MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Strongman är en sport där det ofta tar lång tid att bli riktigt bra. Eftersom det tar en så lång tid innan man platsar i eliten så får man leta efter framtida talanger utanför meritlistorna. En som ännu inte har någon riktig merit men som har en vilja av stål, som tränar med de bästa och är beredd att kämpa för att nå toppen är Ossian Lundén. Här är en intervju med ett av Sveriges framtidshopp inom strongman.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först börjar vi som vanligt med lite stats. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Ossian Lundén: Ossian Lundén, 20 år, Västervik, ca 82 kg tung och 172 cm lång. Jag har gjort 135 kg i bänk, 215 kg i mark och 175 kg i knäböj med bälte, lindor och dragremmar. Inga SL-lyft ska väl också tilläggas.

MAXstyrka: När började du styrketräna, och hur kom det säg att du började med strongman?

Ossian Lundén: Jag började för ungefär fyra år sedan (2008). Efter ett halvår på gymmet var siktet inställt på strongman. Jag tyckte det var roligt att jaga vikter och då det kom till kraftsport så var strongman mest intressant då jag tycker att det är mest “komplett” så att säga. Någon standard på tävling finns liksom inte som det gör i styrkelyft (knäböj, bänkpress och marklyft).

MAXstyrka: Du har ju tränat en hel del tillsammans med toppatleter som t.ex. Johannes Årsjö och Peter Rundberg. Vad har detta betytt för din utveckling?

Ossian Lundén: Väldigt mycket. Den största förändringen kom nog i slutet av 2010 då jag även fick lite hjälp av “Muskeldoktorn” Stefan Waltersson. Han hjälpte mig mycket. Peter Rundberg har många strängar på sin lyra som man också har haft nytta av, bland annat “rapsolja-dieten”. Nu för tiden är dock Johannes den största inspirationskällan då det kommer till det här med pannben. Kort och gott, det har ändrat mycket av min syn på kost och träning, vad som är viktigt och inte för att bli så stark som möjligt.

MAXstyrka: Hur ofta och hur länge tränar du, och hur stor del av det är grenträning?

Ossian Lundén: Under vinterhalvåret är det oftast lugnt med tävlingar och då brukar jag köra 3 – 4 pass på gymmet i veckan. Ibland får jag in någon form av cardio/återhämtningsträning också. Då det är tävlingssäsong brukar jag ligga på 2 – 3 gympass i veckan och 1 – 2 grenpass istället. Den här säsongen kommer jag dock att försöka höja volymen och frekvensen på grenträningen, så vi får se hur det påverkar resten. Gympassen ligger på 40 – 90 minuter och grenpassen ligger på minst 90 minuter.

MAXstyrka: Tränar du till största delen själv, med kompisar eller med andra atleter?

Ossian Lundén: Jag tränar nästan aldrig själv. I så fall är det något lättare “flås” på gång, och då åker också lurarna på öronen. Annars är det med kompisar och/eller andra atleter.

MAXstyrka: Vilken är din favoritgren, och varför?

Ossian Lundén: Stenar har, konstigt nog, blivit en stark gren för mig. Konstigt är det eftersom jag inte har tränat på det särskilt mycket om man jämför med andra grenar. Även om höjden inte är toppad så repeterar jag med atlasstenar på 140 kg.

MAXstyrka: Du är ju inte så lång och borde ha ganska svårt för just stenarna tycker man. Hur påverkar längden dig i de andra grenarna?

Ossian Lundén: Nej, jag är varken lång eller särskilt tung. På den nivå jag har befunnit mig på hittills så har inte längden varit ett jätteproblem, men jag har nog märkt att jag har längden emot mig då det kommer till tunga däckvält eller att just lyfta upp saker på höjder.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Ossian Lundén: Det där med intag försöker jag hålla enkelt. Jag äter när jag är hungrig och jag äter till jag är mätt. Allt från husmanskost till flottiga hamburgare slinker ned. Olika gainers, pwo’s och kreatintillskott är oftast grunden då det kommer till kosttillskott. Inför tävlingar försöker jag dock äta så ofta jag kan och det där med att vara mätt blir istället riktigt mätt. Jag har dock haft det lite kämpigt med att lägga på mig massa. Det är ett ständigt experiment det där med kosthållning, kalorier o.s.v, precis som allt annat med träning. Det blir kanske inte fullt så enkelt framöver då jag verkligen ska försöka lägga på mig kilon, och då ska jag inte bli fet.

MAXstyrka: Har du någon målvikt som du vill nå?

Ossian Lundén: Med mina dryga 170 centimeter så är en vikt strax över 100 kg teoretiskt rimligt utan att vara särskilt fet. Svårt att röra sig kommer man nog ha ändå menar jag. Man vet ju aldrig, men över 90 kg måste jag väga i vilket fall som helst.

MAXstyrka: Du nämnde tidigare att Johannes är en förebild. Har du någon mer förebild inom sporten, och i så fall vem eller vilka?

Ossian Lundén: Ute i världscirkusen har det tidigare varit Polens Mariusz Pudzianowski, men han har ju som vi vet lagt av nu. Bland dagens aktiva skulle det nog vara Derek Poundstone, även om han inte riktigt har lyckats axla manteln. Peter Rundberg, som också han strongmanpensionerad, är annars storfavorit här på hemmaplan. För övrigt är det nog ingen särskilt inom strongman.

MAXstyrka: När planerar du vara uppe och tävla i elitklasserna?

Ossian Lundén: Antingen i slutet av det här året eller i början av nästa.

MAXstyrka: Har du några tävlingar inplanerade under sommaren?

Ossian Lundén: Jag kommer att köra folkklassen i Gymkompaniets tävling i Järsnäs nu i maj, och i helgen efter blir det en repris från förra årets “Fastingens Starkaste” i Kristinehamn. Den sistnämnda är nog att betrakta som en öppen elittävling, en lättare variant av en sådan åtminstone.

MAXstyrka: Ok. Hur ser du på konkurrensen i de tävlingarna?

Ossian Lundén: Jag tittar inte på den alls utan försöker helt och hållet att fokusera och utvärdera min egen prestation, men visst är det så att på de här öppna tävlingarna bland de lite sämre nivåerna så vet man aldrig vad man möter. Det är lite därför jag slutat att engagera mig i frågan kanske. Målet för mig är givetvis att köra tävlingar bland grabbarna i klassen -105 kg.

MAXstyrka: Har du något hemligt tips på hur man enkelt kan öka sin styrka? Någon speciell övning eller något som du rekommenderar?

Ossian Lundén: Det beror ju på vad du ska ha styrkan till, men i de flesta fall kanske man bygger grunden på gymmet bland basövningar som böj, bänk och mark. Sedan måste du kunna omsätta den också, funktionell styrka är inte i alla lägen synonymt med hur mycket du lastar på stången. Personligen tycker jag att momenten i strongman är ett bra sätt att bygga funktionell styrka och omsätta styrka på. Men grundstenen heter alltid mat och mera mat, dessvärre.

MAXstyrka: Ok. Då önskar jag dig ett stort lycka till med tävlandet och elitsatsningen! Tack för att du tog dig tid till intervjun!

Ossian Lundén: Tack så mycket, och tack själv, inte minst för att du håller liv i MAXstyrka!Om ni vill följa Ossians satsning så kan ni gå in på hans blogg.
——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate