MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Simon Andersson var med och tävlade i folkklassen i Atlasstenen 2012 som hölls i Borås förra lördagen. Här är en tävlingsartikel från tävlingen.

——————————————————————————————————————————————————

Vädret ser lovande ut när man tittar sig omkring i bilen på väg till Ryda Sportfält i Borås. Väl på plats känner man en kylande vind komma mot en. Ute-tempen ligger runt 5+. Det är blåsigt och det börjar bli oroligt bland molnen. Runt kl. 11:30 ca börjar tävlingen med damklassen. Farmers (20 meter med 2*60 kg) med endast två deltagare bjuder de ändå på en bra show med mycket vilja och styrka. Sedan vidare till folkklassen (20 meter med 2*100 kg), där nio deltagare tog sig fram med väskorna. Sist men bokstavligt inte minst hade vi eliten som sprang iväg med väskorna på 130 kg/st. Grenseger för mig i folkklassen.

En nedkylning av kroppen senare var det stocklyft. Max reps på 60 sekunder. (Damklassen vikt: 40 kg – Folkklassen vikt: 80 kg – Eliten vikt: 110 kg) Fjärde plats med åtta reps för mig. Många som hade velat hävda sig i stocken samt jag själv hade problem med framåtlutning, medan andra gjorde det precis som man ska.

Efter ytterligare en nedkylning av kroppen var det dags för oket, skitgrenen för mig personligen. (Damklassen vikt: 130 kg- Folkklassen vikt: 240 kg – Eliten vikt: 280kg) En sjätteplats för mig. Fick väldigt mycket bra tips och coachning under hela tävlingen, men framförallt när det var oket av skåningarna. Speciellt Stefan Sir Ringdahl gav mig många tips, men framförallt min coach Sebastian Davidsson. Jag kände mig nästan lite viktig.


Efter många om och men var det dags för Grand final, medleyt. Det var först Arm over arm, och sedan direkt över till tre Atlasstenar. Damerna fick börja. De drog först en Volvo V70 från gissningsvis 1999 ca. 20 meter, sedan snabbt upp och slänga upp tre stenar som jag tror var på 80 kg, 90 kg och 100 kg. Vicky var den tjej som lyfte upp samtliga stenar. Sedan var det dags för folkklassen där vi fick dra en lite tyngre bil. En Nissan King Cab d22, troligtvis från 2002. Sedan tre stenar vardera på 100 kg, 110 kg och 120 kg. Det stod dock 133 kg på den sista stenen, och den var mycket tyngre än den 120 kg-stenen jag brukar lyfta. Jag var fjärde man ut, och var också den första som lyfte upp samtliga stenar. Viktigt att poängtera är att stenarna var helt nygjorda så de var väldigt hala, och det hjälper inte heller att fingertopparna var bortdomnade av kylan, samt trött i biceps efter Arm over arm. Klistret blir alltid svårt att få på när det är kallt också, och många fick erfara detta. Jag kom på en femteplats. Eliten hade båda bilarna hopbundna, och stenarna var på 120 kg, 130 kg och 140 kg tror jag.

Min placering allt som allt blev en femteplats. Tävlingen var rolig och alla gav allt och gjorde det till en minnesvärd tävling och show. Tack! MVH/Simon lilleklimp Andersson.

Ronny Olausson har många filmklipp från tävlingen på hans Youtubekanal.

Share

Leave a Reply


*


Translate