MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Magnus Samuelsson, Anders “Starkeanders” Johansson och Johannes Årsjö har alla tre lyckats vinna Sveriges Starkaste Man tre år i rad. Lördagen den 18 augusti var det dags för Johannes att försöka bli den första någonsin att ta fyra raka guld i tävlingen.

Förutsättningarna var riktigt bra för en utomhustävling som den här. Vädret var lagom varmt, grenarna var varierande, nivån på deltagarna var högre än någonsin och det var riktigt mycket publik. Det var faktiskt så mycket publik att de två läktarna snabbt var fyllda, och sedan fylldes det på med människor till den grad att många inte såg någonting. Vissa klättrade t.o.m. upp på grävmaskinen som skulle dras i tävlingen (Arm over arm) för att få se en skymt av atleterna. Anders Axklo, som på sedvanligt manér var speaker, fick dirigera ner de klättervänliga åskådarna så att de inte skadade sig.

Den första grenen bestod av Farmers Walk, 160 kg i varje hand i 30 meter. Johan Espenkrona gick ut först, och han satte nivån direkt. Han praktiskt taget sprang in i mål med väskorna på otroliga 13,54 sekunder. En efter en stapplade sedan i väg med väskorna och det såg ut som att Johans tid skulle stå sig grenen ut, men den regerande mästaren Johannes Årsjö ville annat. Johannes rusade in i mål på blott 9,53 sekunder, en riktig världstid som få i världen hade kunnat matcha. Sebastian Davidsson fick även han en riktigt bra tid då han kom i mål på 13,9 sekunder. Martin Forsmark gick sträckan på 17,09 sekunder. Jonas Dahlqvist (52,97 sekunder) och Stefan “Stisse” Bergqvist (75 sekunder) kom också in i mål innan tiden hade gått ut, medan de resterande fick nöja sig med att få en sträcka i protokollet.


Den andra grenen var marklyft för max, och här förväntades det bli vikter omkring 400 kg. Tre atleter nollade i grenen och David Nyström och Jonas Dahlqvist lyckades dra ingångsvikten på 300 kg. Love Häkänen klarade 340 kg, men bommade sedan ut sig på 360 kg. Stisse och Sebastian Davidsson klarade båda två 360 kg. Martin Forsmark och Johannes Årsjö klarade 370 kg. Johannes kände då att det knäppte till i ryggen, så han ville inte försöka på någon tyngre vikt. Martin Forsmark försökte dra 380 kg för att säkra en ensam grenseger, men orkade inte riktigt. Det betydde en delad förstaplats mellan Forsmark och Årsjö.


Den tredje grenen bestod av Arm over arm med en grävmaskin på nära 9 ton. Det var ingen som hade förväntat sig att grenen skulle vara så svårbemästrad, och ingen lyckades dra maskinen ens halva sträckan. Underlaget var gropigt och ojämnt, vilket gjorde att de flesta stannade på runt 5,5 meter. De tre som lyckades dra maskinen över sex meter var Sebastian Davidsson som drog den 6,55 meter, Matti Jörlén som drog den 6,6 meter och Johannes Årsjö som vann grenen på 6,8 meter. Jag frågade honom efteråt om det var den tyngsta ‘arm over arm’ som han har testat. “Nej, men en av dem”, blev svaret.


Den fjärde grenen var stocklyft för max. Matti Jörlén bommade ingångsvikten på 120 kg. Sebastian Davidsson, Johan Espenkrona och Jonas Dahlqvist klarade 130 kg. När Espenkrona sedan skulle försöka pressa 140 kg så föll han bakåt och fick stocken över benen. Det såg riktigt obehagligt ut, men lyckligtvis gjorde viktplattorna på stocken så att benet inte blev klämt så Johan kunde pusta ut med bara en stor lårkaka som dock gjorde honom påmind under de resterande grenarna. Love Häkänen, Martin Forsmark, Stisse Bergqvist och Joachim Gustavsson stannade på 140 kg. David Nyström och Johannes Årsjö visade att de är Sveriges två bästa pressare, och följdes upp till 160 kg som båda klarade. David missade sedan 170 kg, medan Johannes lekte upp vikten till synes hur lätt som helst.


Den näst sista grenen var ett medley som bestod av ett däckvält (420 kg) och drag med en kätting (314 kg). Underlaget gjorde det svårt för atleterna att få någon fart med kedjan, och det var bara Johannes som lyckades slutföra grenen (51,51 sekunder). Sebastian Davidsson var bara 15 cm från att dra kedjan in i mål (14,85 m), eller “en normal könslängd”, som Anders Axklo sa. Matti Jörlén kom trea med 11,15 meter. Stisse kom fyra i grenen och Martin Forsmark kom femma.


