MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Att vara en talang innebär ofta att man har en naturlig teknikförståelse och förmågan att kunna dra nytta av det på ett optimalt sätt. Rikard “Valpen” Andersson är en sann talang i ordets rätta bemärkelse. Ett smeknamn han har är “Grenmonstret”, ett annat är “Valpen”. Om smeknamnet “Valpen” syftar på att han bara är 20 år gammal eller att han är nyfiken och ettrig låter jag vara osagt, men att han är ett svenskt framtidshopp är en sak som är desto mer säkert.

Här är en intervju med Rikard “Valpen” Andersson.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först vill jag veta lite stats. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Rikard Andersson: Rikard Andersson, 20 år (92-08-03), väger 100 kg, är 183 cm lång och bor i Bredaryd. I bänk tar jag 140 kg, i mark 240 kg och i knäböj 185 kg.

MAXstyrka: Du vann folkklassen i Gymkompaniets tävling för några månader sedan. Hade du väntat dig att vinna där?

Rikard Andersson: Ja, det stämmer. Nej, i och med att det var så många deltagare då så trodde jag inte det.

MAXstyrka: När började du träna och varför började du med strongman?

Rikard Andersson: Jag började träna lite i ettan på gymnasiet. Sedan träffade jag Sebastian Davidsson när han var vakt på Harrys för ett år sedan, och då sa han att jag borde komma ut och träna med dem. Sedan dess har jag varit fast.

MAXstyrka: Så du började alltså att träna för tre – fyra år sedan?

Rikard Andersson: Nej, jag började med strongman för drygt ett eller ett och ett halvt år sedan, och nu har jag ju börjat träna mer seriöst det senaste året.

MAXstyrka: När tar du steget upp från folkklassen till elit, och kommer du att satsa på SSM -105 kg?

Rikard Andersson: Jag tänkte att jag skulle anmäla mig till Herrljunga i -105 nu i augusti (25 augusti), för då har man ju lite erfarenhet till nästa år om inte annat. Sedan är de ju en tävling till i Gymkompanet Open nu den 11 augusti.

MAXstyrka: Det blir alltså folkklassen året ut då?

Rikard Andersson: Kvalet som jag tänkte vara med i till Sveriges Starkaste Man i -105 i augusti är elit.

MAXstyrka: Ok. Du kallas ju för “grenmonster”, och det är ingen överdrift. Vilka grenar gillar du mest, och finns det några grenar som du inte gillar?

Rikard Andersson: Jag gillar grenar där man ska gå med vikt så snabbt som möjligt, typ farmers och oket. Pressar tycker jag också är roligt. Något som jag inte gillar är Conans, det har jag bara provat en gång men det kändes inte alls bra.

MAXstyrka: Du har ju inte tränat så länge, men har du råkat ut för någon skada än? Gör du något speciellt för att undvika skador?

Rikard Andersson: Nej, jag har inte skadat mig allvarligt, men lite sliten är man ju ibland. Jag försöker stretcha ganska mycket eftersom jag tror att det hjälper mycket så att man inte skadar sig.

MAXstyrka: Du tränar med Kärvaryd Strongman. Hur mycket har det betytt för din utveckling, och vad har du lärt dig från Sebastian Davidsson, Henrik Ottosson, David Nyström och de andra atleterna?

Rikard Andersson: Ja, de är ju riktigt duktiga och ger ofta tips och idéer, och de är många smågrejer som man inte tänker på att det gör en väldig skillnad. Det tror jag gör skillnad i min utveckling.

MAXstyrka: Hur ofta och hur länge tränar du, och hur stor del av det är grenträning?

Rikard Andersson: Jag tränar runt tre gånger i veckan på ett gym i Bredaryd, och sen blir det grenträning i Kärvaryd en gång i veckan. I Kärvaryd kan det bli pass på runt fyra timmar, men på gymmet blir det omkring en och en halv timme.

MAXstyrka: Har du någon som du tränar med på gymmet, eller tränar du mest själv då?

Rikard Andersson: Jag har ofta några kompisar som jag tränar med, men ibland blir det själv också. Det blir en mer effektiv träning då tycker jag, men det är ju alltid roligt att ha någon att träna med.

MAXstyrka: Ja, man tycker ju att någon borde vara med och passa när du kör tungt.

Rikard Andersson: Ja, men det är det oftast.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Rikard Andersson: När jag jobbar så äter jag några mackor till frukost, och sen äter jag några fler mackor igen vid 9-tiden. Jag tycker det är svårt att få i sig mat på morgonen. Vid 13-tiden så äter jag igen, och då äter jag buffé någonstans. När jag kommer hem äter jag, innan jag ska träna äter jag ett lagat mål och efter träning kan de blir lite rester, oftast värmd mat.

MAXstyrka: Blir det inga gainers eller proteinshakes?

Rikard Andersson: Jo, jag har även whey-100 som jag dricker när jag känner att jag har fått i mig lite för lite protein under dagen. Jag brukar ta det när vi grentränar också.

MAXstyrka: Vilka kortsiktiga, respektive långsiktiga, mål har du?

Rikard Andersson: Jag vill tävla i -105 och försöka vinna Sveriges Starkaste Man i den klassen. Sedan vill jag hålla en bra form och bli så stark som jag bara kan bli. Att bli starkast i Sverige hade ju inte varit fel.

MAXstyrka: Har du några tips på hur jag och andra kan bli starkare?

Rikard Andersson: Jag tycker att när man väl tränar så ska man träna hårt, men inte för mycket. Man kan alltid göra en repetition mer än vad man tror. Ät mycket och rätt.

MAXstyrka: Ok. När kan vi se dig tävla nästa gång?

Rikard Andersson: I Jönköping den 11 augusti, på Gymkompaniet Open.

MAXstyrka: Ok. Då önskar jag dig ett stort lycka till både med tävlandet och med träningen!

Rikard Andersson: Tack så mycket!

MAXstyrka: Tack för att du tog dig tid för intervjun!

Rikard Andersson: Tack ska du ha! Det var bara kul!


——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate