft 70 deltagare på andra tävlingar innan, men det här är det bästa på flera år. Jag har arrangerat över 200 tävlingar och har hållit på i över 20 år med det här. Jag har arrangerat VM i bodybuilding och Mr. Olympia förr också, men det var styrkan som jag mest var intresserad av.

MAXstyrka: Hur har ni valt grenarna? Har ni haft främst publiken eller atleterna i åtanke?

Rune Andersson: Både och. En tredje faktor som spelar roll är ju utrustningen. Vi kör två och två vilket betyder att vi måste ha två identiska utrustningar. Det blir ju svårt om man ska ha två st. Conans Cirkel, men vi har ju Farmers Walk, Däckvält m.m.

MAXstyrka: Hur ser du på nivån på elitklassen nu när årets första SM-kval är på samma dag?

Rune Andersson: Vi gick ut först, så då får ju de andra skylla sig själva. Det är ju en konkurrens, absolut, men samtidigt är det ju två lite olika tävlingar. Man får ju fler tävlande om man har Farmers Walk på 120 kg än om man bara har på 200 kg.

MAXstyrka: Strongman verkar ha vuxit som sport de senaste åren. Ser du som arrangör någon stor skillnad i dag mot hur det såg ut för några år sedan?

Rune Andersson: Det var nog som allra störst när Magnus Samuelsson var som störst, runt år 2000, eftersom det som det gick på TV3 och så. Nu är det lite mer anonymt. När Magnus vann Världens Starkaste Man (1998) så nämndes det inte ens i TV. Det var bara några tidningar som tog upp det.

MAXstyrka: Vad tror du om strongman i Sverige i framtiden? Kommer sporten att växa?

Rune Andersson: Jag tror att det kan bli stort, men då måste det vara under kontroll. Det kan bli tufft att komma med i något förbund eftersom att ekonomin styr. De är nog inte så pigga på att dela med sig av sina pengar. Vi har varit med i dragkampssförbundet innan, men blev sedan svartlistade. Om vi kan samarbeta och komma med i styrkelyftsförbundet eller liknande så har vi en mycket större chans att komma med i TV och media och då växer sporten. Om vi vill komma med i Sportspegeln så måste vi alltså vara med i en organisation.

MAXstyrka: Nästa år ryktas det om att ni ska arrangera en riktigt tung serie. Stämmer det?

Rune Andersson: Det är ju en förhoppning. Det är ju en fråga om det ska vara kontroll på det.

MAXstyrka: Blir det då en serie vid sidan om Sveriges Starkaste Man, eller vad tror du?

Rune Andersson: Vi får se. Det är ju jättebra med många tävlingar, men det bästa vore att samarbeta. Annars får vi se vilka som väljer att tävla var.

MAXstyrka: Ok. Då tackar jag för intervjun och önskar dig lycka till med tävlingen.

Rune Andersson: Tack så mycket! Vi ses och hörs!

——————————————————————————————————————————————————

Tävlingen kommer att hållas i Järsnäs (väg 132), som ligger mellan Huskvarna och Aneby i Småland. Det kommer vara både en elitklass och en folkklass. Tävlingen börjar kl. 11:00 och den planeras sluta kl. 16:00.


Share

Leave a Reply


*


Translate