MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I dag är det julafton, årets höjdpunkt för alla barn (och vuxna med barnasinnet i behåll). För oss som älskar kraftsport så är MAXstyrkas årliga “Jul & Nyårsspecialare” en lika självklar del i julfirandet som köttbullar är på julbordet.

Här kommer en liten lista på saker, händelser och personer som har färgat 2012 för min del.

Årets Duell: Kalle Lane VS. Damir Krunic – Den 8 december hölls grepptävlingen MAX Grip Challenge 2012 i samband med Fitnessfestivalen. Tävlingen blev en succé med stor publik, roliga profiler och extremt bra resultat. Den regerande mästaren Kalle Lane ställdes mot det svåraste motståndet någonsin i form av kraftsportaren Damir Krunic i storform. De följde varandra till vikter över det gamla svenska rekordet, och till slut vann Kalle på det nya svenska rekordet 103 kg, en vikt som Damir var ytterst nära att klara. Det kommer att bli otroligt spännande att se hur det går nästa år.

Årets Mest Överlägsna: Sarah Bäckman – När Sarah inte är i Japan och bryter ner enorma sumobrottare i armbrytning på TV så dominerar hon sporten i SM, EM och VM. Hon vann bl.a. dubbla VM-guld, utan att förlora en enda omgång. Kross, kallas det. Totalkross. Det lär inte dröja innan hon är rankad etta i världen oavsett viktklass.

Årets Vinnarskalle: Johannes Årsjö – Sveriges starkaste man vann som väntat SSM helt överlägset, för fjärde året i rad. Det har ingen annan lyckats göra genom tiderna. Dessutom vann han Nordens Starkaste Man 2012, slog ett nytt svenskt rekord i stocklyft på 185 kg och kom nia i WSM 2012. Som om det inte vore nog drog han drömgränsen 400 kg i marklyft. Ett fantastiskt år för en fantastisk vinnarskalle.

Årets Citat: “Om strongman hade varit lätt hade det hetat crossfit” – Den okrönte kungen av oneliners (och expertkommentatorn) Anders Axklo levererar skämt, gliringar och analyser så fort han får chansen, och både han och åhörarna älskar det. Han är också alltid så professionell och påläst, och det gör att han kan få vilket evenemang som helst att lyfta. Årets citat myntade han under SSM 2012, även om några väl valda ord om undertecknads bitvis undermåliga fysik smickrande nog förekom bland citaten när han kommenterade MAX Grip Challenge 2012.

Årets Comeback: Sebastian Davidsson – Den urstarka stenlyftarmaskinen från Kärvaryd fick tyvärr bryta finalen i SSM 2011 på grund av skada, vilket gjorde att han då kom sist. Det här året tog han revansch, och det rejält. Han kom tvåa i finalen av SSM 2012, och utöver det vann han båda kvaltävlingarna som han ställde upp i, tävlade mot världseliten i Giants Live i Polen och reppade med en atlassten på 215 kg (på ett av kvalen). Lita på att Sveriges näst starkaste man kommer att fortsätta sin framgångssaga nästa år.

Årets Podcast: BODY Radio – Över 100 avsnitt har BODY:s chefredaktör Alex Danielsson och hans högra hand Andreas Guiance hunnit spela in, och glädjande nog för oss som gillar kraftsport har radarparet haft den goda smaken att intervjua färgstarka styrkeprofiler. Lättsamt, informativt och underhållande.

Årets bragd: Anna Rosén – När Världens Starkaste Kvinna 2012 skulle utses hade vi två svenska atleter på plats, Anna Rosén och Emilie Backlund. Sveriges starkaste kvinna, Anna Rosén, vann den första grenen. Redan i den andra grenen slet hon av bicepsfästet, men istället för att bryta tävlingen bet hon ihop och genomförde resten av tävlingen. Till slut stod hon på pallen, med armen inlindad, med en bronspokal. Att komma trea i WSW med en skadad arm är inget annat än en fenomenal bragd.

Med dessa ord vill jag önska alla besökare på MAXstyrka en riktigt God Jul och ett ruskigt Gott Nytt År!

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrkade frågade ett stort gäng kända styrkeprofiler fem frågor om julen och nyår.

