MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
13

Du kan inte ha kontroll på allt

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns få ämnen där det är så roligt att göra sig lustig över ytterligheter som när det gäller folks kontrollbehov. Å ena sidan har vi de som inte kan åka iväg på semester utan att ha detaljplanerat resa, transfer, var man äter, vilket hotellrum, avstånd till strand, kostnad för resa till strand, vad ingår i buffén på all inclusive och så vidare. Kommer de på en fråga så måste den besvaras, hur teoretisk den än är.  Motsatsen är lika underhållande, som möter upp bussen till charterresan på en vecka i november iklädd shorts, och med en plastkasse som vid närmare granskning visar sig innehålla en banan och två starköl till bussresan till flyget. Bägge orsakar ofta bussförseningar, den första för att de har måste tillbaka upp och kolla att de skrev rätt på lappen till grannen om vilken växtnäring som ska användas till vilken blomma vid vattnandet av krukväxterna, och den andra eftersom någon vänlig medresenär påminde om han nog borde ha med sig passet. Faktiskt så blir de två extremerna sällan osams, eftersom de helt enkelt är så långt ifrån varandra att det faller utom all rimlighet att de ska förstå varandra tillräckligt väl för att kunna prata. Däremot så blir de ofta osams med andra som står någonstans mitt emellan, som visserligen känner igen sina egna svagheter i dem, men tycker att de har gått överstyr.

Här hittar vi då problemställningen som vi behöver förhålla oss till, nämligen att oavsett vilken variant du tillhör, så påverkar du andra människor, och de påverkar dig. Folk som inte spelar schack har ofta vanföreställningen att riktigt skickliga schackspelare kan ha hela partier i huvudet. Så är det inte, och kan inte vara. Den enkla orsaken är den att hur duktig du än är så får du ändå bara göra vartannat drag. Efter varje drag som den andre gör har du en ny situation att förhålla dig till. I viss mån kan du förutse den, men du kan inte kontrollera den. Skickligheten ligger alltså i att spela på ett sådant sätt att du har fler valmöjligheter varje gång det är din tur, inte att kontrollera motståndaren.

Livet är precis likadant. Du kommer aldrig att få bestämma över allt som påverkar dig i livet. Försöker du göra det så kommer det att övergå till att du försöker, medvetet eller omedvetet, att bestämma över människor omkring dig. Det kan du till viss del lyckas med, beroende på hur skicklig du är på att manipulera, men då blir det på andra människors bekostnad, vilket i slutänden kommer att gå illa. Översatt till styrkevärlden så kan du bara bestämma hur stark du vill vara, inte hur stark motståndarna är. Du kan sätta som mål, och lyckas med, att dra 350 kilo i mark nästa säsong. Du kan inte bestämma dig för att vinna marken, eftersom du inte kan bestämma att ingen annan ska göra 360. Samma sak inom armbrytningen. Du kan bara bestämma vad som ska finnas på din sida bordet, inte vad som ställer sig på andra sidan. Inte ens i relationer kan du bestämma dig för att allt ska vara bra, bara att du ska göra allt du kan. Vartannat drag gör någon annan. I relationer måste du lita på att den andre gör sådant som är bra för dig, i livet i övrigt kan du bara hoppas.

 

Share

Leave a Reply


*


Translate