MAXstyrka

Allt inom kraftsport


Sverige har varit ruskigt framgångsrika i armbrytning på damsidan under de senaste decennierna. Danise Backlund tog JVM-guld både i vänstern och i högern för några veckor sedan. Framgångssagan ser alltså ut att fortsätta för svensk del. Här är en intervju med en framtida gigant inom armbrytningsvärlden, Denise Backlund.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först börjar vi alltid med lite standardstats såsom namn, ålder, vikt, längd och ort, samt personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj. Det kan också vara intressant att veta vad du har gjort i handledscurl också då du är en armbryterska.

Denise Backlund: Namnet är Denise Backlund, är 18 år, väger 63,6 kg och bor i Strömsund. I handledscurl tar jag 30 kg med ett brett handtag. Haha! Ska jag vara ärlig så har jag inte börjat tagit de andra övningarna riktigt på allvar förrän typ ett halvår sedan, så dem hoppar vi så länge.

MAXstyrka: Haha! Ok. Till att börja med vill jag passa på att säga grattis till dina dubbla VM-guld!

Denise Backlund: Tack!

MAXstyrka: Hur var känslan innan tävlingen? Kände du på dig att du kunde ta dubbla VM-guld?

Denise Backlund: Redan fem veckor innan tävlingen hade jag nästan dödsångest, så nervös var jag. Först för att jag hade varit på en tävling några veckor innan VM, och jag tyckte att det kändes lite sådär på den tävlingen. Sedan började jag känna mig grymt stark och explosiv på gymmet, så då kom den mentala styrkan tillbaka. Innan tävlingen väl startade så var jag väldigt lugn och samlad, så det var skönt. Jag visste att chansen fanns där, men att det skulle bli tufft.

MAXstyrka: Hur kan man toppa det här? Vilka mål och ambitioner har du nu?

Denise Backlund: Mitt mål nu är att bli bäst även som senior, och sen att vinna allt som går att vinna. Även att någon gång få vinna över de bästa kvinnorna i världen.

MAXstyrka: Du har ju onekligen en enorm potential att kunna bli precis hur bra som helst. När började du träna, och varför blev det armbrytning?

Denise Backlund: När jag var tolv år tävlade jag för första gången, och när jag var 15 – 16 år började jag träna seriöst. Jag har hållit på med många olika sporter, men aldrig haft den här glöden att bara vilja fortsätta och bli bättre och bättre. Det har jag fått med armbrytningen. Det är en sådan kick i allt man gör med den här sporten.

MAXstyrka: Vad skulle du säga är din styrka som armbryterska? Är det tekniken, styrkan, vinnarskallen eller en kombination av allt?

Denise Backlund: Det är en kombination av allt skulle jag vilja säga. Det gäller att behärska allt på samma gång.

MAXstyrka: Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

Denise Backlund: Så här:

Måndag: vila
Tisdag: träning på gym
Onsdag: vila
Torsdag: träning på gym
Fredag: träning på gym
Lördag: vila/träning på gym
Söndag: armbrytning i 2 timmar

På varje pass kör jag också alltid underarmar som ett avslut.

MAXstyrka: Delar du upp kroppen under hela veckan, eller kör du halvkroppspass eller helkroppspass varje gång?

Denise Backlund: Jag delar upp muskelgrupperna på olika dagar.

MAXstyrka: Ok. Hur ofta och mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Denise Backlund: Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Jag äter bara helt vanlig husmanskost. Det enda jag tar extra är omega 3 och c-vitaminer.

MAXstyrka: Har du testat att klämma ihop någon gripper från Captain of Crush, och vilken är i så fall den tyngsta du har lyckats klämma ihop?

Denise Backlund: Nej, det har jag inte. Jag har en av ett annat märke som jag använder mig av när jag t.ex. vill värma upp.


MAXstyrka: Så du har aldrig “maxat” i den övningen?

Denise Backlund: Nej, det har jag inte.

MAXstyrka: Har du råkat ut för någon skada till följd av träningen?

Denise Backlund: Nej, lite små ont i fästena i armbågen kunde jag få förut, men nu var det väldigt länge sen jag drog på mig något. Det är jag tacksam över.

MAXstyrka: Gör du något speciellt för att motverka skador,t.ex. tränar stabiliseringsmuskler, stretchar, värmer upp eller liknande?

Denise Backlund: Jag är noga med uppvärmning och att alltid stretcha efter träningen.


MAXstyrka: Har du testat Rolling Thunder, och vilket är i så fall ditt personliga rekord i det?

Denise Backlund: Vi höll på med det ett tag på vår klubb, och om jag inte minns fel så var jag uppe på 45 – 50 kg.

MAXstyrka: Har du någon förebild inom sporten?

Denise Backlund: Jag ser upp till många inom den här sporten, bl.a. Heidi Andersson och Sarah Bäckman från Sverige. Sen så imponerar även Eglė Vaitkutė från Litauen på mig.

MAXstyrka: Har du något bra tips på hur jag kan bli starkare och kunna vinna armbrytningsmatcher på fester? Någon speciell övning som man ska fokusera på?

Denise Backlund: Träna fingrarna och handlederna mycket, och var alltid kompakt när du bryter. Försök också att använda ryggen och dra med den.

MAXstyrka: Ok. När blir nästa tävling för dig?

Denise Backlund: Eventuellt “Blockbrytet” i Gävle, och Nordiska i Flen. Sen är det SM den 8 mars i Lycksele.

MAXstyrka: Kommer du komma till Fitnessfestivalen 2012 i Göteborg?

Denise Backlund: Det beror helt på hur sponsorkassan ser ut, men jag vill åka dit.

MAXstyrka: Då önskar jag dig ett stort lycka till med alla framtida tävlingar, och tack för att du tog dig tid till intervjun!

Denise Backlund: Tack så mycket Andreas! Det är roligt att du uppmärksammar armbrytningen, det behövs!

MAXstyrka: Tack ska du ha!


Om ni vill följa Denise i sin satsning så kan ni läsa hennes blogg.

——————————————————————————————————————————————————

Share

One Response so far.

  1. Akli skriver:

    Needed to send you that tiny note to help say thanks over again cndnioerisg the exceptional methods you’ve shown on this site. It was quite incredibly open-handed with people like you to present publicly all a number of us might have made available for an e-book in making some dough for themselves, most notably since you might well have done it if you ever decided. The tricks as well acted to become a fantastic way to be certain that other people online have similar zeal like my very own to understand more with regard to this condition. I am sure there are many more enjoyable sessions ahead for individuals that scan your website.

Leave a Reply


*


Translate