MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Alla människor har olika förutsättningar för att utföra olika saker, och när det kommer till strongman så har man en stor fördel om man är längre än snittet. Johnny Hansson är längre än snittet, och tyngre. Med sina två meter och 140 kg så har han alla förutsättningar att bli riktigt, riktigt bra. Här är en intervju med den unga jätten.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först vill jag veta namn, ålder, vikt, längd och stad. Även dina personliga rekord i marklyft, knäböj och bänkpress.

Johnny Hansson: Johnny Hansson, 23 år, 140 kg tung, 200 cm lång och bor i Årsjäng. 270 kg i marklyft och 175 kg i bänkpress. I knäböj har jag aldrig lyft tyngre än 200 kg.

MAXstyrka: Först och främst får man passa på att gratulera till en riktigt imponerande insats i deltävling 3 i Gymkompaniet Open där du vann tre grenar över Sebastian Davidsson. Var det väntat att du skulle kunna hota Sveriges näst starkaste man?

Johnny Hansson: Tack så mycket! Ja, det var väldigt kul att det gick så bra som de gjorde. Tanken med tävlingen var egentligen att se hur kroppen skulle kännas, men när man får chansen att tävla mot en så duktig atlet som Sebastian så är det ju bara att ge järnet. Jag kan ju inte påstå att jag trodde att jag skulle lyckas mäta mig mot honom såpass bra som jag ändå gjorde.

MAXstyrka: Hur känns det nu inför fortsättningen när du har sett att du faktiskt kan konkurrera med den absoluta eliten i Sverige?

Johnny Hansson: Självklart ger det en otrolig mersmak. Min tanke för säsongen som har varit var att försöka kvala in till SSM, men i april ville inte ryggen mer så de planerna gick inte riktigt i lås. Nu när vintern börjar komma är de bara att gå in i gymmet och försöka träna på ett sätt som kroppen klarar.

MAXstyrka: Hur känns ryggen nu? Är den “hel” nu?

Johnny Hansson: Jag både går och står efter förra helgens urladdning, så helt skrot är den inte, men jag skulle behöva hjälp med att få den helt hundraprocentig. Sjukvården har inte varit till någon hjälp iallafall. Vid det sista besöket så fick jag som svar att jag borde banta.

MAXstyrka: Hahaha! Du borde ta med läkaren till en strongmantävling någon gång!

Johnny Hansson: Ja, det skulle vara något!

MAXstyrka: När började du att träna, och varför blev det just strongman?

Johnny Hansson: Jag började med styrketräning 2009, och gjorde även min första tävling då. Jag har provat en massa  olika sporter, men har alltid varit fascinerad av just stora och starka människor. Det var en träningkompis som fick med mig. Han har tävlat flitigt på Runes tävlingar, och när första tävlingen sedan gick bra var man fast.

MAXstyrka: Så du har bara tränat i tre år och kan redan matcha eliten i Sverige?

Johnny Hansson: Ja, tydligen. Nu när du sa det på det viset så var det kanske 2008 jag började, så jag inte ljuger för dig. Men i vilket fall som helst så har det gått ganska fort.

MAXstyrka: Är dina föräldrar stora och starka, eller var har du fått styrkan från tror du (förutom hård träning såklart)?

Johnny Hansson: Ja, båda två är stora. När jag höll på med innebandy påstod mamma att det var från henne som jag hade fått bollsinnet, och nu när jag håller på med strongman har jag även fått styrkan från henne, menar hon. Pappa är en stor man som jag alltid har haft som förebild. Han är inte den personen som hörs mest, men när han säger eller gör någonting så är det ordentligt, och de är så jag försöker vara. Jag får tacka mina föräldrar för mina gener helt enkelt.

MAXstyrka: Hur ser en normalträningsvecka ut för dig?

Johnny Hansson: Min träning består framförallt av vanlig gymträning. Vi har lite basic strongmanutrustning i form av Farmers-väskor, däck m.m, men av någon anledning har jag inte riktigt kommit igång med den mängd grenträning som jag vill. Det är i stort sett bara inför tävlingar som jag kör det. Hehe. Men åter till frågan, jag gör mellan tre till fem pass i veckan, mycket basövningar.

MAXstyrka: Hur långa blir passen? Delar du upp hela kroppen under veckan, eller kör du vissa muskelgrupper flera gånger i veckan?

Johnny Hansson: De brukar bli runt 1,5 timmar när det är på gymmet. Om det är grenträning kan de bli det dubbla. Jag delar upp veckan i muskelgrupper, och jag klarar inte av att köra en muskelgrupp fler än en gång för då blir de för mycket.

MAXstyrka: Du har ju varit skadad i ryggen. Är det den värsta skadan du har råkat ut för, och hur inträffade den?

Johnny Hansson: Ja, utan tvekan. Jag körde djupa marklyft och skulle göra några repetitioner på en lätt vikt. Nu i efterhand tror jag att jag tappade fokus och då small de till. Jag åkte in till akuten, men det var som tur var ingen disk som hade rykt utan de sa att det var en mjukdelsskada eller en kotvridning, vad som nu de menas med det.

MAXstyrka: Hur gör du annars för att undvika skador?

Johnny Hansson: Försöker träna klokt, stretcha och lyssna på kroppen. Det är saker som jag inte gjorde tidigare, men man får ju lära sig av sina misstag och tänka om. Man måste ta vara på kroppen om man vill hålla.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Johnny Hansson: Jag vet inte något exakt kaloriintag, men det blir ett par mål mat om dagen. Frukosten har jag lite problem med att äta direkt när jag vaknar, så jag väntar gärna en timme och ställer mig och lagar något då i stället. Jag dricker väldigt mycket mjölk för att få i mig lite mer proteiner. Att få i mig nog med mat har aldrig varit ett problem, utan jag är den typen av människa som alltid är lite småhungrig och äter mer än gärna. Gällande kosttillskott så blir det för tillfället på sin höjd lite gainers och koffeintabletter. Jag har tidigare jobbat i en kosttillskottsbutik, och då blev det att man provade många produkter, men jag tycker nog att det kostar mer än vad det ger.

MAXstyrka: Ok. Vilken är din favoritgren, och vilken gren är din sämsta?

Johnny Hansson: Conans är ju en riktig hatgren, men jag är ännu obesegrad i den grenen så den får kanske ses som min bästa. Min sämsta gren måste ju vara tunga maxlyft i t.ex. mark och stock.

MAXstyrka: Har du någon förebild inom sporten?

Johnny Hansson: Det finns ju så otroligt många duktiga atleter, men jag har nog egentligen inte någon direkt förebild.

MAXstyrka: Vilka långsiktiga respektive kortsiktiga mål har du?

Johnny Hansson: Jag kommer ihåg att under ett av mina första träningspass så sa jag att jag skulle vara med i finalen av Sveriges Starkaste Man innan jag var 25 år, så det får jag hålla fast vid och se det som mitt långsiktiga mål. Ett lite mer kortsiktigt mål är att bli helt hel i ryggen och iallafall dra 300 kg i marklyft.

MAXstyrka: Ok. Vilken blir din nästa tävling?

Johnny Hansson: Ingen aning. Det kanske skulle kunna bli något kval nästa år.

MAXstyrka: Avslutningsvis undrar jag om du har något tips hur man blir riktigt stark.

Johnny Hansson: Det tipset jag kan ge är väl att inte vara blygsam med maten. Annars är de bara att nöta på.

MAXstyrka: Ok. Då får jag önska dig ett stort lycka till med träningen och dina framtida tävlingar, och stort tack för att du tog dig tid till intervjun!

Johnny Hansson: Tack så mycket! Jag får passa på att tacka dig för jobbet du lägger ner på MAXstyrka! Ett mycket bra jobb!

MAXstyrka: Tack ska du ha!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate