MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
08

Det som inte har hänt har inte hänt

Posted by Anders Axklo 3 Comments

Inom både armbrytning och strongman så förekommer det ständigt diskussioner om vem som hade slagit vem i vilken form. Den här typen av diskussion innan Facebook och forum var begränsade till fyllesnack framåt småtimmarna, antingen i samband med tävlingar, eller helt enkelt bara i samband med, ja vad ska jag säga, fylla helt enkelt. Den uppsjö som nu ständigt fyller cyberspace leder mig till att tro att antingen skåpsups det betydligt mer än man skulle vilja tro hemma vid tangentborden, eller så har folk inga liv.

Det ena utesluter ju i och för sig inte det andra. Jag är ju själv sedan snart 10 år inblandad i en ranking inom armbrytning, men där har vi alltid sysselsatt oss med ögonblicksbilder, en bedömning av läget i skrivandes stund, med enbart hänsyn till just då aktiva som visat på tillräckligt bedömningsunderlag. Visserligen har vi alltid påpekat att det är en helt subjektiv bedömning, men det ska inte misstas för ödmjukhet, det ligger inte för oss. Ambitionen var i grunden att provocera fram matcher mellan sådana som annars inte hade tävlat mot varandra, antingen inom turneringar, eller i rena utmaningar. Det finns flera sådana kvalificerade bedömningar inom både mina och andra sporter, som säkert är lika bra som vår. Poängen är att det är just bedömningar.

Det som dränker forum och facebookgrupper är inte bedömningar, utan spekulationer med så många påverkande faktorer att det blir enormt komiskt. Tänk diskussionen på en skolgård om Batman eller Superman skulle vinna ett slagsmål, fast larvigare. Ju mer osannolika förutsättningar man kan hitta på dess då roligare tycks det bli. Är Årsjö nu starkare än Samuelsson på topp, om de tävlar med Ifsa-utrustning i motvind? Vad ska man ens ha den typen av informationen till? Magnus bänkade mer än Johannes gör, och Johannes drar mer i mark än Magnus gjorde. De flesta andra grenar är så förändrade att det knappt är jämförbart. På Samuelssons tid hade man visserligen lite klister på stenarna, men idag används så mycket greppförstärkande tillbehör, att det enda som skulle kunna förbättra det lite ytterligare är en genomgående bult. Hade Andreas Rundström -94 slagit Niklas Nannestad -13 om de hade möts 2007 en kväll när det var fullmåne? Hade Bill Kazmaier slagit Mariusz Pudzianowski, om de båda hade brottats mot Brian Shaw först? Hade Cleve Dean kunnat vinna Biggest loser och ändå vara kvar i världstoppen? De här diskussionerna har sin huvudsakliga funktion som alkomätare på efterfester.

Själv ägnar jag mig gärna åt diskussioner om som sånt inte har hänt, men med den förutsättningen att det kan hända. Jag vill ju gärna få rätt. Om frågan aldrig kan få ett svar, så lägg den åt sidan. Låt hjältar vara hjältar, var och en sin egen rätt. Jag kan roliga anekdoter om både Samuelsson, Årsjö, Nannestad och Rundström, men jag jämför dem inte. Vem som blir nästa hjälte, det är en intressant fråga, som kommer att få ett svar. Det är det svaret jag vill vara först med.

Share

3 Responses so far.

 1. Charlie skriver:

  Jag förstår inte vad det är för fel att spekulera om man nu tycker det är kul. Vi har ju alla våra unika intressen och uppfattningar om olika saker så varför då låta bli att delge sina spekulationer bara för att vissa inte gillar att höra dem?
  Jag tycker det är kul att spekulera och kommer alltid att göra det, framförallt inom armbrytarfrågor även om det kan vara känsligt om vissas personliga favoriter hamnar lågt i mina “framspekulerade” listor. 🙂

 2. uffe skriver:

  Bra skrivet ! Och bra kommenterat i går, men den där Magnus tyckte jag inte va något vidare tillskott (milt uttryckt. Hoppas att man för höra mer av dig !

 3. Fredde skriver:

  Man ser inte årtalet i artikeln. Hade det inte varit för kommentarerna hade man inte haft en aning.

  Dåligt med sammanhållen info om svensk armbrytning. Efterlyser hemsidor över svenska armbrytare med resumé över karriärer – resultat, datum, tävlingar.

Leave a Reply


*


Translate