MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Sarah Bäckman har under flera år skäm bort Sverige med att plocka hem mängder med medaljer av den ädlaste valören i såväl EM som VM. Nu tar karriären en ny vändning när hon lämnar armbrytarbordet och hoppar in i wrestlingringen. Här är en intervju med fenomenet Sarah Bäckman.

——————————————————————————————————————————————————

Vi såg dig inte på SM eller EM nu senast, och nu åker du snart till USA för att börja med wrestling. Samtidigt har vi kunnat se filmklipp på när du drar 160 kg i marklyft bl.a. Är din armbrytarkarriär helt över nu, och har du funderat på att kombinera wrestlingen med styrkelyft?

Armbrytningen har jag lagt på hyllan, om det är definitivt eller tillfälligt vet jag inte. Allt hänger på vad jag känner, och just nu har bägaren på armbrytarfronten runnit över plus att jag har massa annat i min framtid som jag vill ge en chans. Styrkelyft har nästan alltid varit en bas i min träning så det kommer jag inte släppa, men armbrytning är inget som gynnar min wrestling eller atletiska förmåga då det är väldigt specifikt. Jag har heller inget behov av att tävla i styrkelyft, utan jag njuter av att slå mina egna lyft på träningarna bara.

Du har 8 VM-guld, 8 EM-guld och fler SM-guld än det finns fingrar på dina händer. Vad är du mest stolt över när du tittar tillbaka på din fantastiska karriär?

Helheten och min inställning till allt, hur jag aldrig gav upp, att jag åkte på varenda lilla tävling i så många år och hur jag bara har kört utan att känna efter hur jag mår. Jag såg bara målet, att vinna och att vara bäst. Men så här i efterhand så känns det bara “jaha, okej?”. Resan som jag gjort är det jag mest stolt över, att jag uppfyllde allt som jag jobbade för.

Nu har du nya utmaningar framför dig, att ta din gladiatorroll ett snäpp längre kan man säga. Vad ser du mest fram emot i wrestlingringen?

Eftersom jag aldrig har varit insatt och att detta dessutom kom som en blixt från klar himmel så vet jag inte just wrestlingmässigt, men att få flytta till Florida, sättas i träningsläger och helt ändra mitt liv är ju sjukt spännande och ett äventyr som jag ser fram emot.

Du åkte till USA för att träna inför armbrytningssäsongen, och där träffade du filmmakaren Chris Bell som ledde dig in i wrestlingen. Tog det lång tid för Chris att övertala dig, eller kände du direkt att det vore kul att testa på?

Jag kände direkt att det vore något att testa, för jag hade under flera månader känt att armbrytningen höll på att rinna ut i sanden.

Har du förändrat din träning nu när du inte satsar på armbrytningen, förutom den specifika armbrytningsträningen då?

Ja, all min energi nu går åt att träna hela kroppen symmetriskt och att kunna använda den lite mer än att göra en rörelse med min arm och handled, så vad jag gör är styrketräning med hög intensitet, cardio och stretching. Jag har även börjat köra lite MMA.

Är MMA något som du skulle vilja testa på efter wrestlingen, eller kanske byggning?

Jag har inte fått den där superlyckan från MMA än, men det är för att det är så svårt och jag tror att jag måste lära mig lite mer innan jag kan uppskatta det. Så svårt att svara på det i dagsläget. Byggning, eller att stå på scen, då skulle det vara physique eller bodyfitness. Inte byggning.

Ok. Du blev snabbt mångas favorit när du kom in i Gladiatorerna som Spirit. Tror du att du kommer ha nytta av den rollen när det kommer till wrestlingen?

Helt klart. När Gladiatorerna spelades in kom jag direkt från EM och ett halvårs satsning inför det. Nu kommer jag vara mycket mer förberedd med allt vad det innebär för nästa säsong.

Så vi kommer kunna se Spirit i Gladiatorerna trots wrestlingsatsningen?

Jag hoppas verkligen det. De frågade om jag är villig att släppa allt (krav nr. 1) för WWE. Jag svarade ja, och därav fick jag jobbet. WWE kanske inte har startat när vi spelar in Gladiatorerna så jag vet inte just nu, men jag hoppas verkligen jag får vara med.

Det är vi många som hoppas. Du blev nyligen igenkänd av några japanska turister i Stockholm, och i Japan verkar du ha gjort dig ett namn. Kommer du att tacka ja om de vill att du ska bryta ner japanska män på rad igen?

Helt klart. Jag älskar Japan, och att ha fått möjligheten att åka dit regelbundet för jobb är jag väldigt tacksam för. Så länge de vill ha dit mig så kommer jag att tacka ja.

Ok. Då önskar jag dig lycka till med alla projekt som du har framför dig! Du är en av de mest meriterade kraftsportsatleterna i Sverige genom tiderna, och vi är många som kommer att följa dig och dina nya äventyr i fortsättningen också. Stort tack för att du tog dig tid till intervjun!

Tack! Alltid roligt att få vara med på MAXStyrka, och en ära!

Stort tack!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate