MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
15

Intervju med Sebastian Davidsson

Posted by MAXstyrka 0 Comment

På lördag är det dags för årets andra kval till Sveriges Starkaste Man 2012. Gänget från Kärvaryd arrangerar det andra kvalet som alltså hålls på lördag, den 16 juni kl. 10:00 i Gnosjö under Järnbärardagen. MAXstyrka ringde upp Sebastian för att prata lite om kvalet, hans internationella framgångar och framtidsplaner.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Hallå Sebastian! Hur är läget?

Sebastian Davidsson: Hej! Jo, det är bra.

MAXstyrka: Grattis till silvret i Holland! Det var du nöjd med va?

Sebastian Davidsson: Tack! Ja, det var jag väldigt nöjd med. Jag visste inte så mycket om vilket motstånd man skulle få möta där nere så jag visste inte vad jag kunde förvänta mig, men jag ville i alla fall få en pallplats för att visa att jag är värdig att ha där nere. Det gick ju t.o.m. lite bättre än så. Han som vann tävlingen (Richard van der Linden) var två meter lång, vägde 170 kg och var väldigt duktig, och det var hans grenar och hemmautrustning. Han slog mig med nio poäng tror jag, men han var inte så jätteöverlägsen utan jag kände att jag kunde hänga på honom en del.

MAXstyrka: Ja, marklyftet vann du ju. Gjorde du precis det du behövde i marklyftet och hade du haft mer att ge, eller gav du allt?

Sebastian Davidsson: Ja, precis. Det var kul. Det var så att jag hetsade honom lite där. Det var som i styrkelyft, att man får tre försök och tre lyft. Han valde då vikt före mig av någon anledning, vilket jag utnyttjade. Han valde att gå in på 320 kg, och då gick jag in på 322,5 kg och vi båda drog det väldigt enkelt. Sen drog han 350 kg, och jag drog 352,5 kg som jag var säker på att jag skulle klara. Sen valde han 360 kg i sitt tredje lyft och då valde jag 362,5 kg, men då ändrade han sig till 365 kg och jag hängde på och valde 367,5 kg. Då sa han att han skulle försöka dra 370 kg, men då tänkte jag att han får försöka på 370 kg och att jag går ner till 362,5 kg i stället. Jag gick in och fick upp stången till knähöjd och om jag hade fått upp den lite högre så hade jag kunnat hitcha upp den, men det gick inte nu så jag är lite besviken. Han kunde inte rubba 370 kg från backen så jag vann grenen. Det var ganska skönt ändå att känna att jag snart kommer att ta den vikten och jag hoppas att jag kan ta lite mer ändå till finalen i SSM 2012. Jag kommer inte kunna matcha Johannes Årsjö där, men man kanske kan hetsa Martin Forsmark något i så fall om det blir marklyft som maxgren.

MAXstyrka: Men du vann ju inte stenarna..?

Sebastian Davidsson: Nej, det var ju lite pinsamt. Haha! Jag gjorde väl en liten missbedömning där. Jag hade hoppas på att lägga upp alla fem stenarna då de vägde 100 -183 kg på 180 cm – 140 cm, och jag har inte riktigt lärt mig att lyfta dem så högt än. Richard slängde upp de första stenarna snabbare än mig, men den tyngsta stenen rubbade han inte från backen. Den var helt nygjord och väldigt hal och smutsig så att klistret fastnade inte på den. Jag fick upp den i famnen men kunde inte bryta upp den eftersom klistret gav inget grepp. Det var synd eftersom jag gärna hade vunnit Atlasstenarna.

MAXstyrka: Men det är väl ingen “power” med klister?

Sebastian Davidsson: Haha! Nej, det är ju inte det egentligen. Den stenen hade dock inte gått att lyfta utan klister, det hade nog inte ens Brian Shaw kunnat.

MAXstyrka: Ett silver i en internationell tävling är ju inte fy skam direkt.

Sebastian Davidsson: Nej, det är jag väldigt nöjd över. Tyvärr kunde jag inte hålla min svit som jag startade förra året med att vinna internationella tävlingar, men om jag kan hålla topp-2 på nästa internationella tävling så kommer jag att dö av lycka. Då kommer jag ju till Världens Starkaste Man. Haha! Det är ju lite drömtänkande, men en polack som kom sexa i den här tävlingen kommer att tävla i Giants Live i Polen nu och han kan jag säkert rå på igen i alla fall.

MAXstyrka: Vet du vilka som du kommer att få möta då? Kommer Krzysztof Radzikowski t.ex?

Sebastian Davidsson: Ja, Radzikowski kommer. Mateusz Baron som vann Arnold Amateur Strongman 2011 kommer också. Jag fick också reda på vilka grenar det blir. Det blir: stocklyft – reps på 120 eller 170 kg, marklyft, Atlasstenar, farmers – 2*160 kg i 40 meter, ok – 400 kg på 40 meter och frontböj – reps på 210 kg.

MAXstyrka: Farmers med väskor på 160 kg i 40 meter? Det låter saftigt.

Sebastian Davidsson: Ja, men det tror jag kan gå bra. Det kommer vara ganska höga väskor tydligen. Frontböjen kan nog också gå bra eftersom jag nog är bättre på frontböj än vanlig böj. Oket måste jag träna mer på. Jag hoppas att man gör bra ifrån sig i någon gren så att man kan få åka på fler tävlingar framöver. Jag hoppas att jag kan placera mig bra i Sveriges Starkaste Man 2012 också, men det är absolut ingen självklarhet att komma på pallen. Det är roligt att det finns så många som är så bra i Sverige nu.

MAXstyrka: Du arrangerar kvalet i Gnosjö nu på lördag. Kommer du och Henrik Ottosson att vara med och tävla där också trots att finalbiljetterna till SSM 2012 redan är bärgade?

Sebastian Davidsson: Ja, det gör vi. Egentligen hade jag hellre varit hemma och tränat på de grenarna som kommer att vara i Polen, men eftersom det är på hemmaplan så förväntar sig nog många att man kommer vara med och tävla och det blir nog bäst så.

MAXstyrka: Du kan ju se tävlingen som en träning inför Giants Live.

Sebastian Davidsson: Ja, det är alltid bra att få tävla så mycket man kan och få erfarenhet och rutin.

MAXstyrka: Hur tänkte ni när ni utformade grenen som går ut på att springa med stora järnbalkar?

Sebastian Davidsson: Hela tanken bakom det är att tävlingen kommer att vara under en marknad som heter Järnbärardagen. Förr så bar man järnstänger på 70 kg på axeln och därför tänkte vi att den grenen kunde anknyta till det för att hedra deras minne. Den som vinner den grenen kommer att få ett litet hederspris också och bli utnämnd till “Årets Järnbärare”. Den kommer nog att bli ganska spektakulär och häftig tror jag.

MAXstyrka: Den ser ju lite farlig ut måste man säga. Finns det ingen stor risk för skador?

Sebastian Davidsson: Det är klart att det finns ju en viss skaderisk. Precis som i däckvält så kan man ju få vikten över sig. Vi kommer dock att ha en stor genomgång innan tävlingen och jag har mejlat ut instruktioner till alla deltagare.

MAXstyrka: Vilka grenar blir det i kvalet?

Sebastian Davidsson: Det kommer vara: däckvält – fyra vält med 420 kg och ett vält med 550 kg, loading – tre stora järnbalkar på drygt 3 meter, pressmedley – 110 kg skivstång, 120 kg stock, 135 kg apollon och 150 kg grov stock, truckpull, sten – reps på 120 cm med 170 kg eller 215 kg.

MAXstyrka: Ok. Jag tror jag hoppar att vara med och tävla i år…

Sebastian Davidsson: Det är bra att du meddelar det i alla fall så jag vet. Du får vara med nästa år.

MAXstyrka: Någon måste ju hålla i kameran också, så att…

Sebastian Davidsson: Ja, just det. Det är ju det också. Haha!

MAXstyrka: Hur många tävlande blir det?

Sebastian Davidsson: Det har som mest varit 22 anmälda atleter, men nu har vissa hoppat av så just nu är det väl 19 anmälda. Sen brukar det ju alltid vara någon som inte dyker upp och så, så vi får se hur många som kommer till start. Det lär nog bli runt 15 – 16 tävlande.

MAXstyrka: Tävlingen är ju utomhus. Hur gör ni om det blir spöregn?

Sebastian Davidsson: I så fall stryker vi nog däckvältet då det kan vara lätt att skada sig på det. Då kanske vi byter ut den mot Farmers Hold eller något liknande. Vi har ett litet tält för stenarna, och alla andra grenar borde funka. Men förhoppningsvis blir det fint väder, och i annat fall ser man ju det på fredag då vi ska köra dit alla grenar. Jag får prata med Ottosson om det sen. Jag tror att han kommer slå mig i den här tävlingen eftersom jag har varit lite för snäll mot honom och låtit honom välja grenarna.

MAXstyrka: Haha! Är det lite rivalitet er två emellan?

Sebastian Davidsson: Han har aldrig slagit mig på tävling innan, och om han nu slår mig här så får jag ge honom det.

MAXstyrka: Då får jag önska dig lycka till med kvalet, Giants Live och SSM 2012! Tack för att du tog dig tid! Vi ses på lördag!

Sebastian Davidsson: Det gör vi! Tack ska du ha!

Share

Leave a Reply


*


Translate