Frågorna var:

1. Vad har varit höjdpunkten under året som har gått?

2. Vad är/kommer bli ditt nyårslöfte?

3. Hur kommer du fira jul och nyår?

4. Vad ser du mest fram emot under 2013?

5. Vilka “måsten” har du på själva julafton?

(På grund av tidsbrist så uteblev bilderna till de nästan 40 intervjuerna.)

——————————————————————————————————————————————————

Heidi Andersson – En av världens bästa armbryterskor

1. Privat: Att sonen Dante lärt sig säga mamma, bryta arm och gå. Idrottsligt: EM silver i -80 kg i vänster arm. Jag vägde själv in på 65 kg.

2. Jag sätter inte upp specifika nyårslöften utan sätter upp nya mål året om. Några målsättningar som berör 2013 är att bli grymt mycket starkare – har som mål att klara armbrytargymnasiets alla brutala styrkeövningar och ett par av dessa har jag tänkt fixa under 2013. En ny hemsida ska bli klar i början på 2013 innan SM den 8 mars som arrangeras i Lycksele.

3. I Ensamheten och Storuman (1 mil mellan). Björn och jag har båda våra föräldrar i Storuman så vi varvar däremellan.

4. Att följa Dantes och min egen personliga utveckling fysiskt som psykiskt. EM i Litauen i maj, VM i Polen första veckan i september och proffstävling i Ryssland blir idrottsligt höjdpunkterna!

5. Den traditionsenliga “julryzzen” på julaftonsmorgonen = brutal överkroppsträning i traditionell gympahall (klättring i rep, armgång på bom, chins, dips etc, etc). Sen blir det dubbla julbord, först i Ensamheten (lunch) och sen i Storuman (middag)

God Jul!

——————————————————————————————————————————————————

Anders Axklo -Expertkommentator och superspeaker

1. På den svenska styrkescenen måste jag säga stenduellen som avslutade STARKAST på Fitnessdagen var det absolut sjukaste i år.

2. Kan jag inte uppföra mig annars, så kan jag inte det för att jag har lovat ackompanjerad av fyrverkerier och champagne heller.

3. Jag firar jul och nyår med min fru i Thailand.

4. Jag funderar på några tävlingskoncept med skruv, som jag ser fram emot att få prova.

5. Det är allt eller inget för mig, i år således inget. Annars är min fars högläsning av julevangeliet på julafton en högtidsstund (Lukasevangeliet 2:1-20). Något jag kan rekommendera att läsa högt i det sällskap man är, lämpligen som upptakt till julklappsutdelningen.

——————————————————————————————————————————————————

Isa Olsson – Strongwoman

1. Andraplatsen på Scotland Internationals Most Powerful Woman var väldigt stort för mig. Och sommarlägret för strongwomen som jag och Anett Von Der Weppen arrangerade i Tyskland.

2. Testa en ny sport. Highland Games står överst på listan.

3. Jul med familjen, ännu inga planer för nyår.

4. Jag ser fram emot att få mer tävlingserfarenhet och att få till några riktigt bra PR. Jag tror att det kan bli ett bra år!

5. Mina “jul-måsten” är Kalle, revben och julklappar såklart

——————————————————————————————————————————————————

Jonas Dahlqvist – Sveriges nionde starkaste man

1. Att jag lyckades kvala in till SSM-finalen, och att tävla emot en av världens starkaste.

2. Träna hårdare och bli starkare.

3. Genom att äta en massa mat och se på TV.

4. Att börja grenträna igen, och tävla ännu mer och få mer erfarenhet. Kvala in till SSM och även tävla internationellt.

5. Att få åtnjuta en mustig skinka och en god öl.

——————————————————————————————————————————————————

John Pasanen – Flitigt tävlande strongmaness

1. Årets höjdpunkt har varit en tävling på Franska Rivieran med Johan Espenkrona. Sol bad och massor av strongman.

2. Nyårslöftet kommer att bli att hänge mig mer åt strongman i Sverige och träna mer med bäste Andreas Lundberg.

3. Jul och nyår firas på traditionellt vis med min fru och fyra barn.

4. Jag ser fram emot att tävla i Rio i slutet av februari, och så att försöka kvala till SSM i både + och -105 kg.

5. Inga måsten på julhelgen, det är det som är så befriande, dock ett krav från älsklingen att inte prata och tänka träning eller strongman på hela julhelgen. Det är en grym utmaning det.

God Jul och ett starkt Nytt År på er alla klenskitar!

——————————————————————————————————————————————————

Arne Persson – Greppguru

1. Mitt giftermål den 13 december.

2. Återuppta min seriösa träning igen.

3. Med min underbara fru och våra barn.

4. Träna ordentligt och äntligen slutföra min avhandling.

5. Det obligatoriska träningspasset på X-ACT Gym i Löddeköpinge. Därefter allmän frossa m.m.

——————————————————————————————————————————————————

Stefan Ågren – Sveriges starkaste man i klassen -105 kg

1. Att vinna SSM (-105 kg) och att vara introducerad i världens roligaste sport.

2. Som alltid är det “våga och vinn”. Det tar mig framåt hela tiden.

3. Jul med min familj, massor av mat och en dyr whisky. Nyår blir det med goda vänner och även där blir det dyr och god mat (man ska unna sig i dessa tider).

4. Att ta mig till SSM-final och vinna styrkelyfts-SM ( klass-105 kg).

5. På Julafton är det odiskutabelt att man ser Karl-Bertil Jonssons julafton.

God Jul och Gott Nytt! Tack för i år!

——————————————————————————————————————————————————

Sebastian Davidsson – Sveriges näst starkaste man

1. Andraplatsen på SSM är helt klart höjdpunkten under året. Så oerhört skönt att nå det målet, särskilt med tanke på 2011-års flopp i finalen. Giants Live i Polen var också en häftig upplevelse. Trots att jag inte lyckades så bra så var det ändå grymt att tävla emot världseliten.

2. Jag brukar aldrig ge något nyårslöfte, tror inte det blir något nu heller.

3. Det blir firande med familjen i Göteborg och Kärvaryd under julen. Nyår kommer bli en lugn tillställning i Kärvaryd med finbesök av Anders Lindbladh.

4. Eftersom jag “andas” strongman så måste jag svara sommarens tävlingar där jag ska vara bättre än någonsin med målet att ta mig till WSM!

5. Kalle Anka brukar vi alltid titta på, vi får se hur mycket som finns kvar i år.

——————————————————————————————————————————————————

Damir Trokic – Supertalangfull styrkelyftare i världsklass

1. Silver i J-VM (som också är Svenskt senior rekord).

2. Har aldrig sådant. Kanske ett 2013 med perfekt kost?

3. Jul med sambons släkt. Nyår med min sambo i lugn och ro för en gångs skull.

4. Att för första gången bli klar med en ok deff, väga 105 kg och lyckas vara stark i alla fall.

5. Inga.

——————————————————————————————————————————————————

Lars Gustafsson – Fd. strongman

1. Blev trebarnspappa i februari. Idrottsmässigt har jag själv mest rehabbat, men kunnat glädja mig åt en framgångsrik säsong för Uppland Strongman; Matti Jörlen blev 6:a i SSM, Stefan Ågren blev 1:a i SSM (-105 kg) och 10:a i WSM (-105 kg) och Emilie Backlund kom 3:a i SSK och 4:a i WSW!

2. Samma som förra året, att bli bättre på allt.

3. I Göteborg med familjen.

4. Något ska jag väl kunna ställa till med? Får se vad det blir…

5. Äta mig obscent mätt av julbordet innan jag somnar i soffan framför Kalle.

——————————————————————————————————————————————————

Peter Svedberg – Extrem strongman och västgöte

1. Självklart födseln av vår dotter Saga.

2. Försöka bli lite starkare, är trött på att vara svag.

3. Med hela min underbara familj.

4. Att få vara skadefri och kunna kvala in till SSM vore kul.

5. Att få se Kalle Anka med vår dotter och mycket god mat.

God Jul och Gott Nytt Starkare År!
——————————————————————————————————————————————————

Alexander Fransson – Greppfantom

1. Helt klart när min son River föddes. Även att min rygg blivit såpass bra så det gått att träna tyngre och tävla lite i år.

2. Samma som Svedberg!

3. Det blir en massa jobb, men däremellan ska jag vara med min familj.

4. Att försöka kvala till SSM om kroppen håller ihop.

5. Jobb, tyvärr.

God Jul och Gott Nytt År, samt tack för allt du gör för sporten med MAXstyrka!

