MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Att ha riktigt bra träningskompisar som stöttar en och hjälper en utvecklas kan vara guld värt om man är en tävlande atlet. Det är Malin Sundberg, och hennes träningskompis har bl.a. varit Europas starkaste kvinna och kommit tvåa i Världens Starkaste Kvinna. Med henne i ryggen, och en envishet utöver det vanliga, kan man vara säker på att Malin har alla förutsättningar att kunna gå precis hur långt som helst.

Här är en intervju med strongwomanatleten Malin Sundberg.
——————————————————————————————————————————————————
MAXstyrka: Ok. Först börjar vi som vanligt med lite stats. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Malin Sundberg: Malin Sundberg, 22 år gammal, bor i Gävle, är ca. 1,69 cm lång och väger runt 75 kg. Haha! Det är ett tag sedan man vägde sig.

I bänkpress har jag faktiskt glömt hur mycket jag har gjort, men tror det är 62,5 kg, i marklyft är det 140 kg och 110 kg i knäböj, allt raw.

MAXstyrka: Du tävlar ju för Böle Strongteam där några av Sveriges absolut starkaste atleter är med, bl.a. Stefan “Stisse” Bergqvist och Anna Rosén. Hur har det sällskapet hjälpt dig utvecklas som styrkeatlet?

Malin Sundberg: Ja, det är jättekul! De har hjälpt mig otroligt mycket. Det känns bra att få stöd, tips och peppning av någon som kan sporten och som är lika intresserad av det som mig. Framförallt har jag fått mycket bra hjälp av Anna. Alla vi i teamet peppar varandra.

MAXstyrka: När jag intervjuade Anna nyligen så sa hon att hon aldrig har sett någon som kämpar så hårt som du gör. Du tränade själv när Anna inte kunde vara med och hon tycker att du är väldigt målmedveten. Har du alltid varit lika envis och målmedveten, och vilka mål har du med träningen?

Malin Sundberg: Ja, jag tror jag aldrig jag har tränat så hårt som jag gör just nu. Det är riktigt kul just nu, och det är ju så det ska vara. Ja, en söndag var jag i lokalen helt själv och körde, och trots det blev det ett bra pass. Jag har nog blivit mer envis och målmedveten nu i år. “Vill, våga, kan” är mina nya ord som jag brukar tänka på när jag ska lyfta något tungt. Mitt mål med min träning är naturligtvis att bli starkare och att jag ska vara nöjd med min prestation efter varje pass, vilket jag alltid är. I lokalen är det grenträning som gäller.

MAXstyrka: Du har inga specifika mål annars, t.ex. att bli Sveriges starkaste kvinna, att tävla internationellt eller att lyfta någon specifik vikt i någon övning?

Malin Sundberg: Ja, det skulle ju naturligtvis vara roliga att bli både Sveriges starkaste kvinna och att tävla internationellt, men vi har flera starka duktiga tjejer här i Sverige och i övriga världen så det skulle vara roligt att bara få tävla mot och med dem. Det får jag snart eftersom det är Sveriges Starkaste Kvinna här i Gävle den 20 oktober.

MAXstyrka: Vad är din målsättningen i den tävlingen?

Malin Sundberg: Att kunna delta under hela tävlingen och utföra alla grenar så bra som jag kan, och att kämpa allt jag kan.

MAXstyrka: När började du träna, och varför blev det just strongwoman?

Malin Sundberg: Jag började träna när jag var 15 år. Då var jag lite överviktig, vilket rättade till sig. 2007 började jag tävla i bänkpress, och 2009 gick jag in och tävlade i styrkelyft. 2009 fick jag ett silver i Junior-SM i styrkelyft, och sen ett brons i lag-SM både 2009 och 2010 med tjejerna från Borlänge. 2008 var jag med och tävlade strongwoman och har tävlat fem år i rad i Ockelbo Showlifting. Nu har jag inte tävlat något i styrkelyft på ett tag, utan satsar just nu bara på strongwoman. Varför det just blev så är för att det är så roligt. Man får utmana sig själv och det är en sport som verkligen tar på hela kroppen, både styrka och kondition.


MAXstyrka: Hur ser en normal träningsvecka ut för dig? Hur stor del är grenträning och hur mycket gymträning blir det?

Malin Sundberg: Ja, det är 4 – 5 pass i veckan. 2 – 3 pass på gymmet och 1 – 2 grenträningspass.

MAXstyrka: Hur lägger du upp träningen? Har du något schema som du tränar efter eller kör du efter vad du känner för att köra den dagen?

Malin Sundberg: Nej, vi (jag och Anna) har dagar då vi har specifika muskelgrupper som vi tränar. Ben kör vi en dag, axlar ett annat pass, rygg ett annat pass och på grenträningen kör vi grenar som blir med på SM. Nu kör vi ju mycket som är bra för grenträningen på gymmet.

MAXstyrka: Ok. Hur mycket äter du på en dag, och tar du några kosttillskott?’

Malin Sundberg: Jag äter frukost, lunch, middag och mellanmål där emellan. Proteinpulver “whey complete” och kre-alkalyn.

MAXstyrka: Hur många kalorier blir det uppskattningsvis?

Malin Sundberg: Hm, det har jag ingen koll på. Hahaha! Tillräckligt för att orka med all hård träning.


MAXstyrka: Haha! Ok. Vilken är din favoritgren, och vilken är din sämsta gren?

Malin Sundberg: Ja, om vi pratar grenträning så har jag många. Det är nästan svårt att säga någon, eftersom allt är ju kul. Men Oket, Däckvält och Korsbärning är nog mina favoriter. Min sämsta gren är Atlasstenarna.

MAXstyrka: Har du någon förebild inom sporten?

Malin Sundberg: Det är såklart Anna Rosén, men sen har vi ju även andra duktiga atleter. Anki Öberg, Stefan “Stisse” Bergqvist, Martin Forsmark, Johannes Årsjö… Ja, det finns massor av duktiga atleter.

MAXstyrka: Jag måste få veta om du har något hemligt tips på hur man enkelt kan öka sin styrka? Någon speciell övning eller något som du rekommenderar?

Malin Sundberg: Nöta, nöta och nöta. Bråka på med det som man har lite svårare med, köra ettor på en tung vikt som man vill uppnå utan problem, köra effektiva pass och inte lata sig och naturligtvis att alltid ha kul. Sen är det ju alltid roligare om man tränar med någon så att man kan peppa varandra. Sen enkelt och enkelt, det är tunga vikter vi pratar om.

MAXstyrka: Ok. Då ska du ha tack för att du tog dig tid till intervjun. Stort lycka till på Sveriges Starkaste Kvinna!

Malin Sundberg: Det var så lite så. Roligt att få vara med på en riktigt bra kraftsportsida! Tusen tack!

MAXstyrka: Tack!

Om ni vill följa Malin Sundberg så kan ni gå in på hennes blogg och hennes hemsida.

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate