MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
01

Vem är Sveriges starkaste man genom tiderna?.

Posted by Standardspråk för webbplatsen 2 Comments

Får lite då och då frågan och brukar fundera på det själv. Håller gammel tidens folk som levde för typ 100år sedan eller ännu längre tillbaka utanför. Fanns självklart extremt starka människor förr. Med tanke på allt kropps arbete. Människan överlag var starkare förr. Men vad som gjordes då går inte att relatera till nu. Så mina tankar går till nutid typ senaste 50åren.

Är verkligen inte lätt och åsikterna är många. Vad är det optimala provet på styrka?. Tyvärr finns det ingen enskild övning som sätter helheten på prov. Den övningen som kommer närmast tycker jag är ett klassiskt marklyft. Den sätter nästan hela kroppen på prov dock inte press styrkan. Optimala styrkeprovet är nog en tung väl kombinerad strongman tävling. För lätta strongman tävlingar där det blir för mycket spring och uthållighet är inget bra kraftprov.

Jag har och har alltid haft den åsikten att bara vara bra strongman räcker inte. Utan man ska vara bra både i strongman och styrkelyft. Styrkelyft är ett bra kraft prov men inte lika bra som en rätt utförd strongman tävling. Johannes Årsjö och Anders Johansson är båda lyckats med bedriften att vinna både Sveriges starkaste man och SM i styrkelyft. Vilket är imponerande. Lasse Hedlund på sin tid kom ju på pallen på WSM och tog medalj på styrkelyfts-VM.

Magnus Samuelsson är vår mest meriterade strongman och hade självklart en imponerande styrka. Men lite för svag i rena power övningar för att räknas som starkast. Johannes Årsjö hade ju oturen att födas 10-15år för sent. Det han presterar i strongman idag hade ju räckt precis hur långt som helst på 90-talet början på 2000-talet. Men dagens världselit har ju sprungit iväg nåt enormt.

Men vad säger man om Lars Noren? den enorma styrka han hade kommer ingen av ovan nämda personer upp i. Världsrekord i marklyft gånger flera samt hans 1077.5kg på VM-87 med rejäl mersmak. Det är det starkaste som gjorts av en svensk.

Vad tycker ni läsare?

Share

2 Responses so far.

  1. Henke skriver:

    Jag håller med, kan man inte prestera i både styrkelyft och strongman så är man inte överjävligt stark. Dock så är det en imponerande prestation att vinna endast i endast en av sporterna också

    • Fredrik Svensson skriver:

      Ja visst är det så. Nu har det ju utvecklats så i strongman att alla i världs eliten skulle ju prestera riktigt mycket i SL så var det inte för en 15år sedan.

Leave a Reply


*


Translate