MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
02

Förstår du vad prioritera betyder?

Posted by Anders Axklo 1 Comment

Prioritera är kanske ett av de absolut vanligaste orden som används generöst, och ärligt talat helt lögnaktigt bland en massa människor för att sätta en seriositetens prägel på sin träning, eller vad nu de håller på med i livet. Man prioriterar detta, och detta, och detta, och ett par grejer till som omgivningen tycks klappa i händerna åt när man nämner. Ska vi nu kika lite på det rent språkliga betydelsen uppstår då ett problem. Ordboken föreslår som synonymer är ”ge företräde åt, ge förtur, behandla med förtur, ge preferens åt”. Något du naturligtvis visste såvida du inte skolkade från svenskan redan på mellanstadiet.

Nästa fråga torde väl närmast ha behandlats i filosofin på gymnasiet, eller någon dylik instans, med betydligt högre skolkfrekvens. Nämligen att om du flyttar fram något i kön, vilket vi väl kan vara överens om att prioritera betyder, så hamnar allt annat längre bak. En uppenbar naturlag som bland annat förklarar folks motvilja mot att andra släpps före i krogkön. Att de får gå före innebär att vi andra får vänta längre. (”vi” skrivet mest pedagogiskt, om jag alls går på krogen så hör jag till dem som ordnat så jag får gå före.)

Då överför vi detta på mer relevanta frågor. Om du säger att du ska prioritera din träning, så saknar det värde om du inte samtidigt talar om vad det är du ska flytta ner i kön. Är det jobb, familj, långa stunder i ensamhet framför suspekta webbsidor som helst ska raderas innan någon annan lånar datorn? Om du säger att inget ska flyttas bakåt i kön så ljuger du, antingen för dig själv eller för andra, i värsta fall för både också. Det brukar vara lättare att ljuga för sig själv, eftersom man vill tro på lögnen, vilket kompisarna sällan vill. Om du säger att du ska prioritera en viss muskelgrupp så kan du inte bränna energi på att köra lite av favoritövningen också. Gör du det innan har du bränt energi du behövde, gör du det efter har sparat energi du borde ha gjort av med på det du påstår dig prioritera. Det blir värre med en närbesläktad muskelgrupp, precis som det blir värre att påstå att du ska prioritera relationen med tjejen och sen ändå går på after work med en tjejkompis från jobbet innan du går hem och påstår dig prioritera din relation. Det är samma sak med dieter. Det är precis som att vara trogen. Du är inte trogen för att du ligger med din fru, du är trogen för att du låter bli att ligga med andra. Att du dricker protein vid förmiddagskaffet är inte att prioritera rätt kost, om du samtidigt fick plats med ett wienerbröd.

Hör du till dem som blivit äldre och klokare, och har skaffat dig ett hem och en familj istället för gymkort och elitsatsning, så är du i viss mån att gratulera, det är i mångt och mycket ett klokt val. Men det är ändå ett val. Vad du väljer att prioritera är din sak, men kom ihåg att prioritera är att välja. Även att välja bort det som inte prioriteras. Det finns inget som heter helkroppsprioritering.

Share

One Response so far.

  1. Lasse Lindström skriver:

    Det var länge sedan jag läste något så bra.
    Eftersom jag själv lider av en träningsallergi – och undrar lite över hur jag egentligen hamnade här – så kommer jag att behöva skriva om en del ord när jag använder det i mitt yrke.
    Ett yrke som är fullt av prioriteringar fast då med betydelsen “gör det här också”.

    Tack Anders

Leave a Reply


*


Translate