MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
03

Årets sista SSM-kval på lördag

Posted by MAXstyrka 0 Comment

I morgon, lördag, är det dags för årets tredje och sista kval till Sveriges Starkaste Man 2012. De tre sista finalplatserna står på spel, och både tvåan, trean och fyran i förra årets final kommer att vara på plats i Sjöbo kl. 11:00 för att kriga.

MAXstyrka ringde upp arrangören och atleten Johan Espenkrona för att höra lite om vad vi kan förvänta sig om tävlingen.

——————————————————————————————————————————————————


MAXstyrka: Vilka grenar kommer det att vara?

Johan Espenkrona: Det blir bara marklyft. Hahaha! Nej, då. Den första grenen kommer att vara oket, 350 kg på 20 meter. Den andra grenen kommer att vara däckvält, åtta vält med 460 kg. Där blir det en cut så att de tio bästa går vidare. Den tredje grenen kommer att vara Car Hold med remmar med en Volkswagen Caddy, sen är det bara att hålla så länge kroppen vill. Den fjärde grenen är Apollon med en ingångsvikt på 100 kg och höjningar på tio kg, last man standning. Den sista grenen är ett sjukt medley. Först är det farmers walk med 140 kg i varje hand i 20 meter, och därefter ligger det tre säckar på 100 kg styck som ska lastas upp på ett bord tio meter bort. Till sist ska man lasta upp en atlassten på 150 kg på 130 cm.

MAXstyrka: Ja, det blir ju lite mäktigt.

Johan Espenkrona: Haha! Ja, vi har fått lite kommentarer på att den sista grenen nästan är WSM-klass på, men det är den sista grenen i det sista kvalet och det är roligt att ha en gren där deltagarna verkligen får vrålkämpa.

MAXstyrka: Det verkar vara ganska många som har väntat med att försöka kvala in till finalen. Både Stefan “Stisse” Bergqvist, Martin Forsmark och David Nyman har väntat tills nu.

Johan Espenkrona: Ja, det är tur att man redan har kvalat in till finalen. Det är 17 anmälda till tävlingen nu efter ett par avhopp på grund av skada m.m.

MAXstyrka: Kvalet är väldigt nära inpå finalen. Kommer du att spara dig inför finalen, eller kommer du att kämpa på fullt ut för att vinna kvalet?

Johan Espenkrona: Som jag ser det har jag inte jättemycket att hämta i finalen då det är med max i både marklyft och stocklyft, och det är ju mina dåliga grenar. Ingångsvikten i marklyftet är på 300 kg, och det har jag bara klarat en gång tidigare. Sen har det inte blivit så mycket gymträning, utan jag har satsat mest på grenträning då jag har tävlat en hel del den senaste tiden. Jag tävlade både i Sundsvall och i Nice i Frankrike med John Pasanen i WNS, så det har bara blivit lite håll-i-gång-träning. Man kan ju inte tävla om man ska köra lite lätt, utan tävlar jag så tävlar jag fullt ut. Det är full gas som gäller, annars har man inte där att göra.

MAXstyrka: Det blir ju roligare för publiken också.

Johan Espenkrona: Ja, jag hade inte behövt tävla, men samtidigt så är det på hemmaplan och många vill ju se en tävla.

MAXstyrka: Tävlingen kommer att vara utomhus va?

Johan Espenkrona: Ja, den kommer att hållas på Idrottsplatsen i Sjöbo. Vi får hoppas på att det blir bra väder, men hittills har det växlat mellan fint och ostadigt.

MAXstyrka: Kommer ni att göra några ändringar i grenarna om det skulle bli dåligt väder?

Johan Espenkrona: Det enda som kan bli lite problematiskt om det regnar är däckvältet, så då sänker vi repsantalet till fyra vält i stället för åtta. Annars funkar de andra grenarna.

MAXstyrka: Det var synd att varken Kalle Lane eller Stefan Ringdal kommer ställa upp.

Johan Espenkrona: Ja, det är synd. Kalle kommer ju att vara domare i alla fall. Janne Malmqvist kommer att vara speaker.

MAXstyrka: Ok. Du ska ha tack för att du tog dig tid till den lilla intervjun. Vi ses på lördag!

Johan Espenkrona: Det gör vi absolut!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate