MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
16

Artikel – Han vinner ASC 2013

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Nu är det drygt två veckor kvar till Arnold Strongman Classic 2013 som som vanligt hålls i Columbus, Ohio. Grenarna är klara och atleterna är officiella, så här kommer en liten genomgång av dem, om grenarna och vad man kan förvänta sig av tävlingen.
——————————————————————————————————————————————————

Den regerande mästaren Mike Jenkins har stått över på grund av skada och operation. Även den sexfaldiga mästaren Zydrunas Savickas står över tävlingen i år. Dessutom är varken Bennedikt Magnusson, Terry Hollands, Travis Ortmayer eller Laurence Shahlaei med. Startfältet är ändå riktigt bra.

Hafthor Björnsson – Den isländska jätten är den enda atleten från Norden i år. Träningen har varit brutal (enligt flera Youtube-klipp) och han ser starkare ut än någonsin. Han har nyligen gått ner närmare 25 kg, vilket innebär att han nu “bara” väger 180 kg, med magrutor. Med en tredjeplats i WSM 2012 så är han en av pallfavoriterna.

Brian Shaw – 2011 vann han både WSM och ASC, men förra året drabbades han av skador (avslitet bicepsfäste och problem med en nerv) vilket innebär att han kom fyra både i WSM och i ASC. Det här året är varken Zydrunas Savickas eller Mike Jenkins med, vilket talar för att den väldige amerikanen kan återfå titeln i Arnold Strongman Classic 2013.

Vytautas Lalas – Han är blott 178 cm lång, men kom ändå tvåa i WSM 2012. Lalas har få svagheter, förutom sin längd, och är en av guldfavoriterna.

Derek Poundstone – Förra året kom Derek på en andraplats i ASC, men han lyckades inte ta sig till finalen i WSM 2012. Han har vunnit ASC två gånger tidigare (2009, 2010) och har tagit två silver. Han är en av dem som kommer att kämpa om pallplatserna.

Krzysztof Radzikowski – Polens starkaste man och Pudzianowskis efterträdare är ett riktigt monster när det kommer till råstyrka. Han har också börjat bli riktigt bra på grenar det senaste året, vilket medförde att polacken kom sexa i WSM 2012. Grenarna här kan passa honom riktigt bra, och han är helt klart en pallkandidat.

Mikhail Koklyaev – Misha har två pallplatser i tävlingen sedan tidigare (ett silver och ett brons) och han kom trea i WSM 2010. Förra året lyckades han dock inte ta sig till finalen i WSM då vår svenska stjärna Johannes Årsjö tillsammans med Brian Shaw tog finalplatserna. Han är alltid farlig, men någon guldkandidat är han inte i år.

Michael Burke – Burke är ett greppmonster som nyligen utklassade självaste Mark Felix i en ren grepptävling. Han kom femma i tävlingen förra året och fyra i ASC i Spanien. Kan ha en chans på pallen.

Mark Felix – Ett greppmonster som alltid är bra i greppövningar och marklyft. Han lär dock inte ha chans på pallen.

Jerry Pritchett – Har inga stora meriter sedan tidigare, och ska på papperet inte ha så mycket att säga till om.

Adam Scherr – Den regerande mästaren i Arnold Strongman Amateur som där fick sin biljett till ASC. Med tanke på hur bra det har gått för de tidigare vinnarna av amatörklassen (läs Mike Jenkins) så kan det gå precis hur bra som helst för Scherr här.

——————————————————————————————————————————————————

Grenarna har i år minskat till endast fyra grenar eftersom andra aktiviteter krockade tidsmässigt med tävlingen på scenen.

The Austrian Oak – Stocklyft. Det finns två stockar på plats, och det är reps under 90 sekunder som gäller. Den tunga stocken väger ca. 205 kg och den lilla väger ca. 175 kg. I det här startfältet är Lalas och Radzikowski favoriter i grenen. Båda har gjort minst 200 kg i stocklyft innan, och jag tror att de kommer att knipa de två förstaplatserna. Poundstone, Misha och Shaw gör upp om tredjeplatsen.

The Manhood Stones – Reps med en atlassten över en 125 cm hög ribba. Även här finns det två stenar, en på 245 kg och en på 205 kg (för de som inte orkar med den tyngsta). Det här är Brian Shaws gren. Hafthor Björnsson kan med sina långa armar också vara att räkna med.

The Tire Deadlift – Marklyft med däck, för max. Här är det många potentiella grenvinnare. Brian Shaw är ett markmonster, men det är också Lalas, Misha, Radzikowski, Poundstone, Mark Felix m.fl. Även Hafthor har visat sig vara riktigt bra i mark den senaste tiden. Jag tippar på vinst för Shaw.

The Circus Dumbbell – Enarmshantel med tjockt handtag, för reps. Hanteln är i år fyra kg tyngre än förra året, så nu väger den 120 kg. Brian Shaw kom tvåa i grenen förra året bakom Jenkins, och nu när Jenkins inte är med och tävlar så är Shaw en av favoriterna i grenen. Poundstone är alltid bra i enhandspress, liksom Misha. Jag tror också att Lalas och Radzikowski kommer att slåss om grensegern. Även Burke borde man se upp med.

——————————————————————————————————————————————————

Dags att gissa vem som vinner Arnold Strongman Classic 2013. Jag tror att Brian Shaw kommer att ta tillbaka titeln. Han kom trots allt fyra förra året trots att han skadade sin biceps redan i den första grenen. Grenarna passar honom bra, och om han är hel i år vinner han.

Silvret kniper Derek Poundstone och bronset tar Hafthor Björnsson.

Share

Leave a Reply


*


Translate