MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
05

Ska jag hålla på med det här?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Alla ska självklart hålla på med det de tycker är roligt, oavsett hur odugliga på det de är. I alla fall om man talar om fritidssysselsättning. På jobbet kommer du förr eller senare att få sparken om du är oduglig. Det får du inte från en hobby, utan där är det helt och hållet ditt eget ansvar att tolka placering, resultat och tävlingsframgångar, eller bristen på dessa, för att avgöra om du är något bra. Nu är det inte nödvändigtvis viktigt att vara bra när det gäller en hobby.

Tar du till exempel mig, så bryter jag arm på motionsnivå. Visserligen är jag även förbundspamp, men det skiter vi i just nu. Som armbrytare är jag förhållandevis oduglig, men jag håller på ändå, och tycker det är roligt. Hör du till det yttersta fåtal som har förlorat mot mig, så är du antingen mycket mindre, nybörjare eller riktigt dålig. Så illa är det. Men eftersom jag för länge sedan har insett att jag är oduglig så tar jag inte min brist på framgång speciellt hårt. Jag tycker helt enkelt det är kul, och mer motiv behöver jag inte. Kan man ha andra motiv? Ja, man kan vilja vara bäst, hävda sig, få bekräftelse, tillhörighet, få ligga mer, m.m. Det är då det blir krångligt, eftersom man då inte håller på med sin hobby för dess egen skull, utan som ett sätt att uppnå något annat. I de allra flesta fall finns det mycket enklare sätt att nå de målen än styrkesport, som ju är ganska jobbigt.

I vilken styrkesport som helst är det ganska enkelt att tolka förutsättningar i ett tidigt skede. Om man inte ska göra det jobbigt för sig själv känslomässigt så gäller det att anpassa sina förväntningar och målsättningar till de förutsättningarna. Har du absolut inga, eller dåliga, förutsättningar för att bli stark, så håll dig till rimliga mål, som att kunna bära din fru över tröskeln, och sånt. Att till exempel kvala till Sveriges Starkaste Man är inte en rimlig målsättning för det stora flertalet människor.

Strongman är ju väldigt speciellt eftersom det egentligen är tänkt som en tävlingsform mellan olika styrkefenomen. Vilket ju gör det ganska enkelt. Är du ett styrkefenomen så vet du om det, eller åtminstone din omgivning, och kan tala om det för dig. Du kan säkert med lite tur nå en final i Sveriges Starkaste Man utan att vara det, men så mycket mer blir det inte. Den absoluta majoriteten av de som har tagit sig dit är nämligen just fenomen, som det är svårt att rå på utan förutsättningar.

Förhållandet mellan förutsättningar och förväntningar påverkas lustigt nog inte av att man är korkad nog att försöka fuska den kemiska vägen. Det beror på att den warpade självkänslan ökar proportionerligt med att du stoppar i dig skit. För att travestera balladen om den kaxiga myran så finns det gott om myror som skriker ”Hut, jag är en älg!” när de fått i sig lite. De är myror i alla fall. Så lyft gärna, bryt gärna, dra bilar och allt du kan komma på, om du tycker det är roligt, inte annars. Det finns enklare sätt att få ligga. Om man är född till myra, brottas aldrig med ett TOY.

Share

Leave a Reply


*


Translate