MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
11

Nordic Championships 2013

Posted by Sebastian Davidsson 5 Comments

Det har varit mycket de senaste dagarna eftersom det fina vädret har nått Småland så nu är det höskörd för fullt! Här kommer en lite sen tävlingsrapport!

I helgen var jag i Norge och tävlade i Nordens starkaste man, en mycket väl arrangerad tävling som hölls på Storefjell 1001 meter över havet! Tävlingen var ett Giants Live (sänds på Eurosport i höst), den officiella kvalserien till Världens starkaste man där de tre bästa kvalar. Detta var mitt mål med tävlingen, en top 3 placering, vilket kändes fullt realistiskt.

Johannes Årsjö, David Nyström och jag tävlade för Sveriges fana. Vidare var det de 3 bästa från Norge, Danmarks starkaste man, Finlands starkaste man, 2.an från Island (Hafthor Björnsson var i Kina) och en engelsman.

Första grenen var carry and drag. Först duck walk 15 m med 170 kg vilket ingen hade problem med. Sedan dra en snöskoter 15 vilket var gristungt. Vi körde 2 och 2 och jag drog en alldeles för tung skoter som ingen fick i mål. Jag slet så gott jag kunde men det räckte bara till en 8:e plats och ingen bra start. Bara släppa och se framåt.

skoter

Sedan var det bilmarklyft för reps med 350 kg på stången. Här fick jag gå ut tidigt och hade inget att gå på direkt. Men första reppet kändes väldigt lätt så jag brände av 4 reps. Pustade lite och försökte på en 5:e men det gick inte.  Detta räckte i alla fall till en 5:e plats vilket var ok.

bilmarkbilmark 2

Tredje grenen var farmers walk 60 m med 130 kg. Här var jag superladdad och visste min kapacitet. Johannes är en av de  absolut bästa i världen på detta men hans bristning i vaden gjorde att jag såg min chans att slå honom (och alla andra) för jag är inte långt efter honom här. Jag fick tiden 31 s och det räckte till grenseger med några sekunders marginal!!!

farmers

Sedan var det fingals fingers, 4 reps på tid. Vissa grenar har man naturligt vilket gör att första gången man provar så blir det succé. För mig är sådana grenar däck och sten. Eftersom jag aldrig tränat fingals (förutom alldeles för lätt i måndags förra veckan) så visste jag inte men tyvärr var det inte en sådan gren som kommer naturligt och det visade sig kosta mig väldigt mycket i slutändan. Jag fick gå ut sist här och då hade bara Johannes gjort 4 reps, resten hade gjort 2 reps förutom 1 som bara gjort 1 rep. Så minst 2 reps, gärna 3. Jag kom väldigt fel i det första flippet och en bit upp tappade jag fingret men lyckades fånga upp det med axeln och på något sätt få över det för att i alla fall slippa nolla i grenen. Eter det flippet var jag helt slut och jag fick stanna där. Delad 9:e plats. Med träning så är jag dock övertygad om att denna grenen ska passa mig bra då jag har längden.

fingals fingals2

Femte grenen var vikingpress för reps med 151 kg, en vikt jag aldrig haft över huvudet tidigare. Jag har testat vikingpress en gång tidigare på en betydligt lättare vikt men jag kände ändå att detta skulle gå. Och ett rep  fick jag, men sen tog det stopp. Jag kom sist här men jag slapp i alla fall nolla. 10:e plats.

vikingpress

Inför sista grenen låg jag inte så bra till men det var väldigt jämnt och jag vet hur bra jag är på sten så allt jag kunde göra vara att vinna stenarna och hoppas att det räckte. Atlasstenar 120-180 kg på 1.70-1.30 m vilket är en legendarisk stenserie. Arild Haugen har världsrekordet på 21 s och legender som Magnus Samuelsson och Mariusz Pudzianowski har inte lagt upp sista stenen. Jag hade ingen respekt för stenarna utan bara attackerade och fick en tid på strax över 25 s vilket visade sig räcka väldigt långt. Johannes som ledde tävlingen gick ut sist och då ledde jag grenen. Nu visade det sig att jag inte riktigt är ifatt honom i sten än (även att jag närmar mig) så han slog mig, tror han fick 22-23 s någonting. Men jag är ändå väldigt nöjd med min tid!

sten2sten3 sten4

Efter grenen så tittar jag på resultatlistan och då ser jag hur nära det är:

scoreboard

EN POÄNG! AAAAARRRGGGHHH! Mitt mål hela året har varit att ta mig till WSM och nu var jag sååååå nära. Men en poäng till hade jag slagit Nicolai och Juha-Matti tack vare min grenseger i farmers. Men när jag  tänker på det så är jag ändå nöjd med att vara 5:a i Norden och känna att jag kan hävda mig och konkurrera på denna höga nivå!

 

Share

5 Responses so far.

 1. MAXstyrka skriver:

  Så nära! Nästa år fixar du det!

 2. Fredrik Svensson skriver:

  Vad sjukt nära bara kämpa på så kommer det. Finns det ingen fler tävling att kvala i iår?

 3. matte skriver:

  så grymt att bli 5:a i norden:) men nästa år fixar du top3;)

 4. Sebastian Davidsson skriver:

  Tack ska ni ha!
  Fredrik, det finns 2 Giants Live kvar i år; Polen och England. Det är dock inget jag får vara med på tyvärr.

 5. Hanna skriver:

  Jäkligt strongt att bli femma i Norden!!! Grattis till det! 🙂

Leave a Reply


*


Translate