MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Jag vet inte riktigt om man kan klassa henne som ett “framtidshopp” . Hon har redan vunnit VM-guld, 6 gånger om. Hon har också tagit lika många EM-guld. Utöver det har hon lyckats bryta hem fler SM-guld än vad man har fingrar på händerna. Hon har med andra ord passerat benämningen “framtidshopp” för ganska länge sedan, trots sin ringa ålder. Just med tanke på att hon bara är 20 år gammal så kan man förvänta sig att hon kommer fortsätta sin otroliga karriär i många år framöver, och därför kommer här en intervju med supertalangen och världsstjärnan Sarah Bäckman.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först frågar vi alltid om namn, ålder, vikt, längd och ort, samt personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj. Eftersom du tävlar i armbrytning så är det intressant att veta vad du har gjort i handledscurl med skivstång också.

Sarah Bäckman: Sarah Bäckman, 20 år, 70 kg, 173 cm lång och bor i Tullinge, Stockholm. Jag har gjort 85 kg i bänkpress, 135 kg i mark, 105 kg i knäböj och 45 kg i hantelcurl (handled).

MAXstyrka: Du kom nyligen hem från ett TV-jobb i Tokyo där du körde armbrytning mot 8 män i rad. Hur gick det?

Sarah Bäckman: Det gick grymt bra, jag spöade alla utan problem. Jag var nervös innan eftersom produktionen hade lovat att göra det svårare för mig från föregående show i februari. De hade till och med tagit dit en 135 kg tung före detta sumobrottare, men han hade inget att säga till om han heller.

MAXstyrka: Imponerande, men knappast förvånande med tanke på att du bl.a. har vunnit sex VM-guld och sex EM-guld. Vilken merit är du mest stolt över, och var får du inspirationen att fortsätta träna lika hårt?

Sarah Bäckman: Meriten som jag är mest stolt över är när jag vann mitt första EM-guld som junior sommaren 2008. Innan denna vinst så var armbrytning bara en hobby och jag åkte på EM som en “kul grej” för att det var i Norge, nära och bra. Men när jag vann så insåg jag att jag kanske borde satsa på det här. Där och då satte allt igång på allvar och jag gjorde allt för att utvecklas. Jag tränade som ett djur, läste på och åkte runt och tävlade. Jag offrade skolan och vänskap för att kunna jobba och på så sätt finansiera mitt tävlande. Min inspiration är att jag vill bli världens bästa armbryterska oavsett viktklass och då måste jag helt enkelt vinna alla matcher mot alla världens armbryterskor på alla tävlingar, och när jag gjort det under en period så är jag bäst, så det är bara att nöta på.

MAXstyrka: När började du träna armbrytning på hobbynivå, och hade du tränat någon styrka innan dess?

Sarah Bäckman: Jag började med armbrytning den 19 november 2006. Tidigare sporter är gymnastik från fem års ålder till tolv år, samt karate från att jag var elva år till jag blev tretton år. Jag har dock alltid varit överviktig och sporthatare och blev mobbad för hur jag såg ut. När armbrytning dök upp så var jag bra på något för första gången vilket blev en enorm “revansch” och drivkraft.

MAXstyrka: Överviktig? Det kan man verkligen inte tro när man ser dig i dag. Du är ju väldigt deffad och har en riktig fitnessfysik. Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?

Sarah Bäckman: Jag jobbar på ett gym och tränar när jag känner för det och jag har inget upplägg eller så, utan kör helt på vad jag vill köra just då. Det kan bli flera pass om dagen. Jag lever efter “aldrig-vila-principen”, att man alltid kan och ska göra något varje dag. Ju mer och hårdare du jobbar för något desto mer får du tillbaka i form av resultat. Sen tränar jag armbrytning en gång i veckan, två timmar per pass.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Sarah Bäckman: Jag använder mig av “Fighter Diet” vilket är ett upplägg som innebär att man aldrig går hungrig då man får äta enorma mängder grönsaker. Jag kommer upp i ca 2 kg grönsaker per dag. Jag äter var tredje timme så det blir 6 – 7 mål om dagen beroende på hur tidigt jag vaknar. “Rena” kolhydrater i form av havregryn blir det endast på morgonen. Resten av dagens kolhydratintag kommer ifrån grönsaker. Protein äter jag till varje måltid i form av kött, fisk eller kyckling. Kvarg eller proteinpulver blir det till mellanmål. Kosttillskotten som jag använder mig av är proteinpulver, EAAnabol Xplode/BCAA Xplode, Creatine Strong Matrix 7, Creatine Xplode, T100, ZMA, vitaminer och mineraler, omega-3 och sånt. Allt från Olimp.

MAXstyrka: Har du testat Captain of Crush, och vilken är i så fall den tyngsta du har lyckats klämma ihop, och hur mycket lyfter du i Rolling Thunder?

Sarah Bäckman: Nej, det har jag inte. Jag har några grippers men använder dem inte ofta. Vet inte vilka jag stänger och har inte “tävlat” på så sätt. Mitt rekord i Rolling Thunder är 57,5 kg, vilket jag även vann med över alla Sveriges armbrytartjejer på efterfesten på SM 2010.

MAXstyrka: Då måste du ställa upp i MAX Grip Challenge 2012 som kommer hållas under Fitnessfestivalen i december, om du kommer vara där då vill säga.

Sarah Bäckman: Ja, jag kommer vara där.

MAXstyrka: Skador verkar ju nästan vara en del av sporten, det heter ju armbrytning. Har du råkat ut för någon skada, och hur gör du för att försöka undvika att bli skadad?

Sarah Bäckman: Jag har haft en stor skada som skedde den 1 oktober 2009. Det var precis efter VM som tur var, men en månad innan världens största proffstävling. Jag slet sönder en sena i min vänstra armbåge, min bästa arm, på träning och var tvungen att ställa in tävlingen med den armen. Jag körde dock med högern och kom tvåa. Följande månader så kunde jag bara träna min högra arm, men det var bra så här i efterhand för det gjorde så att jag utvecklades enormt med den. Efter ca. en månad helt utan träning med den skadade armen så började jag köra lätt med gummiband och inte i vinklar som jag fick ont i. Efter två månader började jag bryta försiktigt och efter tre månader kunde jag köra hårt igen. Sex månader efter skadan vann jag EM som senior, och efter 14 månader vann jag VM som senior. Det finns inget ont som inte har något gott med sig. Sedan blir man ju övertränad hela tiden och får därmed inflammationer, men det hör till. Man måste ligga på bristningsgränsen för att utvecklas. Jag tränar ju hela kroppen vilket jag tror är jättebra i förebyggande syfte, till skillnad mot dom som endast kör extremt specifikt eller bara armbrytning. Det sliter enormt och de har inget stötdämpande runtomkring lederna.

MAXstyrka: EM hålls i Polen i maj och du är ju storfavorit. Hur ser du på konkurrensen där?

Sarah Bäckman: Jag vet faktiskt inte vilka jag får möta. Jag har gått upp en viktklass från -65 kg till -70 kg, och det är två av de hårdaste klasserna. Jag har blivit mycket starkare och jag kommer göra allt i min makt för att vinna dubbla guld precis som förra året.

MAXstyrka: Har du någon ritual som du gör innan du går upp och tävlar, eller någon lyckoamulett eller liknande?

Sarah Bäckman: Allt jag gör inför en tävling är som en rutin. Det sätter igång flera veckor innan, det är det enda jag tänker på. Men när det väl gäller så lyssnar jag på min favoritmusik just då, det varierar. Jag går runt, runt, eller fram och tillbaka med tunnelseende. Ingen får prata med mig, och om någon gör det så kan de inte förvänta sig att jag pratar tillbaka. Det är sjukt mycket känslor men ändå så “vindstilla”. Sedan kan jag inte känna minsta lilla hunger för då tror jag att jag är svag, så jag är “välfylld” och har alltid med mig bars, godis eller liknande.


MAXstyrka: Ok. Avslutningsvis undrar jag om du har några bra tips på hur man, som vanlig dödlig, kan bli starkare?

Sarah Bäckman: Träna hårt, träna mycket, träna länge. Ligg på bristningsgränsen. Ät och sov. Prioritera din träning och dina mål före allt annat och gör det som krävs. Vet du inte vad som krävs för att bli starkare i det som du vill bli starkare i så får du göra en research, prata med folk som vet, läs på, prova och våga misslyckas. På så sätt blir du starkare, fysiskt som psykiskt.

MAXstyrka: Ok. Då tackar jag för att du tog dig tiden till intervjun. Jag önskar dig ett stort lycka till inför EM! Hoppas vi ses på MAX Grip Challenge 2012!

Sarah Bäckman: Tack själv! Vi ses absolut!

Om ni vill följa Sarah i sin satsning så kan ni gå in på hennes blogg.
——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate