MAXstyrka

Allt inom kraftsport

På lördag, den 15 juni, hålls årets andra kvaltävling till Sveriges Starkaste Man 2013 i Gnosjö. Sveriges näst starkaste man står som arrangör, och MAXstyrka ringde på sedvanligt manér upp honom för att fråga lite om tävlingen, hans förhandstips och hur hans egen form är inför tävlingen. Här är en intervju med stenlyftarmaskinen Sebastian Davidsson.

——————————————————————————————————————————————————

Hur har du tänkt angående grenarna i år jämförelsevis med förra året?

Jag vill inte ha samma grenar eftersom strongman ska vara varierat och inte standardiserat. Därför har vi inget renodlat Däckvält i år, utan ett medley med Däckvält som avslutas med Duck Walk. Det ser roligt ut och är en ganska ovanlig gren nu för tiden i Sverige. Förra året hade vi reps på Atlasstenarna, och i år har vi en stenserie i stället. Om det blir regn så får vi byta ut stenserien mot reps som vi hade förra året, och Däckvält får vi byta ut mot någonting annat.

Järnbärargrenen det här året är järnkorset och förra året var ett medley med järnbalkar. Vilken gren är tuffast?

Det är svårt att säga. Järnbalksgrenen handlade om att man snabbt skulle få upp balkarna på axeln och sedan springa snabbt med dem. Järnkorset påminner mer om Conans Cirkel. Först måste man få upp det i famnen, och sedan måste man gå så länge man kan andas. Det blir lite som att simma under vatten. När luften tar slut så måste man släppa det för annars svimmar man.


Ja, det låter inte så fördelaktigt när man har 180 kg i famnen.

Nej, men vi har två roddare som går med hela tiden i fall att något skulle hända.

Det är flera finalister från SSM 2012 och en hög klass på deltagarna. Vad tycker du om startfältet, och finns det någon som du tror kan skrälla och ta en finalplats?

Ja, det tror jag. Efter en del avhopp så är det nu 15 som har bekräftat att de kommer, och 3 som jag väntar på svar från. Det blir fyra finalister från förra året som det ser ut nu, och det är ett riktigt bra startfält. Inte mindre än åtta atleter från Skåne kommer vara med. Jag tror att det kommer bli en jämn kamp mellan mig och David. David har blivit mycket bättre nu och slog mig i den senaste tävlingen. Jag tror att vi tar de två första platserna. Jag har tänkt lite på vem som kan komma trea, och det finns sex eller sju atleter som på papperet slåss om den sista pallplatsen. Tredjeplatsen är väldigt osäker, men om jag måste välja så tar jag nog Johan Espenkrona. Han har en bra vinnarskalle.

Hur är din form?

Den är bra, jag är rekordstark i allt. Det enda jag kan klaga på är att jag har haft problem med ett knä sedan förra året. Det har gjort att jag inte har kunnat köra någon pushpress och att benträningen har blivit lite lidande, så i dag striktpressar jag nästan lika mycket i stocklyft som när jag använder benen. Det går framåt med axelstyrkan, och jag hoppas att jag kan använda pushtekniken i kvalet och inte tappa allt för många poäng där mot David som är storfavoriten i grenen.

Vilka är domare?

Det blir samma som förra året, strongmanveteranerna Ulf Eriksson och Jan Edorsson. Dessutom är Anders Axklo speaker. Det känns skönt att ha honom vid micken, för då vet man att stämningen kommer att bli bra och att tävlingen kommer flyta på.

Vad är ditt mål i finalen, när du väl har tagit dig dit? Är det att vinna, eller att försvara din andraplats?

Jag vill alltid vinna de tävlingar jag ställer upp i, men målet är att minst komma på samma plats som förra året. Johannes Årsjö är så jämn som ingen annan är i Sverige, och även om man vinner en gren så lär han komma tvåa i den grenen och vinna totalen. Målet är alltså att försvara min andraplats och att ta minst en grenseger på Johannes.

Ok. Tack för att du tog dig tid till intervjun. Vi ses på lördag!

Det gör vi, det är roligt att du kommer! Tack!


——————————————————————————————————————————————————

Gå gärna in på tävlingens evenemangssida på Facebook.

Share

Leave a Reply


*


Translate