MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Nästa atlet i “Svenska framtidshopp” heter Oskar Svensson och är en jättetalang inom tyngdlyftning. Han kom nyligen hem från Guatemala där han tävlade i Junior-VM. Han siktar på att få vara med på OS om fyra år, och han har alla chanser i världen att lyckas med det.

Här är en intervju med Sveriges framtida stora affischnamn inom tyngdlyftning.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först börjar vi alltid med lite basic stats. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj. Gärna dina pr i stöt, ryck och frivändningar också.

Oskar Svensson: Oskar Svensson, 20 år (1992), bor i Trelleborg, 178 cm lång och väger just nu 89 kg. Jag kör knappt bänkpress, inget för tyngdlyftare. Har inte maxat i marklyft utan jag kör mest vad vi kallar stötdrag, alltså första delen av en frivändning med fokus på fart. Jag har varit uppe på 230 kg i marklyft, men då står vi smalt och med smal fattning som i stötmomentet. Jag gör 210 kg i knäböj fram med stången på bröstet (frontböj). I ryck har jag gjort 135 kg på tävling och 140 kg på träning och i stöt har jag gjort 175 kg.

MAXstyrka: Du kom just hem från J-VM. Gick det som du hade trott, och hur var det att vara med där?

Oskar Svensson: Yes, det stämmer. Tyvärr gick det inte riktigt så som jag hade tänkt mig. Jag fick inte till det och hamnade en bit under mina personliga rekord. Jag fick ingångslyften (132 kg och 170 kg), och sen tog det stopp. Det var lite nerver och berodde också på en väldigt lång väntan mellan mina lyft, vilket det ofta bli på stora mästerskap. Jag ser det som en bra erfarenhet till framtiden, och annars var det en jätterolig upplevelse. Det är just detta jag behöver, träna på att tävla på stora internationella tävlingar och få rutin.

MAXstyrka: Hur låg de andra juniorerna till jämfört med dig och dina personliga rekord?

Oskar Svensson: Många ligger långt före! Det ser helt annorlunda ut i andra länder än Sverige med tyngdlyftning. Ryssar, andra östeuropéer, kineser och Asien överhuvudtaget, iranier, sydamerikaner m.m. är grymma i olympisk lyftning. De gör det på heltid och tyngdlyftning har en annan status där, så man får ordentligt med stryk när man kommer ut från Sverige.

MAXstyrka: Jag har sett filmen när du stöter upp 200 kg över huvudet. Så fruktansvärt långt efter lär du ju inte ligga.

Oskar Svensson: Nja, mina överstötar är bra, där ligger jag inte långt efter så det är kul. Men på tävling ska det vändas upp först också, (en hel stöt) och vändningarna är väl det jag ligger efter i då. Som sagt kan jag göra 200kg i stöt, men på tävling i hel stöt ligger jag än bara på 175 kg, så vi jobbar just nu mycket mer frivändningar och drag för att jag ska öka där. Från golvet är än så länge inte min starka sida, på grund av hastigheten, men överstöten upp över huvudet är inga problem.

MAXstyrka: Om vi börjar från början, när började du träna, och hur kommer det sig att du började med just tyngdlyftning?

Oskar Svensson: Jag började i slutet av 2003, alltså när jag var 11 – 12 år gammal. Det var min far som tog ner mig till tyngdlyftningslokalen på Söderslättshallen. Jag hade testat en massa andra idrotter men hittade inget jag fastnade för som t.ex. fotboll , handboll m.m, men det är inte min grej med lagsporter. Sen har jag inget bollsinne heller. Farsan har själv lyft och farfar också, så det ligger i släkten.

MAXstyrka: Kände du direkt att du hade en fallenhet för att lyfta tungt, eller har det kommit med tiden?

Oskar Svensson: Nej, inte direkt. Som du sade så har det kommit med tiden, men däremot så hade jag en bra teknik och var explosiv och smidig vilket är viktigt i tyngdlyftning. Tränaren tyckte jag var en talang och sen kom vikterna efterhand också. Jag ökade visserligen ganska snabbt sen vilket får en att fortsätta tycka det är kul. När tekniken och allt sitter och man kommer i puberteten så händer det grejer ganska snabbt.

MAXstyrka: Ja, jag kan tänka mig det. Hur lägger du upp din träning, styrka kontra teknik? Hur ser en normal träningsvecka ut?

Oskar Svensson: Mycket lyftning och mycket fokus på ryck och stöt eftersom det är det man vill bli bra på. Ryck och stöt-träning ger både träning på tekniken, snabbhet och styrkan på samma gång. Sedan kompletteringsövningar som knäböj (mest fram), drag och både ryck och stötdrag för att bli stark och få hastighet från golvet. Sedan när det är grundperioder, ett tag till tävling, delar jag upp det mer. Då kör jag frivändningar för sig, överstötar för sig i ställning och ryckkombinationer o.s.v. för att fokusera mer på mina svagheter och dela upp det lite.

MAXstyrka: Ok. Kör du någon greppträning? Det måste ju vara en ganska hög belastningen på just greppet när man svingar upp så mycket vikt.

