MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Strongmanatleten Anders “Bamse” Lindblad arrangerade i går grepptävlingen Järnhandsken 2013. Ett tjugotal skäggbeprydda atleter med en greppstyrka utöver det vanliga samlades för att göra upp om titeln, jämföra ansiktsbehåring och se vem som är värdigast att få kalla sig för greppfantom.

Här är Bamses artikel från tävlingen.

——————————————————————————————————————————————————

Bamse Open IV Järnhandsken

Lördagen den 26 januari var det dags. 20 greppfenomen (plus jag), domaren Arne ”Mr. Grepp” Persson och en rejäl publik på 25 personer hade samlats på Eazy Gym i Ystad för att se vem som är obehagligast att ta i hand med. Det skulle 3,5 timmar senare stå klart.

För att försöka ge Kalle Lane lite motstånd som annars är ganska outstanding i grepp hade jag bjudit in Danmarks starkaste man, Nicolai Hansen, som skulle visa sig vara en svår nöt att knäcka.

Första grenen var 2-handspinch. Denna gren innebar att vi skulle hålla 60 kg rent järn i nyporna så länge vi orkade. Denna tog Nicolai hem på 55,57 sekunder ganska ohotad med en marginal på 6,5 sekunder ner till Kalle. Espenkrona knep tredjeplatsen i denna grenen.

Andra grenen var Rolling Thunder. Här visade Kalle att gammal är äldst och vann på 102,5 kg. Tror även 105 kg fanns inom räckhåll men han insåg nog att det inte fanns utrymme för spexlyft för att sätta rekord om han skulle ta hem totalsegern. Här kom dansken tvåa och Sveriges starkaste dräng Sebastian Davidsson trea.

Tredje grenen var enarmsmarklyft. Ingångsvikten på 70 kg flög upp av samtliga. Sen började rävspelet med att stå över och försöka spara sin bästa hand så länge som möjligt. Nicolai tog denna grenseger hyfsat ohotad med 130kg. Tvåan Kalle tog 125 kg och trean Sebastian slutade på 120 kg.

Fjärde och sista grenen var farmers hold på 152 kg i varje hand. Nu behövde Kalle vinna för att få till lika resultat med Nicolai och Kalle gick ut före och höll i hela 45,19 sekunder. Nicolai gick ut sist och höll bra, men inte tillräckligt utan klockan stannade på 40,07 sekunder. Det vi inte tänkte på var att Espenkrona, den hala ålen, slingrade sig in emellan på fina 42,65 sekunder och hjälpte Kalle till en 1-poängsseger över Danmarks starkaste man. Dramatik ända in i mål!

Tilläggas ska att vi hade även ett sidopris för att avgöra lika placeringar och det gick ut på att lyckas odla ett så obehagligt ansiktshår som möjligt. Här kom Espenkrona på 3:e plats med en tysk 40-talslook. Undertecknad (Bamse) tog hem andraplatsen med ett tamt Lemmy Kilmister-lookalike-skägg. Ohotad etta blev Sebastian Davidsson med en silvermustasch och flintkrans i samma kulör!

Hela tävlingen tog ca 3,5 timmar och efter prisutdelningen åkte i stort sett hela sällskapet och käkade och ljög om hur starka de var.

Här följer en resultat lista:

1: Kalle Lane – 82p
2: Nicolai Hansen – 81p
3: Johan Espenkrona – 72p
4: Sebastian Davidsson – 71p
5: Robin Hedström – 61p
6: David Nyström – 53p
7: Niklas “nigge” Lindgren, – 52p
8: Andy Hiltonsson – 50p
9: Mario Sjögren – 47p
10: Martin Jonasson – 42p
11: Tobbe Jönsson – 40p
12: Stefan Ringdahl – 39p
13: Anders “Bamse” Lindblad – 37p
14: Bosse Pettersson/Patrick (träningspolare med Nicolai) – 36p
15: –
16: Jörgen Olsson – 33p
17: Peter Svedberg – 27p (tog 17:e platsen pga bättre skägg)
18: Daniel” Bob Marley” Lindquist – 27p
19: Andreas ”mr water” Persson – 21p
20: Simon Andersson – 20p
21: Fredrik Sköld – 6p

(Bilden är tagen från MAX Grip Challenge 2011)

Share

Leave a Reply


*


Translate