MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Vår lillebror i väst har haft stora internationella framgångar inom kraftsport det senaste decenniet. Norge har producerat ett gäng starka strongmanatleter som har försökt gå i legenden Svend Karlsens fotspår. Arild Haugen, Richard Skog och Espen Aune har alla tre vunnit Norges Starkaste Man och tävlat i WSM. 2012 heter Norges starkaste man Ole Martin Hansen, och i år är det hans tur att mäta sina krafter mot världens starkaste män. Här är en intervju med Norges starkaste man.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först frågar vi alltid om namn, ålder, längd, vikt och stad. Även dina personliga rekord i marklyft, knäböj och bänkpress.

Ole Martin Hansen: Ole Martin Hansen, 31 år, 186 cm lång, 139 kg tung och bor i Drammen, Norge. I marklyft har jag gjort 12 reps på 300 kg. I frontböj har jag gjort 280 kg och i bänkpress har jag gjort en tvåa på 250 kg.

MAXstyrka: Till att börja med vill jag säga ett stort grattis till guldet i Norges Starkaste Man 2012!

Ole Martin Hansen: Tusen tack!

MAXstyrka: Trodde du att du skulle vinna tävlingen, eller kom vinsten som en överraskning för dig?

Ole Martin Hansen: Jag hade som mål att vinna Norges Starkaste Man 2010. Då hade jag otur och fick en förslitning i min högra vad tre veckor före tävlingen. Då kom jag på en fjärdeplats, bara en poäng från tredjeplatsen. 2011 hade jag också siktet inställt på att vinna, men då hade jag en sådan otur att jag fick en förslitning i den vänstra vaden i stället bara två veckor innan NSM 2011, och då bestämde jag mig för att inte tävla. I år hade jag självklart också som mål att vinna tävlingen, och jag började tro att det faktiskt var möjligt för 3 – 4 veckor sedan. Det sista året har jag börjat tänka mig för lite mer och lärt mig av mina misstag och även tränat mer specifik grenträning, och det har gett resultat. Allt kan dock ske i en strongmantävling så jag var väldigt spänd på själva tävlingen och på att möta de andra atleterna. Det finns många starka män i Norge och nivån har höjts bara de senaste åren, så att vinna kom också som en överraskning och det hela kändes som en dröm som jag bara har väntat på att vakna upp från. Men det var ingen dröm, jag är Norges starkaste man!

MAXstyrka: Nu väntar både Nordens Starkaste Man 2012 och Världens Starkaste Man 2012 för dig. Vad tror du om dina chanser där?

Ole Martin Hansen: Jag meddelade för några veckor sedan arrangörerna att jag hoppar över Nordens Starkaste Man 2012 eftersom jag har ett diskbråck i ryggen som jag måste vara försiktig med. Speciellt nu när jag kommer vara med i Världens Starkaste Man 2012 så vill jag inte ta några onödiga risker. När det gäller Världens Starkaste Man så har nivån blivit vansinnigt hög. Jag känner att jag nu har funnit nyckeln till hur min kropp fungerar nu, så den här sommaren blir det bara träning, träning och mer träning. Jag lovar att jag kommer att dyka upp på WSM som en mycket bättre och starkare strongman än vad jag är i dag. Jag är också så lyckligt lottad att jag bara bor 10 minuter från Svend Karlsen så jag kan nog få många bra råd av honom. Det ultimata målet är att vara bland de tio bästa, att ta sig till finalen med andra ord.


MAXstyrka: Ok. Är det den värsta skadan du har råkat ut för, och hur gör du för att försöka undvika skador?

Ole Martin Hansen: Diskbråcket är egentligen den värsta skadan jag har haft eftersom man använder ryggen så mycket i strongman. För att undvika skador så har jag börjat värma upp och stretcha musklerna bättre före jag ska lyfta tungt. Jag har varit väldigt stel i musklerna och har varit för dålig på att värma upp, och jag är ganska säker på att det är därför som jag fick förslitningar i vaderna.

MAXstyrka: När började du styrketräna och valde du att börja med just strongman?

Ole Martin Hansen: Jag började styrketräna 1998. I flera år fokuserade jag träningen mest på bodybuilding, och det var först efter att jag hade varit och tittat på Norges Starkaste Man 2007 som jag fick lust att börja med strongman. Jag började träna strongmanträning sommaren 2008 och var med på min första strongmantävling i augusti 2008.

MAXstyrka: Hur ser en normalträningsvecka ut för dig? Blir det mycket grenträning?

Ole Martin Hansen: Före NSM 2012 så tränade jag bara marklyft, knäböj och militärpress på gymmet. Resten av träningen bestod av grenträning. Då tränade jag sex dagar i veckan med grenträning, gym och konditionsträning.


MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott äter du?

Ole Martin Hansen: Det varierar, det hänger lite på hur jag jobbar och så, men jag ligger på mellan 5000 – 7000 kalorier varje dag. Jag äter mycket fisk och kött och så får jag en hel del protein från mjölk, jag dricker upp till tre liter mjölk om dagen. Jag använder inte så mycket kosttillskott, men det blir omega-3, 6 och 9, gainers, vitaminer och mineraler och naturprodukter som hjälper mot inflammationer.

MAXstyrka: Hur laddar du upp inför en tävling? Har du någon speciell ritual som du alltid gör innan?

Ole Martin Hansen: Jag tränar på de grenar som vi ska tävla. De sista tre, fyra dagarna före tävlingen tränar jag ingenting alls utan fokuserar på att få mycket vila och försöker få nog med sömn varje natt. Jag är också väldigt noga med att äta väldigt mycket mat de sista dagarna innan tävlingen och dagen innan äter jag väldigt mycket kolhydrater. På själva tävlingsdagen går jag upp tidigt och äter mat, och sen går jag och lägger mig igen för att vila eller sova igen, och sen äter jag en lättare måltid igen strax före tävlingen börjar.

MAXstyrka: Jag intervjuade Svend Karlsen i vintras, och då sa han att han tror att topp-10 i Norge är starkare än topp-10 i Sverige. Håller du med om det?

Ole Martin Hansen: Jag var och tittade på Sveriges Starkaste Man 2010, och just då tror jag att nivån i Norge var bättre, men då räknar jag inte med Johannes Årsjö som dominerade hela tävlingen och väldigt bra. Hur det ser ut i dagens läge vågar jag inte svara på.

MAXstyrka: Har du några bra tips på hur jag, som vanlig dödlig, kan bli riktigt stark?

Ole Martin Hansen: Det gäller att sätta kortsiktiga och långsiktiga mål med träningen. Om t.ex. en kille börjar träna och klarar 150 kg i marklyft och har som mål att en dag klara 300 kg så kan det vara bra om man sätter ett mål att klara 200 kg inom en viss tid. När han sedan har klarat det så kan nästa mål vara 220 kg. Det är också viktigt att tänka på att alla har varit nybörjare en gång. Jag vägde 68 kg och tog 65 kg i bänkpress när jag började träna, så det var inte mycket att skryta med. Sen började jag träna 5 – 6 dagar i veckan i 9 månader och jag tog då 110 kg i bänkpress och var väldigt stolt och nöjd över att ha klarat ett mål som jag hade satt. Det lönar sig också att läsa på mycket och att fråga andra erfarna atleter om hjälp med kost och träning.


MAXstyrka: Ja, att ha ett kortsiktigt mål är nog bra. Vilka är dina kortsiktiga och långsiktiga mål med träningen?

Ole Martin Hansen: Jag kommer att sätta många mål med träningen nu fram till WSM, men jag har inte kommit i gång med planeringen av träningen än så det är lite svårt att säga något om det nu. I alla fall ska jag bli starkare och en mycket bättre strongman till WSM!

MAXstyrka: När blir nästa tävling för din del?

Ole Martin Hansen: Det vet jag inte, men det kan hända att jag fokuserar på träning och att nästa tävling blir just Världens Starkaste Man 2012.

MAXstyrka: Kommer du komma över till Sverige snart igen?

Ole Martin Hansen: Jag åker ofta över med min käresta på “harrytur” till Svinesund där vi köper kött och besöker Hönan Agda (porrbutik). Hehe!

MAXstyrka: Ok. Då tackar jag för att du tog dig tid till intervjun, och önskar dig ett stort lycka till på Världens Starkaste Man 2012!

Ole Martin Hansen: Tack ska du ha!

——————————————————————————————————————————————————

Om ni vill läsa mer om Ole Martin Hansen och hans satsning inför WSM så kan ni gå in här.

Share

Leave a Reply


*


Translate