MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
23

Han vinner WSM 2012

Posted by MAXstyrka 0 Comment


Då var det dags för den traditionsenliga “införartikeln” på vad vi kan förvänta oss av Världens Starkaste Man 2012. Det här året är Johannes Årsjö tillbaks i tävlingen efter förra årets frånvaro (på grund av att han blev pappa i samma veva). Vi börjar direkt med att gå igenom grupperna, atleterna och grenarna.

——————————————————————————————————————————————————

Grupp 1

Atleter: Mateusz Baron, Jean-Francois Caron, Jack McIntosh, Derek Poundstone, Zydrunas Savickas, Frankie Scheun.

Grenar: Loading Race, Truck Pull, Enhandspress, Bilmarklyft för reps, Keg Toss, Atlasstenar.

Den här gruppen är förmodligen den lättaste gruppen att tippa. Om någon annan än Zydrunas Savickas och Derek Poundstone skulle gå till final hade det varit en jätteskräll av episka proportioner. Savickas är en skyhög favorit till pallen och även en av guldfavoriterna, och efter att Derek Poundstone briljerade i Arnold Strongman Classic (då han tog silvret bakom Mike Jenkins) så är även han en potentiell pallkandidat. Savickas vinner marklyftet och Truck Pull, och Derek Poundstone vinner enhandspressen och Loading. Bubblaren är Mateusz Baron.


——————————————————————————————————————————————————

Grupp 2

Atleter: Nick Best, Hafthor Björnsson, Eddie Hall, Mike Jenkins, Sebastian Kurek, Akos Nagy.

Grenar: Loading Race, Truck Pull, Viking Press, Ok, Knäböj, Atlasstenar.

Den här gruppen innehåller tre debutanter, men också en favorit till guldet, nämligen Mike Jenkins. Han är den regerande mästaren i Arnold Strongman Classic, där han bl.a. vann stocklyftet över Savickas. Förra året skadade han sig tidigt i finalen av WSM, men vann de två första grenarna. Han kommer utan tvekan att ta sig till final genom att bl.a. vinna Ok och Viking Press. Andraplatsen är desto mer osäker, men jätten Hafthor Björnsson (som kom sexa i WSM 2011) lär ta den andra finalbiljetten, och vinna Truck Pull. Bubblaren får vara Nick Best vara.

——————————————————————————————————————————————————

Grupp 3

Atleter: Johannes Årsjö, Chris Gearing, Mikhail Koklyaev, Lauri Nami, Brian Shaw, Martin Wildauer.

Grenar: Loading Race, Arm over arm, Enhandspress, Bilmarklyft för reps, Keg Toss, Atlasstenar.

Johannes Årsjö är alltså tillbaks i Världens Starkaste Man och det här året är han seedad, alltså rankad topp-10, vilket innebär att han är en av de två i hans grupp som på papperet är favoriter att ta sig till final. Han har dock fått tävlingens kanske svåraste kvalgrupp. Samtliga sex atleter har dragit minst 400 i marklyft, och det säger en del om hur starkt motståndet är i år. Både den regerande mästaren Brian Shaw och supertyngdlyftaren Misha Koklyaev (som tog bronset i tävlingen 2010) finns med i gruppen, så han kommer att få största möjliga motstånd. Grenarna passar Johannes riktigt bra, och han vinner både Loading och Arm over arm. Han har inte råd att göra några misstag, och han kan inte förlora för många poäng i marklyftet, men jag tror dock att Johannes gör Brian Shaw sällskap till final. Brian Shaw vinner marklyftet och Atlasstenarna. Misha Koklyaev är den självklara bubblaren.


——————————————————————————————————————————————————

Grupp 4

Atleter: Ole Martin Hansen, Graham Hicks, Louis-Phillipe Jean, Ervin Katona, Vytautas Lalas, Josh Thigpen.

Grenar: Loading Race, Arm over arm, Viking Press, Knäböj, Keg Toss, Atlasstenar.

Den extremt bredaxlade litauern Vytautas Lalas har en sjätteplats i tävlingen från förra året i sin meritlista och känns helt självskriven i finalen. Han kommer att vinna Viking Press och Atlasstenarna. Ervin Katona kom sjua förra året, och även han är en favorit till en av de två finalbiljetterna. Han vinner Arm over arm. Man ska dock inte underskatta Louis-Phillipe Jean, som bl.a. har sin paradgren (knäböj) som gren och han ser ut att ha prickat formen bra, så han får bli min bubblare.


——————————————————————————————————————————————————

Grupp 5

Atleter: Michael Burke, James Fennelly, Terry Hollands, Eben Le Roux, Alex Moonen, Krzysztof Radzikowski.

Grenar: Loading Race, Truck Pull, Viking Press, Ok, Bilmarklyft för reps, Atlasstenar.

Terry Hollands tog bronset i tävlingen förra året, och är alltid ett toppnamn. Däremot är han väldigt ojämn och det känns som att dagsformen är helt avgörande för om det blir succé eller pannkaka. Även om han har en riktigt dålig dag lär han ta sig till final i WSM 2012, och i gruppen lär han vinna både marklyftet och Truck Pull. Krzysztof Radzikowski har det senaste åren blivit riktigt bra på grenar, och när det kommer till statiska övningar så är han bland de bästa i världen. Viking Pressen lär han vinna enkelt.
Bubblaren blir Mike Burke.


——————————————————————————————————————————————————

Final

Grenar: Ok, Stocklyft, Truck Pull, Marklyft, Stenlyft, Power Stairs

De obligatoriska Atlasstenarna är det här året utbytta mot stenlyft med naturstenar, och Power Stairs är med och det är en övning som inte har varit standard på något sätt de senaste åren. Om vi fokuserar på Johannes Årsjö så satsar han på pallen i år. Han kan vara med i toppen i Ok, Truck Pull, Stenlyft och kanske Power Stairs. I marklyftet lär han tappa poäng, och även i stocklyftet, men om han placerar sig riktigt bra i de andra grenarna och inte tappar för många poäng i de statiska grenarna så har han chans på en medalj. Allt kan hända i WSM och man kan nästan räkna med att åtminstone någon kommer att skada sig.

De som jag tror kommer att göra upp om medaljerna är Mike Jenkins, Brian Shaw, Zydrunas Savickas, Johannes Årsjö, Terry Hollands och Vytautas Lalas. Jag tror att Mike Jenkins kniper guldet. Han har jobbat upp sitt marklyftande, som har varit hans enda svaghet innan, och nu är han en komplett strongman. Om Brian Shaw har kommit tillbaks från sin bicepsskada som han ådrog sig på Arnold Strongman Classic 2012 så tror jag att han tar silvret. Jag hoppas innerligt att Johannes tar bronset (minst), men Savickas har riktigt bra grenar i finalen och kommer nog att ta tredjeplatsen.

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate