MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Savickas tog tillbaka sin titel som han förlorade förra året. Den före detta mästaren Brian Shaw kunde inte hota honom på slutet, men det kunde däremot hans landsman Vytautas Lalas göra. Lalas ledde länge tävlingen, och inför sista grenen hade han ett minimalt försprång på en halvsekund. Den halvsekunden plockade Savickas in i den avslutande grenen Power Stairs. Lalas kom näst sist av de som körde grenen (Terry Hollands bröt tävlingen på grund av ett avslitet bicepsfäste, och Katona bröt även han pågrund av skada) då han klarade 11 steg. Savickas klarade alla stegen på den näst snabbaste tiden (41,4 sekunder) och vann med 4,5 poäng över Lalas. Det här är Savickas tredje vinst i Världens Starkaste Man (2009, 2010, 2012) och hans sjunde pallplats i tävlingen (han har fyra silver sedan tidigare).

Den väldiga jätten från Island, Hafthor Björnsson vann den sista grenen också (sin andra grenseger i finalen) och gick därmed om Brian Shaw. Han imponerade stort under hela tävlingen, och om han fortsätter utvecklas som han har gjort hittills så lär vi få en nordisk mästare inom ett par år.

Brian Shaw slutade till sist fyra framför Mike Jenkins. Krzysztof Radzikowski imponerade stort i flera grenar och kom sexa i tävlingen. Terry Hollands åkte ned till en sjundeplacering, och Jean-Francois Caron gick om Johannes Årsjö i den sista grenen. Katona kom tia.

Johannes Årsjö tappade alltså en placering i den sista grenen och slutade nia, men gjorde en riktigt bra och stabil insats i sin första final i WSM! Han hamnade från början i “dödens grupp” med bl.a. Brian Shaw, Misha Koklyaev och Martin Wildauer, men lyckades kämpa sig till en andraplats i gruppen genom att ta en grenseger och två andraplatser. I finalen gjorde han en stabil insats och låg alltså topp-8 ända fram till den sista grenen. Nu har han känt på en final i WSM, och nästa år kommer vår svenska superstjärna att bli ännu farligare!

Slutresultatet i Världens Starkaste Man 2012 blev:

1. Zydrunas Savickas – 49 p
2. Vytautas Lalas – 44,5 p
3. Hafthor Björnsson – 42,5 p
4. Brian Shaw – 40 p
5. Mike Jenkins – 38,5 p
6. Krzysztof Radzikowski – 32,5 p
7. Terry Hollands – 28,5 p
8. Jean-Francois Caron – 21,5 p
9. Johannes Årsjö – 19,5 p
10. Ervin Katona – 9,5 p

Share

Leave a Reply


*


Translate