MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I lördags, den 15 juni, var det dags för årets andra kval till Sveriges Starkaste Man 2013. Tre finalbiljetter stod på spel, och inte mindre än 27 atleter hade på förhand anmält sig till tävlingen, men bara 14 atleter kom till start. Nivån på deltagarna var dock hög, och inte mindre än fyra finalister från SSM 2012 var med. Tävlingen hölls i Gnosjö i samband med Järnbärardagen, precis som förra året alltså.

I likhet med förra året var vädret kanon, och den här gången vågade inte regnmolnen påminna sig överhuvudtaget. Det var många på plats i publiken för att se när en stor del av den absoluta Sverige-eliten tävlade om de åtråvärda finalplatserna, prispengarna och pokalerna.

Den första grenen var Bilmarklyft för reps. Deltagarna fick duellera mot varandra, två åt gången, och det var runt 310 kg i handtaget. Volvo-kombin som skulle rubbas från backen var väldigt svårlyft för många, men kämpaglöden från atleterna gick inte att ta miste på. David Nyström och Andy Hiltonsson var först ut. David gjorde fem reps medan Andy fick en nolla i protokollet. Nästa deltagare ut var Alexander Fransson och Robin Hedström. Alexander Fransson har haft stora skadebekymmer de senaste åren men är nu tillbaka och starkare än någonsin, och det visade han genom att göra hela åtta repetitioner med bilen. Hedström gjorde en etta. Nästa par ut var Johan Espenkrona och Martin Jonasson. Espenkrona lyckades göra en etta och Jonasson bommade. Sebastian Davidsson och Anders “Bamse” Lindbladh gick ut, och Bamse fick med sig fyra stabila reps. Sebastian gjorde sju repetitioner, och när han skulle försöka dra sin åttonde så släppte greppet i högerhanden. Han slängde av sig remmarna och gjorde en sista ansträngning för att komma lika med Fransson i grenen, men det gick inte. Daniel Lindquist och Love Häkänen var näst på tur. Daniel gjorde två reps medan Love kämpade till sig hela sju reps. Sedan gick Stefan Ågren och Niclas Lindgren ut. Lindgren gjorde tre reps, och Ågren gjorde fem reps. Skåningarna Mario Sjögren och grepplegenden Kalle Lane (som firar 15-årsjubileum som strongman i år) gick ut sen. Mario nollade och Kalle fick med sig tre reps. Alexander Fransson vann den första grenen.

Den andra grenen för dagen var Järnkorset, en Shield Carry med ett litet kors som vägde 180 kg. Grenen var årets “järnbärargren” vilket innebar att den som gick längst med korset fick ett hederspris utöver välbehövliga poäng i sammandraget. Först ut var Mario Sjögren som gick i väg med korset hållandes i fingrarna i stället för i famnen. 12,90 meter blev resultatet för honom. Martin Jonasson hade en liknande teknik, men höll korset på högersidan, och tappade det efter 15 meter. Andy Hiltonsson lyfte upp korset i famnen och gick hela 60 meter innan han släppte ner det otympliga korset. Han såg ut att kunna ha gått en bit längre än så. Johan Espenkrona lyckades gå 43 meter jämnt. Robin Hedström gick 19 meter och Daniel Lindquist gick 39,68 meter. Kalle Lane höll om korset med armarna och gick 51,58 meter. Niclas Lindgren gick en sträcka och tappade det efter 15 meter. Anders Lindbladh vände korset uppochner och höll det på snedden. 26,03 meter blev det för Bamse. Stefan Ågren fick ett bra grepp om korset och lyckades närmast jogga iväg 52,90 meter innan han tappade det. David Nyström ville sätta press på Sebastian Davidsson, och satte ribban ordentligt med 68,18 meter. När han till sist tappade korset så gick det sönder, varvid Henrik Ottosson (som skadade sig i samma tävling förra året och har varit borta från tävlande sedan dess) fick åka i väg och svetsa ihop det igen. Efter ett kortare avbrottså var korset fastsvetsat och åter på plats. Love Häkänen försökte få upp korset i famnen, men lyckades inte trots flera försök. Han bar i väg det i fingrarna och tappade det efter bara 7,58 meter, mycket missnöjd med sin prestation. Sebastian Davidsson gick ut näst sist och var ordentligt revanschsugen då han inte vann marklyftet. Han gick på riktigt bra och släppte korset så att den studsade fram till 68,25 meter, bara 7 cm framför David Nyström. David var måttligt glad över dessa cm. Alexander Fransson gick ut sist och kom 35,57 meter. Sebastian fick sin första grenseger för dagen.

Här var det en cut där de tio bäst placerade atleterna fick fortsätta tävlingen. Niclas Lindgren, Robin Hedström, Martin Jonasson och Mario Sjögren fick packa ihop och tacka för sig.

Den tredje grenen var Stocklyft för max. Ingångsvikten var satt till 120 kg, och det var höjningar med 10 kg. Andy Hiltonsson låste ut vikten, men höll den inte på raka armar tillräckligt länge tyckte domaren som underkände lyftet. Alla andra gick vidare till 130 kg. 130 kg blev lite för mycket för Anders Lindbladh och Kalle Lane (Kalle har haft stora skadebekymmer med axlarna de senaste åren). Även Alexander Fransson blev underkänd, men han lyckades låsa ut vikten och höll den på raka armar i en halvsekund. När han sedan skulle göra om lyftet så tappade han balansen när stocken var över huvudet, så han föll bakåt. Lyckligtvis åkte stocken åt motsatt håll och landade inte på honom. Resten av deltagarna gick vidare till 140 kg. Här bommade Johan Espenkrona, Stefan Ågren och Daniel Lindquist. Sebastian Davidsson närmast råpressade vikten, och visade hur mycket bättre han har blivit på pressar de senaste åren. Love Häkänen och David Nyström följde med honom till 150 kg. Love var här ytterst nära att lyckas låsa ut 150 kg, en vikt som han har varit nära att lyfta vid ett tiotal tillfällen tidigare, men missade precis att få med sig vikten upp den här gången också. Sebastian var aldrig riktigt nära att klara det, men det blev ändå ett präktigt pärs i grenen för stenlyftarmaskinen från Kärvaryd. Förhandsfavoriten David Nyström lekte upp vikten utan några problem och fick sin första grenseger, men det skulle komma mer visade det sig.

David frågade publiken om de ville se ett försök på ett nytt svenskt rekord i stocklyft, och publiken svarade med applåder. Vikter lades på så att stocken vägde 190 kg. David greppade stocken (med smalt grepp) och efter en något jobbig vändning upp på bröstet andades han ut och pressade upp stocken på raka armar. Han släppte ner den samtidigt som domarens arm åkte ner och fick rekordlyftet godkänt. Ett nytt svenskt rekord i stocklyft var ett faktum! 190 kg är ett riktigt kompetent resultat även i den absoluta världstoppen, och det finns bara runt fem personer i hela världen som göra 200 kg eller mer.

Nästa gren var Farmers Walk. Väskorna vägde 145 kg/st och var av gamla IFSA-mått*. Andy Hiltonsson gick 1,5 meter innan han ställde ner väskorna och tog sig för ryggen. Anders “Bamse” Lindbladh gick på bra, men några nedsättningar gjorde att han kom i mål först efter 1,14,93, alltså bara sju hundradelar innan tiden hade gått ut. Han trillade i mål och fick en av väskorna på ena foten, men det gick förhållandevis bra och han kunde fortsätta tävlingen. Greppfantomen Kalle Lane gick ut efter Bamse. Han såg oerhört stabil ut med väskorna och gick i mål på 52,31 sekunder. Innan han ställde ner väskorna så stod han ett par sekunder extra för att tydligt visa att greppet inte var något problem för honom. Näste man ut var Alexander Fransson som även han är extremt greppstark, och han gick in på 31,03. Daniel Lindquist hade stora problem med greppet i vänsterhanden, så hans resultat blev 3,90 meter. Johan Espenkrona är en av de absolut främsta i Sverige på just Farmers Walk, och här sprang han in i mål på 28,81. Stefan Ågren väger 185 kg mindre än vad väskorna gjorde, och med mycket vilja och tjurighet tog han sig 22,66 meter innan tiden var ute. Love Häkänen gick till en början på riktigt bra, men tog snabbt slut efter halva sträckan och kom 21,79 meter. Sebastian Davidsson gillar Farmers Walk, så mycket att han sprang in på 24,88 sekunder. David Nyström gillar inte grenen fullt lika mycket som Sebastian, och fick sträckan 25,56 meter. Det blev Sebastians andra grenseger.

Den femte grenen var ett medley där den första delen bestod av Duck Walk på 200 kg, och efter det var det fem vält med ett däck på 450 kg. Andy Hiltonsson gjorde Duck Walk-sträckan på 15,22 sekunder, men sedan tog det stopp vid däcket. Daniel Lindquist fixade fyra vält på 1,08,15 minuter. Love fixade tre vält med däcket. Stefan Ågren lyckades slutföra hela medleyt på 55,21 sekunder. David Nyström gjorde grenen på 52,38 sekunder. Anders “Bamse” Lindbladh gjorde fyra vält på 1,07 minuter, bara en sekund framför Lindquist. Kalle Lane klarade Duck Walken enkelt, och när han sedan kom till det slitna traktordäcket så kände han direkt att han behövde klister. Han ropade högt att någon skulle hämta klister till honom medan han gjorde vält efter vält. När han hade gjort sitt fjärde vält kom klisterburken fram och han tog en klick på händerna innan han välte däcket för femte gången på 53,77 sekunder. Alexander Fransson gick fram som en ångvält och slutförde medleyt på imponerande 46,14 sekunder. Espenkrona gillar vanligtvis grenar där man får springa med vikter, men efter bara någon meter med Duck Walken så ställde han ner den och hade märkbart ont i ryggen. Han bet ihop och lyckades ta sig i mål, men han lyckades inte gör något vält och fick tiden 28,28 sekunder på den första delen. Sebastian Davidsson gjorde det sista vältet på 51,44 sekunder, fem sekunder långsammare än Fransson, och kom lite oväntat tvåa i grenen. Medleyt var Franssons andra grenseger.

Den sista grenen för dagen var Atlasstenar. En tung stenserie på 140, 160, 170, 180 och 200 kg skulle lastas upp på en ställning från 150 cm till 110 cm. Andy Hiltonsson var först ut, och hade problem att lasta upp den första stenen på den höga plattformen. Han kände att det inte skulle gå den här dagen och bröt. Den 23-åriga Daniel Lindquist var nära att få upp den första stenen, men misslyckades. Anders “Bamse” Lindbladh fixade upp de två första stenarna, och den tredje hade han i famnen innan han släppte den. Tiden för de två första stenarna blev 31,6 sekunder. Johan Espenkrona visste att han inte skulle kunna kamma hem en finalbiljett i den här tävlingen, och valde att bryta tävlingen innan stenarna för att spara ryggen till det sista kvalet för året i stället. Love Häkänen är inte så lång i rocken, vilket betyder att han tvingas pressa upp stenarna på ställningen istället för att bryta upp dem. Två stenar lyckades han pressa upp på tiden 47,21 sekunder. Kalle Lane bet tag i sin skäggfläta och fixade upp de två första stenarna på 20,21 sekunder. Stefan Ågren hade chans att gå om Alexander Fransson och ta en finalbiljett. Han lastade upp de två första stenarna på 24,09 och var väldigt nära att lyckas fixa upp den tredje stenen också. Fransson gick ut efteråt och visste att han bara behövde lyfta två stenar på en hyfsad tid för att säkerställa sin finalbiljett. Två stenar flög också upp på 18,88 sekunder, och därmed blev Alexander Fransson klar för sin första final i Sveriges Starkaste Man. David Nyström gick ut näst sist, och hans andraplats i tävlingen var så gott som klar redan innan. Han lyfte upp fyra stenar på 37,67 sekunder och var nöjd över sin tävlingsinsats. Sebastian var återigen revanschsugen på Fransson, den här gången efter andraplatsen i medleyt, och ville visa de andra att det inte är omöjligt att lyfta upp alla fem stenarna inom utsatt tid. Sagt och gjort så slängde han upp samtliga stenar på drygt 1,08 minuter. Han har gjort stenserien på 28 sekunder på träning, alltså 40 sekunder snabbare, men efter en tuff tävling som den här så är det mycket imponerande att orka genomföra hela grenen.

Tävlingen blev väldigt lyckad och avverkades på lite drygt tre timmar, trots det lilla avbrottet då utrustningen behövdes svetsas ihop. Expertkommentatorn och superspeakern Anders Axklo höll i micken och underhöll publiken så som bara han kan göra. Sebastian Davidsson visade på nytt att han håller en jämn och riktigt hög klass, både som arrangör och som atlet. David Nyström bevisade att han tillhör världseliten när det kommer till pressar över huvudet och Alexander Fransson visade bl.a. prov på en grym ryggstyrka. Dessa tre tog varsin finalbiljett och kommer att få tävla emot bl.a. Johannes Årsjö, Stefan “Stisse” Bergqvist, Tobias Jedby och Joachim Gustavsson. Vilka som tar de tre sista finalplatserna får vi se den 20 juli i Ystad när årets sista kval till Sveriges Starkaste Man 2013 avgörs.

Slutresultatet ser ut såhär:

1. Sebastian Davidsson – 56p
2. David Nyström – 47,5p
3. Alexander Fransson – 42p
4. Stefan Ågren – 35,5p
5. Kalle Lane – 34p
6. Love Häkänen – 28p
7. Anders Lindbladh – 26p
8. Johan Espenkrona – 23p
9. Daniel Lindquist – 19p
10. Andy Hiltonsson – 12p
—————————–
11. Niclas Lindgren
12. Robin Hedström
13. Martin Jonasson
14. Mario Sjögren

*Otympliga as där handtaget kommer en bit utanför kroppen och gör det svårare att gå med dem än med “vanliga” farmers-väskor.

——————————————————————————————————————————————————

Share

One Response so far.

  1. […] Kalle Lane går farmers walk med väskor på 145 kg per hand, vid en kvaltävling till Sveriges starkaste man. Bildkälla: MAXstyrka.se. […]

Leave a Reply


*


Translate