Inför den sista grenen, Atlasstenarna, så hade Johannes samlat ihop 49,5 poäng och ledde tävlingen med 14 poäng före tvåan Sebastian Davidsson. Han hade alltså redan säkrat segern och behövde inte röra stenarna. Jag frågade honom om han skulle köra stenarna ändå, men han var osäker då han kände av ryggen lite och inte ville riskera något inför Världens Starkaste Man 2012 som hålls om sex veckor.

Det skilde bara en ynka poäng mellan Sebastian Davidsson (35, 5 poäng) och Martin Forsmark (34,5 poäng) inför stenarna, och grenen skulle alltså bli direkt avgörande för dem. Stisse låg fyra med 28 poäng och David Nyström låg femma med 27,5 poäng. Sedan var det ett hopp ner till de resterande atleterna. David Nyström kastade upp samtliga fem stenar på 52,62 sekunder. Stisse gick ut efter David och kapade drygt tio sekunder på Davids tid (42,04 sekunder). Veteranen Stefan “Stisse” Bergqvist sa redan förra året att han skulle sluta men så blev det lyckligtvis inte, och jag vågar påstå att han kommer att vara tillbaks i Sveriges Starkaste Man även nästa år.

Martin Forsmark, som är en erkänt duktig stenlyftare fick sedan upp de fem stenarna på 24,41 sekunder. En annan stenmaskin är Sebastian Davidsson, som nu var tvungen att ge allt för att slå Forsmarks tid, och som han gjorde det. 19,75 sekunder tog det innan stenarna låg på plats, och Sebastian visade att han kan hävda sig internationellt i stenlyft.

Johannes Årsjö hade som sagt redan vunnit sitt fjärde raka guld, men trots det så ville han visa hemmapubliken att han inte bara är Sveriges starkaste man utan också en medaljaspirant i Världens Starkaste Man 2012. Därför gick han fram till stenarna, såg så att de låg rätt på marken och ställde sig till rätta vid den första stenen. Vad som sedan hände är svårt att tro på om man inte såg det med egna ögon: Johannes bollade upp stenarna på blott 14,68 sekunder. Som en liten jämförelse kan man säga att den snabbaste tiden som någon har lastat upp fem stenar (över 1,5 m) är enligt Guinness World Record 15,83 sekunder, och det gjorde Travis Ortmayer i Italien den 28 April 2011.

Johannes berättade efter den otroliga stenserien att han på träning hade kastat upp dem på 18 sekunder. Nu, efter fem tunga grenar och med en känning i ryggen, överträffade han sitt personliga rekord med 3,5 sekunder. Det om något visar vilken tävlingsmänniska han är.

Tävlingen var väldigt välarrangerad, och om man bortser från att så många i publiken inte kunde njuta av tävlingen på grund av platsbrist så var den så bra den hade kunnat bli. Anders Axklo underhöll som vanligt publiken genom sina gliringar och oneliners, och han ger vilken tävling som helst en kvalitéstämpel. Huvuddomaren Andreas “Samurai” Rosell var rättvis och förklarade noga reglerna för atleterna innan varje gren så att det inte blev något missförstånd, roddarna var snabba och såg till att tävlingen flöt på fint och sponsorerna fick valuta för pengarna. Nästa års tävling kommer att bli större och bättre än någonsin.

Förutom att alla atleterna fick vinstpengar, pokaler och kosttillskott så fick även de två bästa en biljett till Nordens Starkaste Man 2013. Nu väntar Världens Starkaste Man 2012 för Johannes, som i.o.m. den här segern trissar upp de redan högt ställda förväntningarna på honom. Det kommer att bli fantastiskt roligt att få se vad Norrköpings stolthet kan göra i Los Angeles om sex veckor.

Det slutgiltiga resultatet blev:

1. Johannes Årsjö – 59,5 p
2. Sebastian Davidsson – 44,5 p
3. Martin Forsmark – 42,5 p
4. Stefan “Stisse” Bergqvist – 35 p
5. David Nyström – 33,5 p
6. Matti Jörlén – 25 p
7. Johan Espenkrona – 23 p
8. Love Häkänen – 23 p
9. Jonas Dahlqvist – 19,5 p
10. Joachim Gustavsson – 17,5 p

Share

Leave a Reply


*


Translate