MAXstyrka

Allt inom kraftsport

ssm2013deltagarna

Det skulle bli årets varmaste dag, lördagen den 3 augusti. Meteorologerna hade glatt meddelat att värmeböljan skulle nå sin topp och slå värmerekord. I Norrköping var det andra rekord som väntade på att slås.

Finalen i Sveriges Starkaste Man 2013 skulle äntligen avgöras. Hemmasonen, och den regerande mästaren, Johannes Årsjö skulle möta nio hungriga utmanare som var villiga att göra allt för att Johannes inte skulle kunna ta hem titeln för femte året i rad. De fem läktarna var helt fulla av människor från hela Sverige, och efter att Anders Axklo (som var speaker) hade fått igång den förväntansfulla publiken så kunde man vara säker på att förutsättningarna var närmast optimala för en riktigt bra tävling.

Efter att nationalsången hade spelats var det dags för den första grenen, Cicus Dumbbell (enhandspress med en hantel) för reps med en hantel som vägde 76,5 kg. ssm2013svedberg1Den i sammanhanget något modesta vikten på hanteln kompletterades med ett handtag som var 10 millimeter tjockare än en Coca Cola-burk och en storlek på hanteln som kan beskrivas som något otymplig. Man gick ut två och två och duellerade mot varandra i 75 sekunder. Första par ut att sätta ribban var David Nyström och Joachim Gustavsson, två pressmonster utav absoluta toppklass. David vann duellen med 7 reps, en mer än Joachim. Ett bra resultat skulle det visa sig. När det var Love Häkänens tur att reppa hände det som inte får hända. Efter att Love hade gjort två reps med hanteln så släppte han den, tog sig om axeln, lade sig på backen och skrek av smärta. Funktionärer var snabbt på plats medan Axklo försökte lugna den märkbart tagna publiken. Loves axel hade gått ur led, och han fick sonika bryta tävlingen för att uppsöka akuten. Den som överraskade alla här var Sebastian Davidsson som fick upp fullt acceptabla tre repetitioner. På förhand var det två namn som hade nämnts som favoriter i grenen, Johannes Årsjö och Peter Svedberg. Lottningen gjorde lyckligtvis att de två atleterna blev det sista paret ut. Johannes visade vilken rutin han besitter genom att vara snabb i starten och på så vis få med sig ett litet försprång. Peter fumlade lite på en repetition, så slutresultatet skrevs till 12 – 10 i Johannes favör. Tyvärr gick det lite för fort för Johannes, som råkade tappa hanteln på foten. Full av adrenalin lät han inte skadan hindra honom, utan han fortsatte tävlingen som om ingenting hade hänt. En riktigt bra öppningsgren i tävlingen, och Johannes första grenseger för dagen.

Circus Dubbell

10p – Johannes Årsjö – 12 reps
9p – Peter Svedberg – 10 reps
8p – David Nyström – 7 reps
7p – Joachim Gustavsson – 6 reps
5,5p – Stefan Bergqvist – 3 reps
5,5p – Sebastian Davidsson – 3 reps
4p – Love Häkänen – 2 reps (skadad)
3p – Alexander Fransson – 1 reps
0p – Matti Jörlén – 0 reps
0p – Anders Lindbladh – 0 reps

ssm2013fransson1ssm2013johannes1

Nästa gren var Conans Circle. Vikten i handtaget var omkring 200 kg och bestod av två atlasstenar. Värmen gjorde att magnesiumet svettades bort så att stången lev lite hal och svår att hålla uppe för många. Det var lite svårt att hålla reda på hur långt alla hade gått och var de stod i relation till de andra deltagarna. Det bidrog till lite dramatik i slutet då man inte visste om Johannes hade passerat David Nyström, som ledde grenen med ca. 2,75 varv.ssm2013johannes2 Johannes lyckades dock gå ett steg längre och släppte ner stången 30 cm framför Davids markering. Johannes andra grenseger.

Conans Circle

10p – Johannes Årsjö – 2,80 varv
9p – David Nyström – 2,75 varv
8p – Sebastian Davidsson – 2,5 varv
7p – Stefan Bergqvist 2,25 varv
6p – Joachim Gustavsson – 1,75 varv
5p – Peter Svedberg – 1,5 varv
4p – Alexander Fransson – 1,25 varv
3p – Matti Jörlén – 0,5 varv
2p – Anders Lindbladh – 0,25 varv
0p – Love Häkänen (skadad)

ssm2013sebbe1ssm2013fransson2

Farmers Walk var nästa gren. Man gick ut två och två och duellerade. Väskorna vägde 145 kg/st och man skulle gå totalt 40 meter med en vändning i mitten. Handtagen var släta, och ovan nämnda värme gjorde grenen svårbemästrad då handtagen blev hala. Eftersom att Love var borta från tävlandet så fick den som kom sist i grenen innan gå ut ensam i “duell-grenarna”. Många atleter slet upp valkar i händerna här, och det blev en hel del nedsättningar. ssm2013matti1En hel del vit coachtejp kom väl till pass för att tejpa ihop händerna efteråt. Johannes tog sin tredje grenseger.

Farmers Walk

10p – Johannes Årsjö – 37,64 sekunder
9p – Sebastian Davidsson – 39 sekunder
8p – Alexander Fransson – 57,47 sekunder
7p – Matti Jörlén – 62,47 sekunder
6p – David Nyström – 28,4 meter
5p – Stefan Bergqvist – 24,6 meter
4p – Anders Lindbladh – 21,2 meter
3p – Joachim Gustavsson – 20 meter
2p – Peter Svedberg – 18,5 meter
0p – Love Häkänen (skadad)

ssm2013sebbe2ssm2013johannes3ssm2013fransson3

Nästa gren var bilmarklyft med en Volvo V40 (AWD) med extra vikt i bagaget. Det var tillåtet att ha både dräkt och remmar, vilket de som hade slitit av valkarna tyckte var bra. Vikten var uppskattad till mellan 330 och 340 kg, men många atleter trodde i efterhand att det i själva verket handlade om närmre 350 kg. Stefan Bergqvist slet skrikandes upp stången, David Nyström tog i för allt vad han var värd och det var ingen, kanske undantagsvis Johannes, som inte slet för kung och fosterland för att rubba bilen. Det blev få repetitioner för de som överhuvudtaget lyckades lyfta upp stången, och de få som fick med sig en repetition eller fler tjänade många fina poäng till sammandraget. Johannes fjärde grenseger.ssm2013stisse1

Bilmarklyft

10p – Johannes Årsjö – 4 reps
9p – Stefan Bergqvist – 3 reps
7,5p – Sebastian Davidsson – 2 reps
7,5p – Alexander Fransson – 2 reps
6p – David Nyström – 1 reps
0p – Joachim Gustavsson – 0 reps
0p – Matti Jörlén – 0 reps
0p – Peter Svedberg – 0 reps
0p – Anders Lindbladh – 0 reps
0p – Love Häkänen (skadad)

ssm2013johannes4ssm2013nystrom1

Den femte grenen var Keg Toss med sju tunnor (2st 18 kg, 2st 20 kg, 2st 22 kg, 1st 25 kg) över en 4,20 meter hög ribba. Keg Toss var den gren som på förhand var mest omdiskuterad. De flesta av deltagarna hade aldrig testat grenen, och den har inte förekommit i Svergie sedan tävlingen “Battle of the giants” som hölls i Lysekil 2008 (förövrigt Magnus Samuelssons sista strongmantävling på svensk mark). ssm2013fransson4Därför var det den gren som majoriteten av atleterna såg mest fram emot. Många hade problem att få in rytmen och vinkeln i kastet, och några kastade sönder de buntband som höll uppe den stora banderoll som var fäst i ribban. Publiken applåderade och jublade högljutt när Sebastian försökte sig på den tyngsta tunnan, men det gick inte den här dagen. Många trodde nog att Sebastians eminenta tid, sex tunnor på 19,7 sekunder, skulle skaka om Johannes. Det var dock ingenting som satte skräck i mästaren utan han blåste fram som en tornado och kastade över samtliga sju tunnor på 17 sekunder blankt till publikens jubel. Efteråt berättade han att han sparade sig lite och körde på säkerhet i grenen. I en tävling i Lettland hade han kastat över sju tunnor på 15 sekunder, och då var ribban 4,50 meter hög och de två sista tunnorna vägde 28 kg/st, så nog hade han minst en växel till att ta fram om det hade behövts. Johannes femte grenseger.ssm2013fat

Keg Toss

10p – Johannes Årsjö – 7 tunnor på 17 sekunder
9p – Sebastian Davidsson – 6 tunnor på 19,7 sekunder
8p – Stefan Bergqvist – 6 tunnor på 43,6 sekunder
7p – Joachim Gustavsson – 5 tunnor på 32,4 sekunder
6p – Alexander Fransson – 5 tunnor på 32,75 sekunder
5p – David Nyström – 5 tunnor på 60,06 sekunder
4p – Peter Svedberg – 4 tunnor på 42,9 sekunder
3p – Matti Jörlén – 3 tunnor på 53,8 sekunder
2p – Anders Lindbladh – 3 tunnor på 54,9 sekunder
0p – Love Häkänen (skadad)

ssm2013johannes5ssm2013jocke1

ssm2013jocke2Medleyt bestod av däckvält, fyra vält med ett däck på runt 400 kg, och loading med två sandsäckar som vägde 120 kg/st som man skulle springa 10 meter med. Här kom dagens andra skadeavhopp. Alexander Fransson, som är riktigt bra på grenar av det här slaget, hade svårt att flippa över däcket så snabbt som han brukar göra. Efter fyra tunga vält lastade han upp en säck innan han bröt och tog sig för armen. Han sa att det kändes som att han hade klämt armen, men det var tämligen uppenbart att hans högra bicepsfäste hade släppt. Det är väldigt vanligt att bicepsfästen släpper i däckvält då armen är helt utsträckt under upplyften och det är lätt att rycka till när man ska flippa däcket. En hårt lindad knälinda och en ispåse fick agera tryckförband på armen (inte ens MacGyver hade gjort det bättre). Den stora duellen i medleyt stod Sebastian Davidsson och Johannes Årsjö för. Sebastian var en dryg sekund före Johannes efter däckvältet, men Johannes sprang ikapp Sebastian och vann till slut med två sekunder. Johannes sjätte grenseger.ssm2013nystrom2

Medley

10p – Johannes Årsjö – 37,03 sekunder
9p – Sebastian Davidsson – 39,87 sekunder
8p – David Nyström – 47,56 sekunder
7p – Joachim Gustavsson – 47,72 sekunder
6p – Stefan Bergqvist – 52,53 sekunder
5p – Matti Jörlén – 59,12 sekunder
4p – Peter Svedberg – 4 vält och 1 säck på 61,31 sekunder
3p – Alexander Fransson – 4 vält och 1 säck på 63,59 sekunder
2p – Anders Lindbladh – 4 vält och 1 säck på 66,91 sekunder
0p – Love Häkänen (skadad)

ssm2013bamse1ssm2013matti2ssm2013stisse2ssm2013johannes6

Den avslutande grenen var som vanligt Atlasstenar, men den här gången var det med tillöp, alltså att man var tvungen att springa en liten bit med stenarna innan man kunde lasta upp dem. ssm2013nystrom3Anledningen till det är att det är så man brukar köra i WSM, och därför har man samma riktlinjer även när det kommer till SSM. Både första och andraplatsen var i princip klara, och Johannes hade ett poängförsprång som var omöjligt att ta igen. Tredjeplatsen var däremot helt öppen, och både Stefan “Stisse” Bergqvist och David Nyström hade bronsvittring. David ledde med ynka 1,5 poäng över Stisse, så tredjeplatsen skulle avgöras här. Stisse fick till en hyfsad tid på fyra stenar, och David kände nog att han hade bronspengen som i en ask. Han fick lite problem med att pressa upp den första stenen på plattformen, och den andra stenen gick inte jättesmidigt heller. Fyra stenar åkte i alla fall upp, och han lyfte händerna i luften i hopp om att den prestationen skulle räcka. Om antingen Sebastian eller Johannes hade kommit emellan Davids och Stisses tid så hade Stisse tagit sin tredje bronsmedalj i SSM (han har också två silver sedan tidigare). Nu blev det inte så då Sebastian lyfte alla fem stenarna. Johannes hade som sagt redan vunnit tävlingen, men han ville avsluta på ett snyggt sätt, så han kastade upp stenarna på lite drygt halva Sebastians tid. Därmed säkrade han sin sjunde grenseger av sju möjliga. Mycket imponerande.

Atlasstenar

ssm2013svedberg210p – Johannes Årsjö – 5 stenar på 24,96 sekunder
9p – Sebastian Davidsson – 5 stenar på 41,94 sekunder
8p – Joachim Gustavsson – 5 stenar på 43,50 sekunder
7p – Stefan Bergqvist – 4 stenar på 51,22 sekunder
6p – David Nyström – 4 stenar på 65,21 sekunder
5p – Matti Jörlén – 2 stenar på 16,1 sekunder
4p – Peter Svedberg – 1 sten på 30,7 sekunder
3p – Anders Lindbladh – 1 sten på 40,5 sekunder
0p – Alexander Fransson (skadad)
0p – Love Häkänen (skadad)

ssm2013johannes7SONY DSC

Som väntat försvarade Johannes sin titel, en titel han har prenumererat på de senaste fem åren. Johannes Årsjö har varit herre på täppan i svensk strongman sedan 2009 då han vann Sveriges Starkaste Man för första gången, och sedan dess har det inte funnits någon som på allvar har kunnat hota honom i vårt avlånga land. Han har faktiskt varit så överlägsen och konsekvent att han faktiskt bara har förlorat en enda finalgren i SSM under de fyra senaste åren, och i den grenen (marklyftet 2011 som Martin Forsmark vann) kom han tvåa. Nivån i Sverige har dock blivit enormt mycket bättre och flera atleter kommer allt närmre herren, och det här året fick han i alla fall kämpa lite för att försvara sin täppa.

Även om det fortfarande är klasskillnad på Johannes och resten av startfältet så är det roligt att se hur mycket bättre många har blivit. Sebastian visade att han har blivit mycket jämnare och förbättrat sin främsta (sin enda?) svaghet, pressarna. Både David Nyström (som klättrade två placeringar) och Joachim Gustavsson (som klättrade fem placeringar) har haft en otrolig utveckling det senaste året. Stefan “Stisse” Bergqvist visar att han fortfarande håller en extremt hög klass. Alexander Fransson och Peter Svedberg visade att de båda hör hemma i en SSM-final. ssm2013johannes8Matti Jörlén visade prov på riktigt bra grenförståelse och Anders “Bamse” Lindbladh gjorde en fullt godkänd debut i SSM. Love hann tyvärr inte visa så mycket, men om han inte hade skadat sig så hade slutresultatet säkerligen sett annorlunda ut.

Slutresultat

1. Johannes Årsjö – 70p
2. Sebastian Davidsson – 57p
3. David Nyström – 48p
4. Stefan Bergqvist – 47,5p
5. Joachim Gustavsson – 38p
6. Alexander Fransson – 31,5p (skadad)
7. Peter Svedberg – 28p
8. Matti Jörlén – 23p
9. Anders Lindbladh – 13p
10. Love Häkänen – 4p (skadad)

Det var en väldigt rolig, fartfylld och bitvis spännande tävling med riktigt bra resultat, underbart väder och kanske den bästa och mest aktiva publiken i en svensk strongmantävling någonsin. Fem helt fulla läktare plus många människor som stod vid sidan om vittnade om att strongmanintresset i Sverige är stort, och ännu större lär det bli.

ssm2013topptre

Läs gärna Johannes Årsjös blogg och Sebastian Davidssons blogg.

——————————————————————————————————————————————————

Share

4 Responses so far.

  1. Emil skriver:

    Riktigt rolig tävling, och mycket bra artikel!

  2. Pontus skriver:

    Någon som vet vart man kan få tag i dedär blåa sandsäckarna?:)

Leave a Reply


*


Translate