MAXstyrka

Allt inom kraftsport

En liten nation som Sverige borde ha väldigt svårt att hävda sig mot stornationerna när man snackar elitidrott. Faktum är dock att det ser oerhört ljust ut för svensk kraftsport då vi har en hel del unga talanger som har potential att bli riktiga världsstjärnor.

Nu startar MAXstyrka en artikelserie om Sveriges framtida stjärnor inom kraftsport kallad “Svenska framtidshopp”. Ett gäng unga supertalanger kommer att intervjuas så att vi lär känna dem lite innan de har nått toppen.

Först ut är ingen mindre än markmonstret och supertalangen Erik Gunhamn, som faktiskt redan nu har slagit sig in i världstoppen genom sina otroliga marklyft. Här är en intervju med mannen som många tror kommer att bli en riktig legend i styrkelyft.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först börjar vi alltid med lite basic stats. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Erik Gunhamn: Erik Gunhamn, 20 år, Kalmar, väger runt 95 kg och är 178 cm lång. Om vi tar med utrustning så är det 300 kg i böj, 180 kg i bänk och 365 kg i marklyft på tävling. Mitt bästa resultat raw på tävling är 245 kg i knäböj, 145 kg i bänkpress och 325 kg i marklyft.

MAXstyrka: Till att börja med vill jag gratulera dig till NM-guldet!

Erik Gunhamn: Tackar så hemskt mycket!

MAXstyrka: Du var bara en hårsmån att slå världsrekord där. När tar du det tror du?

Erik Gunhamn: Hm, ja, det var väldigt nära faktiskt, så det var lite surt. Jag får chansen nu igen på JEM (Junior-EM) och det blir ett lotteri egentligen om jag kan få med mig rekordet då. Formen i mark har inte varit den bästa de senaste månaderna på grund av en sträckning i baksida lår, men förhoppningsvis kan jag annars slå det någon gång under nästa år då.

MAXstyrka: När började du styrketräna?

Erik Gunhamn: För 4,5 år sedan, då jag var 15 år gammal.

MAXstyrka: Insåg du direkt att du hade en fallenhet för att bli riktigt stark?

Erik Gunhamn: Njae, man var ju starkast i “gänget”, fast detta berodde mer på att jag var den som tränade seriösast och hårdast. Det första året var det allmän styrketräning som gällde så då var det bara bänkpress utav tävlingsgrenarna som jag körde, och det är ju inte riktigt min starka sida har man sett nu i efterhand. Det var egentligen efter ett år som jag insåg att jag kunde bli riktigt stark då jag började med knäböj och marklyft också.

MAXstyrka: Ja, just bänkpressen är ju den gren som du är mer mänsklig i. Lägger du mer fokus på det nu, eller hur fördelar du träningen?

Erik Gunhamn: Nej, jag försöker lägga fullt fokus på alla grenar, men bänken ökar sakta men säkert trots allt. Sen så tycker jag att marklyft är roligast så jag vill inte lägga det åt sidan, även om många tycker man borde det. För tillfället så behövs böjen styras upp också.

MAXstyrka: Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?

Erik Gunhamn:

Mån: Tunga böj.
Tis: Bänkpress med fokus på bröst.
Onsdag: Tunga mark och Ol-böj.
Torsdag: Bänkpress med fokus på triceps.
Fredag: Medeltung böj och mark.
Lördag: Vila/greppträning/komplementövningar.
Söndag: Ol-böj och smalbänk.

Sedan kör jag en massa komplement på alla pass också.

MAXstyrka: Finns det inte en stor risk att man blir övertränad när man t.ex. kör bänkpress tre gånger i veckan och vilar så pass lite?

Erik Gunhamn: Jo, det är klart att risken finns, men det gäller ju att lära känna sin kropp och vila om det krävs. Jag känner att jag hinner återhämtas trots allt. Söndagspasset kan bli lite av ett explosivt pass, så det sliter inte allt för mycket alla gånger.

MAXstyrka: Gillar du mer att tävla raw eller med utrustning?

Erik Gunhamn: Hm, svår fråga. Ibland känns raw jätteskönt och avslappnat, men ibland så gillar jag extravikterna som kommer med utrustningen. Tävlingsmomentet med utrustning blir något mer spännande också anser jag då man kan chansa på mer drastiska höjningar och dylikt. I framtiden vill jag nog se att lyftning utan utrustning blir stort då jag tror att det gynnar sportens storlek.

MAXstyrka: Jag måste fråga dig varför du kör sumomark i stället för vanlig, och vad du tar i vanlig marklyft. Finns det några direkta fördelar respektive nackdelar med det?

Erik Gunhamn: Jag lyfter betydligt mer i sumomarklyft, så det är den enda anledningen. I vanlig mark så har jag som bäst dragit en femma på 260 kg utan bälte. Jag tränar dock smalmark mest och satsar hela tiden på att bli starkare i det.

MAXstyrka: En sak som jag har sett när du tävlar är att du har bältet väldigt högt upp när du markar. Många har ju det i midjehöjd medan du har det betydligt högre upp. Vad kommer det sig?

Erik Gunhamn: Hm, svår fråga, men jag markar med ryggen ganska rakt. Medan andra drar mer med korsryggen så drar jag mer med bröstryggen och behöver stödet där.

MAXstyrka: Tränar du till största del utan utrustning eller med, och hur skiljer sig de träningspassen mot varandra?

Erik Gunhamn: Den största delen blir utan, men inför utrustningstävlingar så blir det mycket träning med utrustning också såklart. Jag försöker kombinera träningarna inför utrustningstävlingar då jag vill behålla raw-styrkan. Inför raw-tävlingar så blir det ingen träning med utrustning alls.

MAXstyrka: Du har ju en enorm greppstyrka. Hur tränar du greppet specifikt?

Erik Gunhamn: Sanningen är ju den att greppet är min svaga sida och det är det som begränsar mig i slutändan, men min grundprincip är att aldrig köra med remmar eller något så man bygger en grundstyrka i greppet. Periodvis kör jag även greppträning och det kan vara allt från Farmers Walk med viktskivor till chinsstånghäng med dipsbälte med vikter och CoC.

MAXstyrka: Att dra och hålla 365 kg i bara händerna kan väl knappast ses som en svaghet?

Erik Gunhamn: Nej, det krävs lite grepp för att hålla 365 kg såklart, men jag måste ha en bra greppteknik eller något när jag lyfter för jag förlorar alltid grepptävlingarna mot mina kompisar på gymmet.

MAXstyrka: Korten på bordet, vilken är den tyngsta Captain of Crush har du lyckats klämma ihop?

Erik Gunhamn: Jag har inte testat mer än #1,5 men den har jag lyckats klämma ihop 12 – 13 gånger när jag tränade CoC kontinuerligt.

MAXstyrka: Hur mycket mat äter du varje dag, och Vilka kosttillskott tar du?

Erik Gunhamn: Ja du, jag har inte koll på någon mängd direkt, men jag tippar på runt 3000 – 3500 kalorier varje dag, så det är inte jättemycket direkt. Jag brukar ta proteinshakes efter gymmet vid behov samt lite aminosyror innan jag tränar ibland, men jag tar inga tillskott varje dag året om så att säga.

MAXstyrka: Ok. Är det för att inte gå upp onödigt mycket vikt och hamna i någon tyngre viktklass?

Erik Gunhamn: Nej, jag äter så mycket som jag tycker känns bra och naturligt och då hamnar jag på en kroppsvikt runt 95 – 96 kg och då är ju klassen – 93 kg perfekt för mig. På sikt får jag väl ta mig upp i -105:an.

MAXstyrka: Du har redan ett gäng med medaljer och rekord. Vilken merit är du mest stolt över hittills?

Erik Gunhamn: Det är nog SM-guldet i klassisk styrkelyft för seniorer från Östersund, samt mitt svenska markrekord på 365 kg.

MAXstyrka: Du har på bara 4,5 år blivit en lyftare av absoluta världsklass. Var ser du dig själv om säg fem – tio år?

Erik Gunhamn: Inom en femårsperiod vill jag ha genomfört en bra juniortid med många internationella framgångar, samt en bra ökning av min raw-styrka. Om tio år vill jag slåss med de stora grabbarna.

MAXstyrka: Det kan du väl näst intill göra redan nu med dina nuvarande resultat?

Erik Gunhamn: I marklyft kanske, men det finns två grenar till.

MAXstyrka: Har du någon förebild, och i så fall vem eller vilka?

Erik Gunhamn: Nej, inte direkt, men det finns sjukt många lyftare som jag är riktigt imponerad av.

MAXstyrka: Ok. Till slut undrar jag om du har några handfasta tips på hur man, som en vanlig gymmare, kan bli starkare?

Erik Gunhamn: Träna knäböj, bänkpress och marklyft, tungt och ofta. Se dock till att lära känna din kropp så att inte skadorna kommer.

MAXstyrka: Det lät enkelt.

Erik Gunhamn: Ja, att ha en progressionplan är såklart jättebra, men i regel så är många tunga lyft det bästa. Då menar jag inte bara singlar utan även 6 till 10-reppare, bara man tar i.

MAXstyrka: Ok. Då tackar jag för att du tog dig tid till intervjun, och önskar dig ett stort lycka till i framtiden! Jag har en känsla av att du kommer plocka hem de ädlaste medaljerna i de största mästerskapen inom en väldigt snar framtid!

Erik Gunhamn: Jag får väl göra ett försök i alla fall! Tackar så jättemycket för att man fick medverka!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate