MAXstyrka

Allt inom kraftsport


I lördags, den 4 augusti, var det dags för årets sista kval till Sveriges Starkaste Man 2012. 17 atleter hade samlats på Sjöbo Idrottsplats för att försöka knipa en pallplats och en biljett till finalen i SSM 2012. Johan Espenkrona var arrangör tillsammans med Bosse Pettersson, och även om Johan redan hade lyckats kvala in till finalen så ville han vara med och tävla inför den entusiastiska hemmapubliken.

De som tävlade var: Johan Espenkrona, Martin Forsmark, Stisse “Stisse” Bergkvist, Mario Sjögren, David Nyman, Matti Jörlén, Joakim Gustavsson, Andy Hiltonsson, Christoffer Jacobsson, Anders Lindbladh, Alexander Sydling, Marcus Johansson, Niclas Lindgren, Martin Jonasson, Sebastian Andersson, Lennart Fredriksson och Alexander Fransson.

Janne Malmqvist var speaker och underhöll såväl publiken som atleterna med sina oneliners. Sveriges sjätte starkaste man och vinnaren av MAX Grip Challenge 2011, Kalle Lane, var domare då han inte kunde vara med och tävla på grund av skador. Kalle kommer antagligen att opereras framöver och hoppas på en comeback i strongman om något år. Han kommer dock att vara med i MAX Grip Challenge 2012 som hålls i samband med Fitnessfestivalen i december.

Vädret var perfekt för en utomhustävling av den här sorten. Solen hängde över idrottsplatsen och gjorde sig påmind genom att bl.a. färga undertecknad rosa i ansiktet.

Den första grenen bestod av ok på 350 kg i 20 meter. Efter att endast fyra atleter hade gått med oket så gick en av de pinnar som håller fast vikterna av. Efter lite kalkylerande och försök att lägga viktskivorna på bara två av kanterna så lyckades de få fatt på en svets, och lyckades ganska snabbt få dit pinnen igen. Den 175 kg tunga jätten, David Nyman, sprang i väg med oket och fick ett par nedsättningar eftersom han sprang framåtlutad. Efteråt fick han skadekänningar på insidan av låret och i sin ena biceps, och tvingades bryta tävlingen.


Sveriges näst starkaste man, Martin Forsmark, sprang stabilt med oket och vann som väntat grenen på drygt 11 sekunder. Matti Jörlén, som kvalade in till finalen i Gnosjö, kom tvåa. Sveriges tredje starkaste man, Stefan “Stisse” Bergqvist, kom trea även här. Den unga talangen, Christoffer Jacobsson, kom fyra i grenen och Alexander Sydling kom femma.

Den andra grenen var däckvält, åtta vält med 460 kg. Svårigheten här var dels att däcket var väldigt tjockt, tungt och inte så greppvänligt, men också att underlaget bestod av grus. Det gjorde att däcket inte fick något direkt fäste i marken och förflyttade sig en aning framåt när det skulle vältas. Många hade problem att välta däcket, och Anders “Bamse” Lindbladh var ytterst nära att få hela däcket över sig, men klarade sig lyckligtvis utan att skada sig.

Martin Forsmark vann däckvältet och tog sin andra grenseger. Matti Jörlén kom tvåa, Johan Espenkrona kom trea och Joakim Gustavsson kom fyra. Andy Hiltonsson, som tog silvret i MAX Grip Challenge 2012, kom femma i grenen.

Efter den andra grenen så hade man en cut där de tio främsta fick fortsätta tävlingen, men eftersom två atleter hade samma poäng (och samma grenplaceringar) så blev det elva atleter som gick vidare.

Den tredje grenen var Car Hold. Atleterna skulle, med hjälp av remmar, hålla uppe en Volkswagen Caddy i så länge som möjligt. Martin Forsmark visade på nytt prov på sin styrka när han vann grenen på strax över 40 sekunder. Matti Jörlén kom återigen tvåa, och stod en bit över halvminuten. Johan Espenkrona kom trea, Stefan “Stisse” Bergqvist kom fyra och Mario Sjögren kom femma.

Den fjärde grenen var Apollon för max. Ingångsvikten var 100 kg, och sedan var det tiokiloshöjningar. Här var det många som visade sig vara duktiga i press över huvudet. Johan Espenkrona fick i gång publiken ordentligt under sina lyft, och lyckades få upp 140 kg. Även Stisse orkade pressa upp 140 kg. Stenmaskinen Joachim Gustavsson och supertalangen Christoffer Jacobsson imponerade stort, och lyckades pressa upp 150 kg var. Värt att poängtera är att Christoffer är född 1993 och fortfarande inte har fyllt 19 år. Martin Forsmark var dock bäst även i den här grenen, och tryckte upp 160 kg. Därmed säkrade han sin fjärde grenseger för dagen, men det skulle komma mer…

Den avslutande grenen var ett brutalt medley. Den första delen bestod av Farmers Walk där man skulle gå med 140 kg i varje hand i 20 meter. Därefter skulle man bära tre säckar, som vägde 100 kg vardera, och lasta upp dem på ett pallbord. Till slut skulle man lasta upp en atlassten på 150 kg på 130 cm, och grenen skulle avverkas under 90 sekunder. Grenen visade sig vara minst lika jobbig i verkligheten som den såg ut att vara på papperet, och för de flesta atleterna tog det stopp vid säckarna. Martin Forsmark, som briljerade genom hela tävlingen, var den enda som lyckades slutföra den sista grenen. Han var säkerheten själv och vann samtliga fem grenar, guldet i tävlingen och en biljett till finalen som går om drygt två veckor.

Matti Jörlén, som hade radat upp tre andraplatser i de inledande grenarna, kom tvåa i medleyt också och säkrade silvret i tävlingen. Arrangören Johan Espenkrona gjorde en bra tävling och knep bronset. Stefan “Stisse” Bergqvist plockade fram sin rutin och tog en finalbiljett genom att komma fyra totalt sett. Joakim Gustavsson kom femma och tog den sista finalplatsen.


Det var en bra tävling som, trots ett högt deltagarantal och lite tillfälligt strul med oket, avverkades relativt snabbt. Många atleter imponerade stort, och Martin Forsmark ser faktiskt ut att kunna utmana Johannes i finalen. Om bara en och en halv vecka drabbar Sveriges tio starkaste män samman, och nivån kommer att vara högre än någonsin.


Resultat från Skånes Starkaste Man 2012:

1. Martin Forsmark – 66p Kvalade till SSM 2012
2. Matti Jörlén – 53,5p (Tidigare kvalad)
3. Johan Espenkrona – 50,5p (Tidigare kvalad)
4. Stefan “Stisse” Bergkvist – 45,5p Kvalade till SSM 2012
5. Joachim Gustavsson – 38,5p Kvalade till SSM 2012
6. Alexander Sydling – 35,5p
7. Christoffer Jacobsson – 34,5p
8. Mario Sjögren – 33,5p
9. Andy Hiltonsson – 31,5p
10. Niclas Lindgren – 24,5p
11. Martin Jonasson – 18,5p
———————————
12. Anders Lindbladh – 12p
12. Sebastian Andersson – 12p
12. David Nyman (skadad i den första grenen) – 12p
15. Lennart Fredriksson – 7p
16. Marcus Johansson – 6p
17. Alexander Fransson – 3p

Share

Leave a Reply


*


Translate