MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Att bli bäst på någonting är något som väldigt många människor strävar efter. När det kommer till styrka så har Johannes Årsjö agerat stoppkloss på tronen i Sverige och varit helt ostoppbar de senaste åren, vare sig det har handlat om statisk maxstyrka eller att springa med tunga vikter.

Johannes innehar också det svenska rekordet i stocklyft på 185 kg (som han har gjort både på WSM 2012 och på Stocklyfts-VM 2012), ett rekord som har varit helt ohotat. Fram till nu…

Jag mötte upp Sveriges femte starkaste man, David Nyström, utanför Vaggeryds styrkelyftsklubb strax efter kl. 12 i dag. Han hade på förhand sagt att han bl.a. ville göra ett försök på ett inofficiellt svenskt rekord i stocklyft, vilket jag trodde skulle bli 186 kg då Davids personbästa ligger på 180 kg. David ville dock annorlunda.

Väl inne i byggnaden letade vi oss in i en liten lokal där runt tio atlasstenar, två ok, stockar, flera traktordäck och annan strongmanutrustning stod och väntade tillsammans med Simon Andersson, Daniel Back och Gustav Grimsson ”den förskräcklige”. En spegel på väggen hade krossats och en stor atlassten av okänd vikt hade spruckit. Jag undrar om det var en tillfällighet eller om David eller någon av de andra hade kastat in stenen i spegeln. Kanske var det därför Gustav fick sitt smeknamn…

Med en viss risk för missförstånd, så åkte den stora stocken fram på direkten när vi hade samlats i lokalen. Den stora stocken är tjock, blå och väger drygt 100 kg tom. För att vanliga dödliga också skulle få vara med och leka så hämtades också en gulmålad ”tjejstock” som är betydligt mindre och bara väger blygsamma 33 kg tom. Den passar perfekt för uppvärmning, även om man heter David Nyström. Efter att ha värmt upp med vikter på upp till 165 kg så började uppladdningen för David, och receptet för en lyckad uppladdning stavas hård musik på hög volym och en hemmagjord chokladboll. En snabb energibomb med andra ord.


Under tiden passade Simon på att göra ett försök på ett nytt personligt rekord i stocklyft. 120 kg åkte sånär upp, men det gick inte helt den här gången. Gustav avbröt sin stenlyfting för att reppa lite på omkring 100 kg med den gula stocken. Samtidigt gick Daniel några vändor med oket.

David hade nu gjort sig redo och taggat upp sig ordentligt. Den stora stocken vägde nu 190 kg, alltså fem kg över Johannes Årsjös gällande svenska rekord och tio kg över Davids egna personbästa (på träning). Styrkelyftsbältet och handledslindor åkte på. Han fattade stocken, lade upp den i knäna, vände upp den till axelhöjd och försökte stöta upp den. Det var väldigt nära att han lyckades få upp den på raka armar, men några cm saknades. Han kollade på filmen som Simon hade filmat med en mobiltelefon, analyserade kort sitt lyft och bestämde sig för att försöka igen.

Efter en dryg kvart var han redo för ett nytt försök. Musiken sattes på, men chokladbollarna lämnades kvar i träningsväskan. Han fattade återigen stocken, lyfte upp den i knät och vände upp den till axlarna. Där fick han lite obalans och lyckades räta upp den först efter några sekunder. Det tog på krafterna och han lyckades inte pressa upp stocken nu heller.

Nu var krafterna slut, och pressmonstret satte sig besviket ner på en bänk. Motivationen var dock allt annat än slut, och därför bestämde han sig för att göra ett sista försök på rekordvikten. Den här gången ville han inte chansa, utan han tog en chokladboll och höjde volymen på stereon till nära nog max. Blicken var fokuserad, krafterna såg ut vara tillbaka och han gick snabbt fram och tillbaka för att tagga till en sista gång. Han gick fram till stocken, lyfte upp den i knät och vände upp stocken distinkt och säkert till axlarna. Den här gången lyckades han låsa ut armarna, men kunde inte stanna med vikten över huvudet.

Så nära har förmodligen ingen svensk någonsin varit att lyfta 190 kg i stocklyft. Jag är övertygad om att David Nyström kommer att lyckas lyfta ett inofficiellt svenskt rekord i stocklyft inom en snar framtid, om Johannes Årsjö inte gör det först, och om David tar med fler chokladbollar och höjer volymen på musiken till max.


Share

Leave a Reply


*


Translate