MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
02

Intervju – Joakim Karlsson

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Vintern 2011 hade jag lyckats locka med min mamma till en strongmantävling för första gången. Det var då finalen av Sveriges Starkaste Man hölls i Göteborg, och min mamma var trots sitt ytterst begränsade intresse för kraftsport road av tävlingen. Det som fick henne höja lite extra på ögonbrynen var en liten atlet som såg ut att vara hälften så stor som de andra atleterna. “Den där lilla ser ju ut som en enda stor muskel” lät hennes utlåtande om den lilla favoriten. Den hon syftade på var Joakim Karlsson – “superdvärgen” från Linköping. Han är bara ett par äpplen hög (i sammanhanget), men trots hans ofördelaktiga längd och sin förhållandevis lätta vikt så kom han topp-10 i Sveriges Starkaste Man två år i rad. Nu har han lämnat kraftsporterna för att se vad han kan åstadkomma inom triathlon. Här är en intervju med en liten man med ett enormt tävlingssinne.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Vi börjar med namn, ålder, längd, vikt och ort.

Joakim Karlsson: Joakim Karlsson, 31 år, 168 cm kort, väger 90 kg och bor i Linköping.

MAXstyrka: Vi har tidigare sett dig i SSM där du har kommit topp-10 två år i rad. Vad fick dig att lämna kraftsport och börja satsa på konditionssporter?

Joakim Karlsson: Jo, man har ju lyckats ta sig dit faktiskt. Ja, det var väl helt enkelt min motivation som helt sjönk till botten. Sen så gillar man ju att röra på sig. och då blev det till att börja med något helt annat för att få tillbaka motivationen.

MAXstyrka: Varför valde du just triathlon och Ironman? Det är ju så långt från strongman och styrkelyft man kan komma.

Joakim Karlsson: Hahaha! Ja, det är väldigt långt ifrån varandra, men det är en riktigt hård och tuff utmaning att ta sig dit och allt. Anledningen att idén på tävlingen växte fram var min kompis Andreas Anderssons fel, eller vad man ska säga. Han har kört Ironman i Kalmar för två år sedan, och han frågade om inte jag skulle ta och prova på något helt annat och köra Ironman i Kalmar. På den vägen är det.

MAXstyrka: Hur ser träningen ut i dag? Inga toktunga marklyft antar jag?

Joakim Karlsson: Nej, långt ifrån toktunga marklyft. Just nu i vinter har det varit mycket skidor. Jag ska köra Vasaloppet nu till helgen. Efter Vasan så är det två simpass i veckan som gäller, sen spinning nu på vintern och löppass. Man vet vad som gäller, så jag kommer försöka få in så många pass simning, cykling och löpning i veckorna. Man får lyssna på kroppen som man har lärt sig att göra och vila när det behövs. Jag kommer behöva lägga mycket energi på simningen som är riktigt tungt. Nu trivs jag väldigt bra med träningen, och motivationen är på topp!

MAXstyrka: Du väger 90 kg just nu, och du vägde omkring 105 kg när du var med i SSM. Vilken är din målvikt inför Ironman?

Joakim Karlsson: Ja, jag hoppas att min vikt kommer att ligga mellan 80 – 85 kg, men det är tungt att gå ner dit. Jag gick hyfsat lätt ner till den här vikten, men nu har jag ståt stilla ett tag. Med mängden träning så hoppas jag ju på att tappa i vikt, det är svårt att svälta ner sig när man ska orka träna hårt också. Man märker på löpningen att man har tappat 15 kg då det går lättare att springa.

MAXstyrka: Du ställde nyligen upp i en liten styrkelyftstävling. Var du lite sugen på kraftsport igen efter all löpning, simning och cykling?

Joakim Karlsson: Hahaha! Jag var mest sugen på att se om det fanns någon styrka kvar i kroppen, eller om den var helt borta. Jag gjorde 205 kg i knäböj, 150 kg i bänkpress och 250 kg i marklyft på tävlingen, och jag hade inte kört någon styrketräning på fem månader. Jag körde ett pass veckan innan för att se vilka ingångsvikter jag skulle ha. Dessutom hade jag tappat 15 kg och kört 5 – 6 konditionspass i veckan istället för styrka.


MAXstyrka: Känner du att du har haft någon nytta av din styrka i simning, cykling, löpning och skidåkning, eller är styrkan enbart energislukande?

Joakim Karlsson: Ja, visst har jag det. Cyklingen har ju gått bra eftersom jag är hyfsat stark i benen, och i löpningen är det väl bra att vara stark. Men helt klart är det mycket som ska syresättas när man tränar. Jag som har varit extremt explosiv, det har jag ju ingen nytta av alls. Många explosiva muskelfibrer som ska vänjas till att bli sega och uthålliga. Man måste vänja hela kroppen att orka hålla på mycket längre, men kroppen är en fantastisk sak som kan ändra på sig om man vill. I skidåkningen har jag märkt att man har lite styrka när man stakar, men man ska ju som sagt orka hålla på ett tag med. Då kvittar det om man är grymt stark.

MAXstyrka: Hur ser dina planer ut efter Ironman?

Joakim Karlsson: Jag har inte tänkt så långt faktiskt. Jag har ju en Svensk Klassiker och ett Ironman att försöka klara av i år, och om jag skulle misslyckas med något av det måste jag försöka klara det nästa år.

MAXstyrka: Skador är ju ganska vanliga inom strongman. Hur är det inom konditionsidrott? Cykling och simning sägs ju vara en skonsam träningsform.

Joakim Karlsson: Det kanske inte är lika lätt att gå sönder, men visst frestar det på knän och leder, och om man har otur så kan man ju gå sönder i det här också. Vi får verkligen hoppas att man får vara skadefri.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du? Är det något som skiljer din kosthållning nu mot förr?

Joakim Karlsson: Jag äter inte lika mycket som förr iallafall, men har ingen koll på kaloriintaget. Jag tänker nog mer på vad jag äter nu faktiskt, men det har väl att göra med att jag vill gå ner i vikt. Man kan väl säga att det är mindre portioner helt enkelt. Sen är det ju så att när man är hungrig så äter man. När jag tränar nu så blir det mycket energidryck. När man är ute och kör långa pass så vill man ha i sig energi, så jag kör med Vitargo och även Energikakan. När jag kör skidor i två timmar så brukar det bli Vitargo och en bit Energikakan efter en timme. Sen tar jag även vitaminer och omega-3.  Allt kommer ifrån min sponsor Muskelbygget.se.

MAXstyrka: Ok. Vilken blir din nästa tävling?

Joakim Karlsson: Det är Vasaloppet nu på söndag. Det kommer bli en utmaning, 9 mil på skidor. Nervöst kan jag lova.

MAXstyrka: Det kommer nog gå riktigt bra! Lycka till med träningen, tävlandet och dina mål! Tack för att du tog dig tid till intervjun!

Joakim Karlsson: Tack själv, Andreas! Bra jobb du gör med MAXstyrka!

MAXstyrka: Stort tack!

Om ni vill följa Joakim så kan ni gå in på hans blogg.

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate