MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
01

Allt är inte alltid bra för alla

Posted by Anders Axklo 3 Comments

Visst vore det oändligt mycket enklare om precis samma sak var bra för alla. Då skulle vi kunna trycka en liten lathund att ha i innerfickan med bra och dåligt på.
Visst finns det saker som alltid är bra, och andra som alltid är dåliga, men faktum är det mesta är olika för olika människor. Jag skulle gärna vilja säga att tunga marklyft alltid är bra för alla, men så är det dessvärre inte. Däremot finns det en massa folk som det vore bra för som inte kör det, men nu är det inte dem vi ska tala om. Jag tänker mer på dem som inte riktigt kan hantera bra saker utan att det ska gå överstyr.

Ett uppenbart och väldigt enkelt exempel är alkohol. Rätt hanterat och i lagom mängder tillför det nöje och glädje, men om du alltid måste försöka göra det roligare med mer, så spårar det snart ur, och förstör allt annat. Då ska du låta bli, hur trevligt det än är, eftersom hur trevligt det än är att sitta vid brasan och ta en konjak, så slutar det med att du sitter i konjaken och tar dig i brasan. Maxlyft är det mest tillfredsställande som finns när man är styrkeintresserad, men om du inte kan köra ett pass utan att prova så blir det inte bra. Hamnar du där så behöver du ta en timeout, som sossarna säger när de tar ledigt med fullt betalt efter att ha gjort bort sig.

Att tänka på vad man äter är bra för alla, men när man inte kan tänka på något annat, och börjar få svårt att umgås med folk för att man måste hem till mat- och sovklockan, så är det dags att sluta. Det kan vara enskilda övningar som är fantastiska rent generellt, men du kanske har någon skada, konstig vinkel eller annan begränsning som gör att just den övningen riskerar att förstöra din träning helt. Då ska du låta bli den. Det hjälper inte hur många världsstjärnor som använder den, om den skadar dig. Bara för att Brian Shaw drar över 440 i mark så innebär det inte att det är bra för dig att prova. (Eller jo, förresten prova gärna just 440 i mark. Be någon ta kort när du provar, och lägg ut på Facebook och tagga mig). Tunga mark är fantastiska men kan förstöra din träning helt om du överdriver det. Precis som vilken bra sak som helst kan förstöra ditt liv om du inte kan hantera det. Ni som vill veta vad någon trovärdigare än jag har att säga i frågan kan kolla i konfirmationsbibeln, Matteus 5:29-30. Det är en del av något som kallas bergspredikan.

Share

3 Responses so far.

 1. Jonas Sundling skriver:

  Snyggt inlägg som vanligt. Intressant ämne framöver och lite av en utmaning till dig Anders. Barn och träning inom styrkesporter, framtidssatsning eller belastningsskador? Vad säger styrkesportssverige om det? Oavsett svar tipsa gärna om nånstans där barn är välkomna och träna om de älskar marklyft 🙂

 2. Henrik Svedlund skriver:

  Barnträning? Ja, gärna!
  Hos oss är de välkomna!

  Nere i Karlskrona får barnen träna!

 3. Djafar skriver:

  But, what banks offer a LOC or credit card with out a PG. I see what reatil companies do. But, what about actual Visa/MC or LOC? Also, you should add a site to what Leasing Equipment companies offering financing without PG. Just a thought.

Leave a Reply


*


Translate