MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
20

Artikel – SSM-kvalet i Gnosjö

Posted by MAXstyrka 0 Comment


SMHI hade varnat för ordentliga regnskurar på lördagen. På papperet såg det ut att vara upplagt för en grå och blöt dag i Gnosjö under Järnbärardagen. Så blev det dock inte. Solen lyste över den lilla kommunen och 16 av Sveriges starkaste män hade samlats för att kriga om pokalerna, äran och de tre finalbiljetterna till Sveriges Starkaste Man 2012 som stod på spel.

Atleterna från Kärvaryd Strongman stod som arrangör av tävlingen i samarbete med kommunen och fem grenar skulle avverkas på lite drygt tre timmar. Därför gjordes det en “cut” i startfältet efter de två första grenarna där de tolv bästa fick fortsätta tävlingen och genomföra samtliga grenar.

Expertkommentatorn och demonspeakern Anders Axklo höll i micken och underhöll publiken med sina oneliners så som bara han kan göra.

Den första grenen var däckvält. Eftersom att asfalten var något fuktig så togs endast det mindre däcket på 420 kg fram. Man skulle göra sex vält med däcket så snabbt som möjligt. Henrik Ottosson var lite förkyld, men var trots det en av förhandsfavoriterna till segern i tävlingen. Hans tävlande fick dock ett abrupt slut redan i den inledande grenen. Han gjorde fyra snabba vält innan han tog sig om armen och gick bort från däcket. Det visade sig att han hade slitit av sitt högra bicepsfäste. Därför är tyvärr tävlingssäsongen över för Ottosson som nyligen hade gjort sin internationella tävlingsdebut i Holland (där han kom fyra) och redan hade kvalat in till finalen av Sveriges Starkaste Man 2012 (då han kom tvåa i det fösta kvalet). Vi är många som hoppas på ett snabbt tillfrisknande och en tävlingscomeback till nästa säsong.


Sebastian Davidsson gick ut efter Henrik Ottosson och gjorde sina sex vält på säkerhet utan att förta sig. Tiden på 27,90 sekunder räckte ändå till seger i grenen. Johan Espenkrona gick ut sist och tog en stabil andraplats i grenen med 33,03 sekunder. Matti Jörlén kom trea med 35,28 sekunder. Lennart Fredriksson kom fyra och Marcus Johansson kom femma, och det skilde bara en dryg halvsekund mellan trean och femman.


Den andra grenen bestod av en annorlunda form av loading. Tre stora järnbalkar skulle axlas och lastas på en hög med pallar för att anknyta till Järnbärardagen och för att hedra dåtidens arbetare som bar järnbalkar på liknande sätt. Balkarna var drygt tre meter långa och den tyngsta balken vägde hela 140 kg. Segraren i grenen blev utsedd till “Årets Järnbärare” och fick en speciell pokal. Den här grenen var mycket svårbemästrad för merparten av deltagarna och ett par atleter tappade balkarna när de skulle kasta av dem på pallarna. Matti Jörlén fick upp balkarna snabbt och lyckades kasta upp dem på imponerande 40,19 sekunder. Sebastian Davidsson gick ut sist, men kunde inte riktigt matcha Matti Jörléns uppvisning utan kom tvåa i grenen fyra sekunder bakom Matti. Stefan Ågren kom trea med 45,47 sekunder. Johan Espenkrona kom fyra, Jonas Dahlqvist kom femma och Marcus Johansson kom sexa. Det var bara dessa sex atleter som klarade av att lasta den tyngsta balken.


De fyra som inte lyckades placera sig bland topp-12 efter de första två grenarna var Sebastian Andersson, Alexander Syding, Mario Sjögren och Henrik Ottosson som bröt på grund av skadan.

Den tredje grenen för dagen var ett pressmedley bestående av en skivstång på 110 kg, en smal stock på 120 kg, en apollon på 135 kg och en tjock stock på 150 kg. Jag frågade Johan Espenkrona strax innan han skulle lyfta vad han satsade på i grenen. “Jag klarar kanske två st. Jag vet mina begränsningar” sa han. “Du trodde knappt att du hade chans att komma sjua i SSM 2011 heller, och då kom du fyra. Du har ju ingen aning om dina begränsningar” svarade jag. Han gick ut och klarade de två första jättelätt, och han var bara någon millimeter från att klara den tredje. “Ok, alla kan ha fel i bland” sa han nöjt efteråt. Det ledde till en sjätteplats i grenen. Sebastian Davidsson brukar generellt sett ha lite svårt för pressgrenar, men han har tagit sig enormt mycket det senaste året och den här gången klarade han de tre första stängerna på 36,84 sekunder. Med det bärgade han dagens andra grenseger. Jonas Dahlqvist var den enda förutom Sebastian som klarade att pressa upp tre stänger och han gjorde det en dryg halvsekund bakom Sebastian. Stefan Ågren kom trea i grenen genom att klara två st. på 14,47 sekunder. Marcus Johansson kom fyra och Lennart Fredriksson kom femma i grenen. Varken Sebastian eller Jonas försökte sig på den tyngsta stocken.


Den fjärde grenen bestod av truckpull med en ny lastbil på 9 ton från Volvo. Matti Jörlén sprang i mål på 25,03 sekunder och satte press på Sebastian som gick ut sist. Sebastian kämpade på och gav allt han hade för att inte förlora en till gren till Matti. Han sprang in på 24 sekunder blankt och tog hem ytterligare en grenseger. Johan Espenkrona sprang in på 26,53 och kom trea. Martin Jonasson kom fyra och Anders Lindbladh kom femma. Samtliga atleter drog lastbilen i mål under tidsgränsen.


Den sista grenen var Atlassten för reps. Man fick välja att lyfta en sten som vägde 170 kg eller det ökända “aset” som väger hela 215 kg. Sebastian hade på förhand sagt att han skulle försöka lyfta upp den tunga stenen och på så vis bli den första i Sverige att officiellt ha lyft en så tung sten på tävling. Nästan direkt efter att den första atleten hade börjat lyfta så började det regna och i några minuter såg det ut som att SMHI skulle få rätt till slut. Ett litet tält åkte fram och skyddade stenarna och lyftarna mot regnet. Andreas Lundberg och Niclas Lindgren lyckades lyfta den mindre stenen (170 kg) två gånger var. Anders Lindbladh, Johan Espenkrona och Stefan Ågren gjorde alla tre reps på samma sten. Jonas Dahlqvist gjorde fyra stabila reps på stenen till publikens jubel. Matti Jörlén valde också den lättare stenen och gjorde hela fem reps på den och tog ledningen i grenen.


Sebastian var sist ut och såg riktigt laddad ut när han gick fram till stenarna. Han valde som väntat “aset” (215 kg) och gjorde sig redo. Han greppade stenen och lyfte upp den i famnen. Brytet kom nästan oförskämt enkelt och stenen lastades upp på pallarna till synes utan några problem alls. Publiken jublade och ropade “en gång till”. Sebastian gjorde sig återigen redo och greppade tag om stenen. Även den här gången gick det förhållandevis enkelt att få upp stenen i famnen och slänga upp den på pallarna. Stenen rättades återigen till och Sebastian taggade till för att försöka göra ytterligare en repetition. Tiden började gå mot sitt slut, och Sebastian fick nöja sig med två reps, sin fjärde grenseger och en överlägsen totalseger i tävlingen.


Matti Jörlén kom tvåa i tävlingen, fick en finalplats till Sveriges Starkaste Man 2012 och fick också pris för “Årets Järnbärare”. Johan Espenkrona påstod att han såg tävlingen som ett träningspass, men hans resultat räckte till en tredjeplats totalt sett och därmed är också han klar för finalen i SSM 2012. Jonas Dahlqvist och Stefan Ågren kom på en delad fjärdeplats, men eftersom Jonas Dahlqvist som bäst kom tvåa i en gren och Stefan Ågren som bäst kom trea i en gren så tog Jonas den sista finalbiljetten till Sveriges Starkaste Man 2012 på bättre grenplacering. Sebastian hade redan fått sin finalbiljett då han vann kvalet i Munkedal.


Det var en mycket bra arrangerad tävling som flöt på väl. Vädret var allt som allt bra och publiken var mycket nöjd med arrangemanget. Årets sista kval kommer att hållas i Sjöbo lördagen den 4 augusti.

Slutresultatet blev:

1. Sebastian Davidsson – 6 poäng
2. Matti Jörlén – 17 poäng
3. Johan Espenkrona – 20 poäng
4. Jonas Dahlqvist – 30 poäng
5. Stefan Ågren – 30 poäng
6. Marcus Johansson – 32 poäng
7. Anders Lindbladh – 35 poäng
8. Lennart Fredriksson – 40 poäng
9. Martin Jonasson – 43 poäng
10. Lars Ainasoja – 46 poäng
11. Andreas Lundberg – 47,5 poäng
12. Niclas Lindgren – 49,5 poäng
————————————————
13. Sebastian Andersson – 22 poäng
14. Alexander Syding – 27 poäng
15. Mario Sjögren – 30 poäng
16. Henrik Ottosson – (skadad)

Share

Leave a Reply


*


Translate