Oskar Svensson: Haha! Jo, det blir det, men ingen speciell träning för det. Vi får vad vi behöver när vi utför lyften, det blir ju en del om man räknar ihop alla. Sen använder vi ju oss av det berömda “tumlåset”.

MAXstyrka: Hahaha! Ja, den gamla klassikern har man ju hört talas om.

Oskar Svensson: Ja, det är viktigt för att palla hålla om stången.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Oskar Svensson: Jag får lite råd och så med kosten av en jättebra dietist som heter Jill Holmström, och om det är möjligt så får du gärna nämna ett tack till henne i intervjun. Haha! Jag försöker tänka på att äta ofta och ordentligt med mycket bra proteiner, och hon ger mig tips på bra mellanmål m.m. och räknar lite på det. Just nu käkar jag bara BCAA innan och efter träning och kreatin. Det är viktigt att vara försiktig med sina kosttillskott då man blir testad stup i kvarten.

MAXstyrka: Då gör jag det. Hur många kalorier blir det uppskattningsvis per dag?

Oskar Svensson: Hm, det vet jag faktiskt inte, jag har inte riktigt koll själv, men jag ligger inte på en överdriven konsumtion iallafall utan håller en hyfsat bra balans. Jag har ingen nytta av att lägga på mig onödiga kilon då vi tävlar i viktklasser och på poäng.

MAXstyrka: Man har ju sett en del otäcka klipp på Youtube där tyngdlyftare svimmar under en stöt, får vikten över sig, drar axlar ur led m.m. Vilken är den värsta skadan du har råkat ut för och gör du något speciellt för att undvika skador?

Oskar Svensson: Ja, det händer att folk skadar sig illa, men det händer ändå förvånansvärt sällan. Jag har aldrig råkat ut för något sådant, någon olycka alltså, men jag har haft lite andra jobbiga småskador. Jag fick opererat mitt knä för en liten tid sedan för en meniskskada och fick köra rehab efteråt för att stärka upp. Sen har man nyligen haft lite problem med ryggen och höften på grund av snedbelastning, men jag har fått inlägg i lyftardojjorna nu och det har börjar rätta till sig. Håller fortfarande igång med lite rehab/styrketräning i förebyggande syfte.

MAXstyrka: Ok. Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Oskar Svensson: Mitt långsiktiga mål är att få vara med på OS, det är väl de flesta idrottares dröm. Jag satsar på att kunna delta i Rio de Janeiro 2016. Annars är det J-EM i år som gäller i slutet av november. Då får jag ta revansch från VM.

MAXstyrka: Hur bestämmer du dina ingångsvikter? Har det med dagsformen att göra, med de andra atleternas ingångsvikter eller något annat?

Oskar Svensson: Både och. Dels dagsformen och hur träningen innan har funkat, men sen får man ju gå lite efter de andra också. Man sätter hellre en lite lägre ingångsvikt, och känns uppvärmningen bra är det fritt att höja.

MAXstyrka: Ok. Vilka förebilder har du inom sporten?

Oskar Svensson: Hm, det får nog bli ryssarna Dmitry Klokov och Akkaev Khadzhimurat som båda tävlar i klassen -105 kg. Szymon Kolecki från Polen var också en riktigt duktig lyftare.

MAXstyrka: Hur laddar du upp precis inför en tävling, och har du någon lyckoamulett eller ritual som du alltid gör innan?

Oskar Svensson: Nej, inget särskilt faktiskt. Tar gärna en kopp kaffe, eller två. Haha!

MAXstyrka: Haha! Har du ingen speciell låt som du lyssnar på innan då?

Oskar Svensson: Nej, ibland blir det lite musik om man får sitta/ligga och vänta innan, men inget speciellt faktiskt. Det varierar ganska mycket.

MAXstyrka: Ok. Tyngdlyftare är ju generellt sett extremt explosiva och starka. Har du några tips på hur jag, och andra som benämner sig själva som “gymmare”, kan bli starkare? Finns det någon grym mirakelövning som man inte får missa?

Oskar Svensson: Nu tycker du nog jag är dryg, men ryck och stöt! Haha!


MAXstyrka: Haha! Jag anser att du är en aning partisk där bara.

Oskar Svensson: Haha! Ja, kanske det, men stöt iallafall! Det är en väldigt bra övning som tar hela kroppen. Du jobbar med varenda kroppsdel. Det är ju ingen övning som pumpar upp dig om det är det man är ute efter, men den ger bra styrka och explosivitet. Frivändningen är mycket ben, rygg, mage/bål, traps m.m. Sen blir ju överstöten överkropp, axlar, armar m.m. och även där blir det ben. Frivändning är ju en otroligt bra övning som många andra idrottare använder sig av för att öka sin styrka och explosivitet.

MAXstyrka: Ok. När kan vi se dig tävla nästa gång? Är det på J-EM?

Oskar Svensson: Min nästa stora tävling blir nordiska mästerskapen för juniorer i Finland i oktober. Sen blir det J-EM i slutet av november – början av december, och sist men inte minst SM som hålls i Uppsala i mitten av december.

MAXstyrka: Då får jag önska dig ett stort lycka till, och tack för att du tog dig tid till intervjun!

Oskar Svensson: Tack så mycket! Tack själv, kul att du ville intervjua mig!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate