MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Snart är det dags att se vem som är Sveriges starkaste kvinna. Den 20 oktober, kl. 12:00 – 16:00, avgörs tävlingen Sveriges Starkaste Kvinna 2012, och platsen för tävlingen är Bilmetro i Gävle. Förutom äran så står en plats till Världens Starkaste Kvinna 2012, som i år hålls i Finland den 23 – 24 november, på spel.

Det är Böle Strongteam som står som arrangör, och MAXstyrka ringde upp den regerande mästaren i Sveriges Starkaste Kvinna, f.d. gladiatorn, arrangören och världsatleten Anna Rosén, och frågade lite frågor om tävlingen.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Hur många är det som är anmälda till tävlingen?

Anna Rosén: Just nu är det faktiskt inte så många som har anmält sig. MAXstyrka är ju ett bra forum att nå ut till atleterna i Sverige, så jag hoppas att alla ni tjejer som läser det här ställer upp och tävlar. Det behöver sporten! De som inte redan har kvalat in till Världens Starkaste Kvinna 2012 kan komma hit och slåss om en plats. Topp-3 kommer att få en plats dit, och den starkaste från Sverige kommer att få en plats. Nina Geria, som är världens starkaste kvinna, har frågat lite om vilka grenar det blir i tävlingen och hon verkar intresserad av att komma.

MAXstyrka: Hur är det med Aneta Florczyk som var din stora rival för några år sedan? Kör hon något fortfarande?

Anna Rosén: Nej, hon gör inte det, hon har lagt ner. Hon var med i Guinness Record Show, men det var bara en show. Jag har haft lite kontakt med henne, men hon verkar inte vara intresserad av att vara med här.

MAXstyrka: Jag minns att du sa att hon var näst intill omöjlig att slå.

Anna Rosén: Ja, hon var helt omöjlig. Jag kunde ta i allt vad jag hade, men det hjälpte inte. Om jag tog 100 kg i stockpress, som jag tyckte var riktigt bra då, så la hon på 110 kg – 120 kg i stocken och stod med det på ett ben för att förnedra en riktigt. Haha! Helt otroligt! Jag vann ju Europas Starkaste Kvinna, men sen fick jag stryk i Världens Starkaste Kvinna och kom tvåa bakom henne.

MAXstyrka: Jag har sett ett filmklipp då du kör Farmers Walk med 135 kg i varje hand, och lastar upp en atlassten på 140 kg. Är du lika stark i dag?

Anna Rosén: Jag kör stenhårt nu, men jag ligger inte riktigt på de vikterna i dag. Jag kör väl i alla fall stenar på 120 kg i dag, men i våras var jag riktigt på gång då jag skulle åka på Guinness Record Show i Italien för skoj skull. Då körde jag stenhårt i min lada från januari till april. När jag då skulle jag lyfta en sten på 140 kg gick jag självklart sönder, så det blev inget med det.

MAXstyrka: Hur går det med marklyftet nu då?

Anna Rosén: Just marklyft, bänkpress och stenar har ju varit mina grenar, och det går bra med den träningen.

MAXstyrka: Ja, du och Göran Rosén har ju dragit 550 kg i marklyft tillsammans.

Anna Rosén: Haha! Ja, vi fick förlänga stången då. Det var lite roligt. Det är kul att jag och Göran är bra på samma grenar.

MAXstyrka: På tala om bänkpress så vet jag att du har tagit 165 kg i bänk på tävling också.

Anna Rosén: Ja, fast det var ju med tröja. Jag har försökt komma tillbaks till styrkelyftet, men jag tycker att det är så tråkigt att köra med tröja så det är så roligt att tävlingar raw blir stora nu. Göran har tagit 255 kg i bänkpress raw på tävling, men nu ligger han runt 220 – 225 kg. Det är inte så dåligt för en gammal gubbe. Hahaha!

MAXstyrka: Strongwoman verkar växa väldigt mycket internationellt sett. Man har t.o.m. kunnat se internationella tävlingar på Eurosport.

Anna Rosén: Ja, Strongwoman har vuxit enormt den senaste tiden. Nu har man börjat prata om att man ska köra två viktklasser, och det är ju bra för de mindre tjejerna. Det är kanske inte så kul för dem som är lite mindre att möta t.ex. mig och Anki då.

MAXstyrka: Vi har ju riktigt starka kvinnor i Sverige i dag, och det är inte bara du och Anki Öberg som kan hävda sig internationellt längre.

Anna Rosén: Precis, det finns många nu. Det är viktigt att det kommer fram duktiga tjejer som tävlar. Den senaste tävlingen i Sveriges Starkaste Kvinna hölls 2007, och då vann jag. Nu är det dags att lämna över tronen till någon annan, fast de kommer att få kämpa om den. Jag kommer inte göra det lätt för dem! Haha!

MAXstyrka: Är grenarna och vikterna bestämda än?

Anna Rosén: Ja, vikterna har precis blivit bestämda. Grenarna kommer att bli:

Stocklyft – Pressmedley med tre stockar på 50 kg – 70 kg.
Däckvält – Ett däck på 200 kg.
Farmers Walk – 2*80 kg på 30 meter.
Shield Carry – Skölden väger 100 kg.
Marklyft – Man kan välja att köra på antingen 140 kg eller ca. 180 kg, reps.
Atlasstenar – 70 kg – 110 kg på 110 cm höjd.

Tävlingen kommer att vara inomhus i en bilhall, där bilarna har körts bort.

MAXstyrka: Hur anmäler man sig till tävlingen?

Anna Rosén: Man kan anmäla sig genom att mejla Böle Strongteam på bolestrongteam@hotmail.com. Där kan man också få svar om man undrar någonting om tävlingen. Man kan också gå in på Facebooksidan.

MAXstyrka: Ok. Då får vi verkligen hoppas att många av Sveriges starka tjejer kommer och tävlar! Tack ska du ha, och lycka till med tävlingen!

Anna Rosén: Tack så mycket!——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate