MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
27

Intervju med Stefan Ågren

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Stefan Ågren är Sveriges starkaste man i klassen -105 kg. Han försvarade nyligen de svenska färgerna när Världens Starkaste Man 2012 i samma klass avgjordes.
I somras var han dessutom nära att kvala in till finalen i Sveriges Starkaste Man 2012 (den tyngsta klassen), och mycket talar för att han kommer att lyckas nästa år. Här är en intervju med Stefan Ågren.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Då börjar vi med namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Stefan Ågren: Stefan Ågren, 24 år, bor i Uppsala, väger 103-105 kg och är 177 cm lång. 190,5 kg i bänkpress, 310 kg i marklyft och 260 kg i knäböj. Alla resultat är utan utrustning.

MAXstyrka: Stort grattis till guldet i SSM -105 kg, och till en riktigt bra prestation i WSM!

Stefan Ågren: Tack! Guldet i SSM var nog min absolut bästa titel hittills. WSM hade kunnat gå bättre, men jag är nöjd ändå.

MAXstyrka: Du vann SSM i överlägsen stil. Hade du förväntat dig det?

Stefan Ågren: Absolut inte. Jag trodde att jag hade en chans att ta hem det, men jag visste samtidigt att jag skulle få hårt motstånd. Tack och lov var det en formtopp från min sida och passande grenar för mig som gjorde att det gick riktigt bra.

MAXstyrka: Hur var det att möta världseliten sen? Berätta lite om den tävlingen.

Stefan Ågren: Jag blev otroligt liten på invägningen. De flesta var tvungna att späka sig för att komma ner i klassen medan jag bara behövde ta det lite lugnt med maten den sista dagen. När man sedan hörde vilka resultat de flesta hade och vilka erfarenheter de hade, vissa hade ju placerat sig på pallen i WSM -105 ett par år tidigare, då började jag inse att det nog inte skulle bli någon promenadseger. Jag tyckte att det var hur kul som helst att möta alla, och jag känner att jag gick från tävlingen med otroligt mycket mer kunskap och är fantastiskt taggad för nya internationella tävlingar.

MAXstyrka: Vad behöver du träna på specifikt för att kunna plocka hem en medalj tror du?

Stefan Ågren: Jag tror att jag har en tillräcklig råstyrka för att kunna placera mig. Det som fattas är grenträning. Jag måste t.ex. bli säkrare med att gå med vikter. Idag är det lite utav ett lotteri kring farmers och ok, jag kan prestera i världsklass eller i precis ta mig i mål beroende på starten.

MAXstyrka: När började du styrketräna, och vad fick dig att börja med strongman?

Stefan Ågren: Jag har tränat gymnastik som barn, och när jag var runt 14 år visste jag att jag skulle bli styrkesportare så då började jag träna på gym. Efter att ha tävlat i bodybuilding ett tag så bytte jag till styrkelyft, men det saknades dock lite utav den atletiska utmaningen där. Jag har alltid gillat “back-to-basic-träning”, vilket också resulterade i att jag sökte mig till strongman.


MAXstyrka: Hur har träningen förändrats om du jämför i dag mot när du tävlade i bodybuilding?

Stefan Ågren: Jag kör mer prestationsinriktat idag om jag jämför. Nu jobbar jag mot mina svagheter rent styrkemässigt och utförandemässigt, medan då var det spegeln som styrde allt. Jag tränar också tyngre idag och har lite roligare på gymmet.

MAXstyrka: En stor fördel att vara strongman mot att vara bodybuilder sägs vara att man inte behöver tänka på vad eller hur mycket man stoppar i sig. Tänker du på att medvetet hålla nere vikten under 105 kg, eller kommer du att satsa på att gå upp till den tyngre klassen så småningom?

Stefan Ågren: Jag jobbar för att få upp vikten. Problemet är att jag har en bra förbränning i och med att man just tränar strongman. Jag äter oftast väldigt rena maträtter, ungefär som en bodybuilder, men jag slänger alltid på extra kalorier under dagen.

MAXstyrka: Hur många kalorier får du i dig en normal dag, och vilka kosttillskott tar du?

Stefan Ågren: Vanliga saker som jag äter för att få upp energinivån är keso, nötter, godis, glass och kakor. Det nya som jag har börjat med är ölkorv, en fantastisk källa av energi och protein. Jag jobbar nog i mig mellan 3500 – 4000 kalorier. Jag dricker lite gainers, tar kreatin, omega-3, vitaminer och mineraler samt aminosyror.

MAXstyrka: Hur ser en normal träningsvecka ut?

Stefan Ågren: Jag bygger min vecka kring de “stora 3”: knäböj i början av veckan, sedan bänk och sist mark. Där emellan kör jag det som jag behöver förbättra, eller om jag har en liten skada som behöver rehabiliteras. Det blir oftast fem pass i veckan med tre tunga så kallade “grispass” och två lättare, och nu har jag ju även lagt in ett strongmanpass minst en gång i veckan för att öva teknik i grenarna. Om jag kan hålla det genom hela vintern blir jag farlig till sommaren.


MAXstyrka: Som om du inte redan nu skulle vara farlig…

Stefan Ågren: Haha!

MAXstyrka: Var du stark när du började träna, eller var du “liten” som barn?

Stefan Ågren: Jag har alltid varit “starkast-i-klassen-grabben” så jag har nog ganska lätt för mig just när det kommer till styrka.

MAXstyrka: Ok. Har du något bra tips på hur jag, som inte var starkast i klassen, kan bli riktigt stark i dag?

Stefan Ågren: En stor anledning till att jag slutade med gymnastik var att jag var ganska stor för att vara gymnast, plus att jag var tekniksvag och levde på min styrka. Det kommer man inte långt med i den sporten. Om du vill bli stark så är mitt tips som både atlet och sjukgymnast (mitt yrke) att du bygger en bra grund att stå på.

MAXstyrka: Vilket betyder att jag måste ge upp discoövningarna..?

Stefan Ågren: Börja med att ha bra stabilitet i höfter axlar och bål. Sen kommer det att lösa sig med styrkan för då är det bara att ta i. Om man fuskar med grunden kommer det alltid att dyka upp småskador, villet gör att man tappar dyrbar träningstid.

MAXstyrka: Ok. När blir nästa tävling för din del?

Stefan Ågren: Jag tävlar i styrkelyft under vinter och hoppas på att kunna ta ett SM-guld i januari. Därefter blir det 100% satsning mot sommarens tävlingar i strongman. Jag vill ge tungvikten lite motstånd nästa år.

MAXstyrka: Så det blir en seriös satsning mot SSM i +105 kg?

Stefan Ågren: Absolut! Om jag inte blir för tjock så ska jag köra båda klasserna, men målet är att vara i final i Sveriges Starkaste Man, och slippa lägga till -105 efteråt.

MAXstyrka: Det låter bra. Då önskar jag dig ett stort lycka till med tävlandet! Tack för att du tog dig tid till intervjun!

Stefan Ågren: Tack för att jag fick vara med, och tack för ett fint jobb på hemsidan!

MAXstyrka: Tackar!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate