MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
28

Vem är du?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Den stora frågan för de allra flesta som håller på med någon form av publiksport är ju hur de uppfattas av de som ser på. (Showsporter, till skillnad från sporter som ingen tittar på, eller ens är tänkt att någon ska titta på. Av rena barmhärtighetsskäl låter jag bli att räkna upp några exempel.) Bekräftelse är nämligen något vi alla är torskar på, mer eller mindre. Visst finns det de som är immuna, men det är inte vanligare än de som inte påverkas av ringen i Sagan om ringen. (Jo, jag vet om Tom Bombardill.) Följden blir inom kraftsport att folk ska vara så fruktansvärt balla, skrika och leva djävulen så fort någon ser på, att det blir rent löjeväckande. ”Det är ju show!” Nej, det är det inte. Det är larvigt.

Show betyder för er som skolkade från engelskan visa, inte låtsas. Missförstå mig inte, skrikande och allmänna apkonster kan vara balla, men bara om det är sånt som är naturligt för dig. Med andra ord, om du skriker när du har lyckats med ett mark själv på träningen en tisdagskväll, så är det på riktigt, och nåt du kan göra inför publik också. Brukar du be träningspolarna om en örfil innan ett maxlyft även när du inte ska filma för Youtube, så blir det också trovärdigt inför publik. Folk tittar nämligen på kraftsport därför att det är på riktigt, det är det som är hela attraktionen. De som vill se sånt som är på låtsas tittar på wrestling, och såna tycks det inte finnas så många av i Sverige, av tittarsiffrorna att döma.

Så ta och skit i vem du vill vara, och rikta in dig på vem du är. När du börjar släppa fram den personen så tänds en gnista mellan dig och publiken, som kan vara början på ett vackert förhållande. (Om du inte är klen, då vill ingen se ändå.) Det är nämligen inte teater vi håller på med, utan att visa publiken hur mycket fantastisk kraft, explosivitet och styrka som kan rymmas i en enda människa. Den första och trognaste i den publiken är du själv. Varje träningspass handlar ju om det, att visa dig själv vad som ryms därinne. När du vet det, är det dags att visa andra, inte innan. Alldeles för många börjar med att försöka visa andra, via Youtube eller tidigare nämnda apkonster, innan man är övertygad själv. Om inte du redan tror det, kommer publiken aldrig att kunna övertyga dig. Då blir du som en liten flicka som upprepade gånger frågar ”Tycker du jag är söt?” Skillnaden är bara att frågan här är ”Tycker du jag är stark?” eller ”Tycker du jag är ball?” Nej, om inte du själv tycker det så är chansen inget vidare att någon låter sig övertygas av lite läppstift, bildligt talat. Inte ens en Axklo vid mikrofonen kan få dig att verka ball, då. Så låt dig inte frestas av ringen, ha kvar den runt halsen istället.

Lift like nobody´s watching, and maybe one day we will.

Share

Leave a Reply


*


Translate