MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
24

Intervju med Carl Yngvar Christensen

Posted by MAXstyrka 1 Comment

Han imponerade stort när han, som junior,  slog världsrekord i knäböj och i totalen – för seniorer. Han är redan en av världens bästa styrkelyftare och är bara 21 år gammal. Vad han kommer kunna göra i framtiden är det ingen som vet, men vad som är helt säkert är att det ser väldigt ljust ut för den unge norrmannen. Här är en intervju med supertalangen Carl Yngvar Christensen.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först frågar vi alltid om namn, ålder, längd, vikt och stad. Även dina personliga rekord i marklyft, knäböj och bänkpress.

Carl Yngvar Christensen: Carl Yngvar Christensen, 21 år, 188 cm lång i passet, 162,3 kg på den senaste tävlingen och bor i Elverum, Norge. Mina personliga rekord på tävling är 445 kg i böj, 322,5 kg i bänkpress och 367,5 kg i marklyft. Jag har också gjort 377,5 kg i marklyft, men det var på en tävling med bara marklyft som gren.

MAXstyrka: Till att börja med vill jag säga ett stort grattis till guldet och världsrekorden i EM! Det var extremt imponerande!

Carl Yngvar Christensen: Tack!

MAXstyrka: Det såg lätt ut och det verkar som att du har mycket mer i kroppen. Visste du att du skulle försöka slå världsrekord redan innan tävlingen?

Carl Yngvar Christensen: Rekord bryr jag mig inte så mycket om. För min del är det själva tävlingen och att lyfta mer än de andra atleterna som gäller. Men jag hade lite hopp på förhand att jag skulle kunna lyfta 1135 kg totalt på tävlingen, men som vi alla vet så är det inte gjort förrän det är gjort. Det är med den inställningen jag går in i tävlingarna. Man ska lyfta så tungt man kan och så ser man tids nog hur mycket det blev.

MAXstyrka: När började du styrketräna och varför började du med just styrkelyft?

Carl Yngvar Christensen: Jag började träna på den gamla Weider-bänken som pappa hade nere i källaren när jag var runt 13 – 14 år. Jag tränade så med en kompis i ett par år. Jag började styrketräna mer seriöst på gym när jag var runt 15 – 16 år. Då jag var 17 år så hängde jag med en kompis som redan höll på med styrkelyft till Brumunddal AK, som nu är min styrkelyftsklubb. Där blev jag mycket väl bemött av min tidigare tränare Jørgen Haug. Varför det blev styrkelyft är väl egentligen för att jag tyckte det var roligt. Det finns ju ingen anledning att hålla på annars.

MAXstyrka: Har du alltid varit stor och stark? Var kommer generna i från? Jag menar, det verkar ju som att du har Hulken och Wonderwoman som föräldrar.

Carl Yngvar Christensen: Nej, jag var helt normalstor innan jag började träna. Jag kommer ihåg att jag vägde 72 kg när jag började träna, men jag har alltid varit lång. På alla skolfoton från grundskolan och gymnasiet var jag alltid den längsta. Mamma och pappa är också helt genomsnittliga, och ingen av dem har kört någon styrketräning, men farfar var dock 205 cm lång. Annars finns det inte mycket styrkehistoria i min släkt.

MAXstyrka: Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

Carl Yngvar Christensen: Jag tränar måndag till fredag, en variant av knäböj, bänkpress och marklyft varje dag. Om vi t.ex. tar bänkpress så kör jag så här:
Måndag: smalbänk. Tisdag: vanlig bänkpress. Onsdag: bänkpress med gummiband. Torsdag: bänkpress med mediumbrett grepp. Fredag: vanlig bänkpress.
Utöver det så blir det en del komplementövningar utspridda under veckan, mycket rodd för ryggen och traps.

MAXstyrka: Du har ju tävlat i Norges Starkaste Man och kom på en femteplats. Tror du att du kommer att ställa upp där fler gånger?

Carl Yngvar Christensen: Nivån i både styrkelyft och strongman har blivit så pass bra att man inte har en chans att hävda sig i båda sporterna samtidigt. Antingen håller man på med det ena eller så tävlar man i det andra. Just nu håller jag på med styrkelyft, men man ska aldrig säga aldrig.

MAXstyrka: Tränar du till största delen med utrustning eller raw, och hur mycket tjänar du på att lyfta med utrustning?

Carl Yngvar Christensen: Jag tränar mest raw, ja. Det är svårt att säga hur ofta jag tränar med utrustning, det beror på säsongen, men bänkpresströja använder jag max tio gånger om året. På träning har jag utan utrustning gjort 317,5 kg i böj, 227,5 kg i bänkpress och 325 kg i marklyft. Då ser man att jag lyfter mycket mer med utrustning, men jag har aldrig gjort ens i närheten av några maxlyft utan utrustning heller.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag och vilka kosttillskott tar du?

Carl Yngvar Christensen: Jag äter mindre än vad många tror. Jag äter bara frukost, lunch, middag och kvällsmat som alla andra. Utöver det blir det en gainer efter träning. Jag räknar inte kalorier, men jag får inte i mig mer än 5000 i alla fall, det är helt säkert. Kosttillskotten som jag använder består av ZMA, kreatin, protein och gainer.

MAXstyrka: Du är ju fortfarande en junior. Har du några mål du vill ha uppnått innan juniortiden är slut? Vilka är dina långsiktiga mål?

Carl Yngvar Christensen: Jag har inga speciella mål som jag vill uppnå speciellt under juniortiden, det är inte så viktigt. Jag har dock en enkel och tydlig målsättning, det vill säga att lyfta mest. Dessutom har jag ett mål att bli världsmästare, förhoppningsvis många gånger om, men det är säkert fler människor har det som mål. Man får helt enkelt träna på och se hur långt det räcker.

MAXstyrka: Har du råkat ut för någon stor skada, och hur gör du för att undvika att bli skadad?

Carl Yngvar Christensen: Jag har råkat ut för en förslitning i det vänstra bröstet och en liten förslitning i mitt högra lår. Det är inte fullständiga förslitningar alltså utan mer som bristningar. Annars är mina knän alltid det som jag har problem med. Jag har Schlatters sjukdom, hopparknä och Sinding-Larsen-Johansson (SLJ) sjukdom, allt möjligt. Det har varit så i hela mitt liv. Jag är väldigt noga med att värma upp ordentligt. Jag stretchar alltid lätt både före och efter träning, och så tränar jag förnuftigt.

MAXstyrka: Hur förbereder du dig och hur laddar du upp innan du ska gå upp och lyfta? Har du någon speciell ritual som du alltid gör innan?

Carl Yngvar Christensen: Jag förbereder mig inte på något speciellt sätt. Jag försöker att inte få för många vanor, det störs man bara extra av. Jag går in med inställningen att det bara är en vanlig träning.

MAXstyrka: Har du någon förebild eller idol inom sporten, och i så fall vem eller vilka?

Carl Yngvar Christensen: Mina förebilder i sporten är de som alltid är på och tränar dag efter dag för att kunna lyfta lite mer för varje tävling. Jag har också lite extra respekt för de som har hållit på i många, många år, det tycker jag är coolt. Två exempel är Inger Blikra från Norge och Brad Gillingham från USA.


MAXstyrka: Har du några bra tips på hur vi, som inte är så starka, kan bli riktigt starka?

Carl Yngvar Christensen: Det är väldigt enkla principer som gäller när man ska bli stark. Du måste träna för annars händer det ingenting, och så måste man äta ordentligt och regelmässigt. Det är så enkelt, men för mig har det hjälpt mycket att komma till ett styrkelyftsklubb där jag fick hjälp med tekniken och träningsplanering. Det är tyvärr inte alla städer som har ett styrkelyftsklubb i närheten, men om du har möjligheten så borde man söka upp den. Om det inte finns en officiell tränare i klubben så finns det i alla fall alltid andra lyftare där som har koll och kan visa.

MAXstyrka: När kommer du tävla nästa gång?

Carl Yngvar Christensen: Jag ska vara med på det norska mästerskapen den första helgen i juni. Det blir en lite roligare tillställning där jag inte kommer behöva lyfta så mycket. Efter det är det VM som hålls i november som gäller.

MAXstyrka: Ok. Då tackar jag så mycket för att du tog dig tid till intervjun, och önskar dig ett stort lycka till med tävlandet!

Carl Yngvar Christensen: Det var roligt att vara med. Tack ska du ha!

——————————————————————————————————————————————————

Share

One Response so far.

  1. Luisa skriver:

    Creio que ne3o sere3o precisos 3 milhf5es para levar o Ghilas. Pelo menos o Porto ne3o pagare1 isso por ele. Basta 1 milhe3o e gnaiatrr que o Moreirense regressa e0 I Liga. 1 milhe3o o Sporting conseguire1 arranjar, a segunda garantia (subida do Moreirense) sf3 estare1 ao alcance de outras entidades. Ghilas seria um bom refore7o. Seria. A partir do momento que exista Benfica, Porto ou Braga na discusse3o, neste momento, o Sporting estare1 em faltimo nas escolhas do jogador (e, ate9, clube vendedor).A atrace7e3o que o Sporting neste momento oferece e9 ZERO. E sf3 pagando muito de sale1rio e9 que poderia demover algue9m. Mas mesmo isso e9 certo que ne3o o pode fazer e vai contra as palavras da actual direce7e3o. Renovem o que team a renovar e, le1 para frente, num outro cene1rio desportivo, mais favore1vel (que e9 o que se quer e acredita), mais Ghilas, Josue9s e Lice1s aparecere3o.Mas este caso Ghilas demonstra bem as dificuldades que Bruno Carvalho enfrentare1 e, para as quais, parece pouco preparado. Ate9 nem pode ser verdade o interesse do Porto. Mas basta dar uma ronda por blogs leoninos e desportivos para ver que essa possibilidade je1 levou a ondas de comente1rios contra Bruno Carvalho e Ine1cio de “nem sequer um jogador da 2aa Liga conseguem contratar e treinado pelo Ine1cio”. Basta uma notedcia menos positiva para, ate9 os maiores dos acf3litos proferirem lamentos e raiva contra a direce7e3o. E, repito, ate9 pode ser mentida esta notedcia. E, se for, aed tem a 1aa medida do Porto e dos emprese1rios (algue9m mandou a notedcia para os jornais) contra as suas “aclamadas” declarae7f5es do inedcio desta semana.Mais Ghilas caire3o, funcionando como obste1culos ao rumo definido pela direce7e3o. Se a uma, hipote9tica contratae7e3o falhada, as tropas reagem mal, veremos como sere1 quando a e9poca iniciar e os primeiros resultados menos positivos aparecerem (que, infelizmente, neste processo de evolue7e3o, ire3o aparecer).

Leave a Reply


*


Translate