——————————————————————————————————————————————————

Oskar Svensson – Tyngdlyftartalang

1. Landskampen i England där det blev årets bästa resultat, svenskt juniorrekord i stöt (175 kg) och 364 poäng totalt. Även J-VM i Guatemala var en höjdpunkt.

2. Att göra en ordentlig ökning och hålla mig skadefri.

3. Jul med familjen och nyår med vänner.

4. Rejäla ökningar! Delta på SM, Nordiska, EM osv.

5. Hinna med ett träningspass på förmiddagen så att man har gott samvete och ro i kroppen resten av julafton.

God Jul och Gott Nytt År!

——————————————————————————————————————————————————

Martin Forsmark – Sveriges tredje starkaste man

1. Sportsligt var det sjätteplatsen i Nordens Starkaste Man 2012.

2. Jag har inget, men jag ska försöka träna och äta bättre.

3. Firar med familjen, men det blir lite jobb också.

4. Träna hårt och nå nya höjder.

5. Det enda måstet är att ta det lugnt.

God Jul!

——————————————————————————————————————————————————

Emilie Backlund – Sveriges tredje starkaste kvinna

1. Rent idrottsligt måste jag säga fjärdeplatsen i WSW.

2. Leva rock’n’roll och ha ett grymt år!

3. Försöka ta det lite lugnt med nära och kära.

4. Nya utmaningar.

5. Äta choklad.

——————————————————————————————————————————————————

Love Häkänen -Sveriges åttonde starkaste man

1. Träningsmässigt var det självklart finalen i SSM på hemmaplan. Annars blir det nog när mitt andra barn kommer, om det nu hinner bli innan nyår.

2. Jag har aldrig haft nyårslöften, och kommer nog inte att ha något i år heller.

3. Håller på att bygga ett hus, så det kommer tillbringas mycket tid där. Annars blir det väl julmat och tomte som man brukar.

4. Jag ser fram emot att bli klar med kåken så att man kan fokusera på träningen igen.

5. Har nog inga riktiga måsten, förutom överflöd av mat.

——————————————————————————————————————————————————

Joakim Karlsson – Fd. strongman, satsar nu på Ironman 2014

1. Höjdpunkten i år var nog när jag bestämde mig helt för att satsa på konditionsträning och när jag satt och anmälde mig till Ironman i Kalmar nästa år.

2. Jag brukar inte ge nyårslöften. Jag känner att jag har saker så det räcker att klara av nästa år.

3. Jag kommer att fira jul hos mormor och på kvällen hos min bror och hans familj. Nyår vet jag faktiskt inte än.

4. Jag ser verkligen fram emot 2013! Det kommer bli massor av träning, och så hoppas jag verkligen att jag kommer kunna klara av alla mål som jag har satt upp till nästa år. Ironman i Kalmar och en Svensk Klassiker.

5. En god julskinka.

God Jul och Gott Nytt År!

——————————————————————————————————————————————————

David Nyström – Sveriges femte starkaste man

1. SM-guldet i klassisk styrkelyft (-120 kg) samt vinsten i tävlingen STARKAST som gav mig ett wildcard till Giants Live nästa år.

2. Förmodligen kommer jag att få äta upp det här, men jag ska slå Johannes Årsjö i stockpress nästa år.

3. Jul med släkten och nyår i goda vänners lag.

4. Giants Live.

5. Man måste titta på Karl-Bertil Johnssons julafton.

——————————————————————————————————————————————————

Matti Jörlen – Sveriges sjätte starkaste man

1. SSM-finalen.

2. Alltid samma löfte, att bli bättre på allt.

3. Med ära och kära, anspråkslöst.

4. Nya personbästan.

5. Det skulle vara knäcken.

——————————————————————————————————————————————————

Peter Rundberg – Strongmanlegend

1. Personligen har jag inte ägnat mig åt träning och tävling, så höjdpunkten får nog bli framgångarna för våra strongmanutövare på SM i klassiskt styrkelyft.

2. Inga löften, men att göra en liten comeback i styrkesport kunde vara kul.

3. Jul med familjen och nyår med vänner.

4. Jag tar dagen som den kommer. Något kul skall man nog kunna hitta på.

5. Trevligt samkväm med nära och kära.

——————————————————————————————————————————————————

Klicka här för Del 2! (Med fler intervjuer)

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate