MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
26

Artikel – Strongman i Mantorp

Posted by MAXstyrka 0 Comment

mantorpdeltagare

I lördags hölls det en strongmantävling i samband med Trailer Trucking Festival i Mantorp. Arrangören var ingen mindre än fredagskrönikören och demonspeakern Anders Axklo, och när Axklo håller i trådarna så kan man vara säker på att tävlingen blir en aning mer svårbemästrad än vanligt för deltagarna. Den här dagen var inget undantag. Grenarna bestod av Truck Pull med en lastbil, Apollons axel (med en twist), dragövning, marklyft för reps (även det med en twist) och loading.

Deltagarna som skulle ställas inför Axklos utmaningar var Joachim Gustavsson, Anders “Bamse” Lindbladh, Kalle Lane, Torbjörn Persson, Andreas Persson och Martin Jonasson.

Förutsättningarna för en strongmantävling var riktigt bra. Solen gassade, deltagarna var taggade och de få som hade slitit sig från de motivlackerade lastbilarna hejade på så gott de kunde.

mantorpaxkloDen första grenen var Truck Pull, en obligatorisk gren när man håller tävlingen under en sådan här tillställning kan tyckas. Svårigheten här bestod av att man drog lastbilen i svag uppförsbacke (eller snarare svagt motlut). Samtliga atleter tog sig i mål och var både möra och uppvärmda efter inledningsgrenen. Kalle Lane visade att bra klätterskor och en stor dos rutin kan vara bra att ha i bland, och han vann grenen tämligen överlägset.

Truck Pull

1. Kalle Lane – 26,7 sekunder
2. Joachim Gustavsson – 33,8 sekunder
3. Anders Lindbladh – 35,5 sekunder
4. Martin Jonasson – 37,0 sekunder
5. Torbjörn Persson – 38,3 sekunder
6. Andreas Persson – 38,5 sekunder

SONY DSCSONY DSC

Den andra grenen för dagen var Apollons axel, men Anders Axklo hade såklart spetsat till grenen en aning. mantorptorbjornpressI stället för att ha en vanlig axel så bestod “stången” av ett tjockt fyrkantsjärn, vilket gjorde det väldigt mycket krångligare att lyfta den och vända upp den till axelhöjd. Vikten var satt till omkring 120 kg. Jocke Gustavsson är en av Sveriges bästa pressare och på papperet skulle han utklassa motståndet. Någon utklassning blev det kanske inte riktigt, men han vann grenen ganska betryggande.

Apollons axel

1. Joachim Gustavsson – 5 reps
2. Kalle Lane – 3 reps
2. Torbjörn Persson – 3 reps
4. Andreas Persson – 1 reps
4. Anders Lindbladh – 1 reps
6. Martin Jonasson – 0 reps

SONY DSCSONY DSC

Den tredje grenen gick ut på att med hjälp av en palldragare dra ett stort lass med bildäck, 36 st närmare bestämt, så långt man orkade. Kruxet var att större delen av däckhögen låg och skrapade i backen, vilket ökade friktionen avsevärt. Deltagarna tacklade problemet på olika sätt. Vissa sänkte ner gafflarna på palldragaren så att hela däckhögen låg och skrapade i backen, medan andra försökte pumpa upp de främre däcken så mycket som möjligt. De som hade valt den andra metoden tjänade på det. Det var en riktig kämpargren som satte både atleternas psyke och fysik på prov. Torbjörn Persson drog ekipaget längst och fick lite fina poäng i sammandraget.

Däckdragning

1. Torbjörn Persson
2. Anders Lindbladh
3. Andreas Persson
4. Joachim Gustavsson
5. Martin Jonasson
6. Kalle Lane

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

Den näst sista grenen var marklyft för reps. Stången var samma stång (fyrkantsjärnet) som användes till press över huvudet, men vikten var ökad till omkring 260 kg. Självklart (när det gäller en tävling av Axklo) var varken remmar eller dräkt tillåtet. Stången var inte optimal att lyfta, i synnerhet inte när den var laddad med 260 kg, och den som bäst bemästrade den var Jocke Gustavsson, den här gången också.

Marklyft

1. Joachim Gustavsson – 9 reps
2. Anders Lindbladh – 7 reps
3. Kalle Lane – 6 reps
3. Torbjörn Persson – 6 reps
5. Andreas Persson – 3 reps
6. Martin Jonasson – 1 reps

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

Efter marklyftet var det en paus på 2 timmar och 40 minuter. mantorpvinnarenjoachimAtleterna hade med andra ord gott om tid på sig att vila och fundera ut hur man skulle bära objekten i den avslutande grenen, loading. Objekten som skulle lyftas var en stålkorg som vägde runt 110 kg, en cirkelsåg, en skopa till någon liten grävmaskin och en hög med kablar. Kablarna, som såg betydligt mer beskedliga ut än t.ex. sågen, skulle visa sig bli övermäktig för ett par deltagare. Den som verkligen imponerade här var Torbjörn Persson som fick tag om kablarna direkt och och lastade upp dem på en bra tid. Sist ut gick ledaren i tävlingen, Joachim Gustavsson, ut och slog Torbjörns tid med sex tiondelar.

Loading

1. Joachim Gustavsson – 54,4 sekunder
2. Torbjörn Persson – 55 sekunder
3. Kalle Lane – 72,9 sekunder
4. Martin Jonasson – 75 sekunder
5. Anders Lindbladh – 3 objekt
5. Andreas Persson – 3 objekt

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Slutresultat

1. Joachim Gustavsson – 26 poäng
3. Torbjörn Persson – 21 poäng
3. Kalle Lane – 19 poäng
2. Anders Lindbladh – 18 poäng
5. Andreas Persson – 11 poäng
6. Martin Jonasson – 9 poäng

Det kunde knappast ha blivit en bättre tävling, och alla deltagare verkade vara nöjda över Axklos påhitt med grenarna. Man är lite nyfiken på vad han kommer hitta på till nästa gång…

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate