MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
20

Tävling – East Coast Giants på Island

Posted by Sebastian Davidsson 2 Comments

I tisdags förra veckan kontaktade 4 ggr Världens starkaste man Magnus Ver Magnusson mig. Han arrangerade en Isländsk strongmantävling på östkusten torsdag-lördag förra veckan. Han hade fått 2 återbud p g a skador och behövde fylla upp platserna för att få ihop 8 tävlande. När jag fick reda på att han stod för allt så var det ingen tvekan, dessutom så blev David också inbjuden eftersom vi ligger 2:a och 3:a i landet. Så det var bara att åka till jobbet och fixa ledigt!

I onsdags flög vi till Rejkavik och fick lite mer info om tävlingen. Vi skulle turnera runt på den vackra östkusten och göra totalt 10 grenar på 3 dagar. Olika grenar i olika byar/samhällen. Hela tävlingen filmades och kommer sändas på isländsk tv till hösten. Vi ska kunna se det via en länk i Sverige också, kul!

Så på torsdagen satte vi oss i en buss som vi under de närmsta dagarna skulle åka totalt 200 mil i! 50 mil till första grenarna. David och jag  visste inte så mycket om motståndet mer än att det var de bästa på Island vi skulle tävla mot med några undantag. Det var förhållandevis lätta vikter men Island har en stark strongmantradition och med vissa grenar/utrustning som var ganska ny för oss så insåg vi att det skulle bli tufft. Men mitt mål var naturligtvis att vinna!!!

Torsdag

Keg toss for height 20 kg

Vi var glada för att detta var med i årets SSM så vi hade viss känsla för det. Skillnaden här var att nu gick det inte på tid. Här var det istället maxhöjd som gällde med lite annat teknik visade det sig. Detta var en gren jag kände mig självsäker i och det gjorde jag rätt i. Starthöjden tror jag var 3.80 m och sen höjdes ribban succesivt. Jag klarade 5.35 m och bommade sedan på 5.50 där jag var väldigt nära. Detta räckte till delad 1:a plats. På den högra bilden  syns det hur nära jag var på 5.50.

keg keg3

Block loading 75-110 kg

En till gren där jag vet att jag är bra. Nackdelen för David och mig var att blocken var nya för oss men inte för islänningarna.  Det gick ändå bra för mig trots att jag höll på att tappa 100 kg blocket. Jag tappade det inte utan det snurrade i luften på något konstigt sätt. Jag vann iaf med väldigt liten marginal. 1:a plats.

load load4

Marklyft för max, rising bar

Ett mellanting mellan marklyft och kronlyft, skulle tippa på att starthöjden låg på ca. 30 cm. Ingång 260 och man fick stå över hur många lyft man ville. Jag gick in på 300 och drog det som papper! De jag kunde se bli mina största konkurrenter i grenen var David och Stefan Sölvis lillebror Ulfur Orri Petursson. De drog 350, därför väntade jag och tog 360 som kändes hyfsat lätt. David bommade tyvärr 370 men Ulfur klarade. Jag stod då över och tvingade Ulfur att ge sig på 380 också vilket han bommade. Jag tog då 380 och en ny ganska smidig grenseger.

Sen gjorde jag något som kanske inte var så smart men jag ville bjuda på mig själv och visa vad jag gick för. Magnus Ver berättade att han klarat 410 med denna utrsutningen och att Hafthor Björnsson klarat 415 kg. De vikterna trodde jag mig inte rå på men jag begärde in 400 vilket jag klarade utan större problem, det var jag väldigt nöjd med särskilt med tanke på att jag maxat i mark bara 3 dygn innan!

Denna dagen kändes helt fantastisk och allt funkade perfekt. Det som kanske var dumt med att göra en maxning i mark dag 1 var att det var 2 tuffa tävlingsdagar kvar och jag har inte  tävlat mer än en dag i följd tidigare. En väldigt nyttig erfaranhet inför WSM där man också måste vara på topp många dagar.

Fredag

Apollons axel 110 kg for reps

En av 2 pressgrenar där jag räknade med att behöva tappa poäng. Jag fick gå ut sist tack vare min grenseger i marken. Då hade David gjort 11 reps, Andri Bjornsson gjort 9 och sedan några gjort 7. Målet var därför att göra fler än 7. Allt kändes lätt så jag lyckades få 9, bara 2 reps från David och delad 2:a plats!!!

intervju

Arm over arm

En gren vi inte tränat så mycket på i år men som sitter ganska bra ändå. Jag drog bilen på ca. 30 s vilket räckte till en 3:e plats. Helt ok.

Med hälften av grenarna gjorda så ledde jag nu med hela 9 poäng! Nu gällde det bara att fortsätta leverera.

Farmers walk 125 kg för distans

Ytterligare en bra gren. Särskilt eftersom jag kände hur bra mitt grepp var på SSM bara 2 veckor tidigare. Men denna dagen var greppet inte alls vad det borde vara och det kostade. Knappt 60 m kom jag långt under vad jag brukar göra och det blev bara en 4:e plats i grenen.

seb

Ok 320 kg 30 m

Ingen favoritgren men den funkar ok så det var bara att ge järnet. Det gjorde jag men efter halva sträckan så började allt försvinna och jag fick en rullgardin. Bara att sätta ner och försöka att inte förlora så mycket tid. 24 s kom jag i mål på och det blev en ny 4:e plats.

davidseb

 

Efter denna dagen  hade jag fortfarande ledningen med 4 poäng men jag började känna att kroppen inte var med riktigt. Men bara 3 grenar och 1 dag kvar så borde jag ju kunna hålla ifrån!

Lördag

Block press 75-110 kg

En ovan gren för både mig och David, men inte för islänningarna. Lite regn gjorde det inte enklare. På uppvärmningen kände vi oss för och de 2 första blocken var inga problem för mig så mitt mål skulle bli 2 block snabbt och förhoppningsvis en tredje. Men det blev inte så, jag fick inte första utlåst på första försöket så jag fick lyfta om och lägga extra kraft. Sedan pang på den andra men fick inget pressläge utan fick lyfta om den också! Fick upp den men på en väldigt dålig tid. Gjorde ett försök på 3:e men tiden och kraften var slut. De flesta gjorde 2 block men snabbare än mig så jag kom bara 6:a här. David briljerade och  gjorde alla block för en överlägsen grenseger! Tydligen var det inte många som klarade hela serien på 4 block.

load2

Front carry 120 kg för distans

Ett mycket otympligt objekt skulle bäras så långt som möjligt. Det var som ett högt kors och ca 40 cm tjockt med låg tyngdpunkt. Detta gjorde att det blev VÄLDIGT svårt att bära! Jag fick gå ut tidigt vilket är en stor nackdel i  en sådan här gren. Jag hade siktet inställt på 60 m men efter ca. 25 m hände något jag aldrig upplevt innan. Baksida lår var så slut så varje steg jag tog gjorde att de blev närmare och närmare att explodera. Även att jag visste att jag var tvungen att gå längre för att ha en chans att vinna tävlingen så var det helt omöjligt att fortsätta. Jag fick sätta ner vid knappt 40 m med väldig kramp i baksida lår även att övriga kroppen kunde gått betydligt längre. 4:e plats.

atleter

Atlassten 155 kg för reps över 1.20 m

Den självklara favoritgrenen var inte lika självklar med min utmattade korsrygg och baksida lår. Inför grenen låg jag på en säker 2:a plats med 2 poäng upp till ledaren Georg Ögmundsson, en jätte på 2.02 som tävlat en hel del internationellt förr om åren och nu gjort comeback. När jag gick ut ledde David med 8 reps och sedan var det 6 reps och nedåt. Jag behövde alltså göra minst 9 reps och hoppas att Georg inte klarade 8 reps vilket ger mig en poäng extra.

Jaja det enda jag kunde styra över var min egen prestation. Även att alla repsen var tunga så mäktade jag med 10 reps (1 rep mindre än vad Hafthor klarat) mycket tack vare att David skrek att det såg lätt ut. Jag sa till honom efteråt att det var skönt att han skrek det för jag tyckte det kändes tungt. Då sa han att han ljög, han hade aldrig sett mig slita så i sten tidigare! 🙂 Men det vill man ju inte höra när man kör. Skönt att veta att jag kan prestera så i sten även att jag är helt slut i kroppen.

Jag fick en grenseger till för Georg gjorde 8 reps vilket var precis vad han behövde för att vinna tävlingen så jag kom 2:a plats med minsta möjliga marginal. Ett halvt poäng till så hade vi fått samma poäng då jag hade 4 grensegrar (keg toss – delad, loading, marklyft och sten) och han 3 (arm over arm, farmers och front carry).

sten

Resultat:

1. Georg Ögmundsson – 62.5 p

2. Sebastian Davidsson – 62 p

3. David Nyström – 55.5 p

4. Ulfur Orri Petursson – 55 p

5. Andri Bjornsson – 48 p

6. Skuli Armannsson – 38.5 p

7. Gatis Kauzens – 20 p

8. Orri Geirsson – skadad

IMG_0743

Lite synd att förlora med så liten marginal men jag är jättenöjd i det stora hela. David och jag har fått en häftig semester med vacker natur där vi fått göra det vi brinner för, att lyfta otympliga saker 🙂 En ny erfarenhet att tävla på detta sättet vilket är väldigt olikt en endagarstävling. Jag tar med mig vissa lärdomar som blir mycket värdefulla inför nästa år NÄR jag tar mig till WSM!

Magnus Ver Magnusson är en oerhört ödmjuk och trevlig person, och allting var väldigt bra arrangerat. Tack till honom för att ha fått denna möjlighet, och tack till alla inblandade för en riktigt rolig resa!

natur

IMG_0754

Share

2 Responses so far.

  1. MAXstyrka skriver:

    Mycket bra jobbat av både dig och David! Nästa år har vi (minst) två svenskar med i WSM!

Leave a Reply


*


Translate