MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
16

Intervju – Svend Karlsen

Posted by MAXstyrka 1 Comment

Det finns en del stora strongmanlegender, men en av de allra största och mest karismatiska är vikingen från Norge, Svend Karlsen. Svend har jobbat stenhårt för att få sporten att bli så stor som möjligt i Norge, och det har han lyckats mycket bra med. Han åker också runt om i världen och jobbar som domare och expertkommentator i internationella GP-tävlingar. MAXstyrka tänkte att det vore på sin plats att åter igen intervjua den norska legenden.

——————————————————————————————————————————————————

Jag intervjuade dig för två år sedan, och då frågade jag dig om vilket land som du tycker är bäst av Sverige eller Norge om man jämför topp-10 i strongman. Då svarade du att Norges topp-10 är bättre än Sveriges topp-10. Tycker du att det fortfarande är så, eller har Sverige gått om Norge totalt sett?svendkarlsen1

Ja, det tycker jag, men nu har ju Sverige den bästa. Det såg vi på Nordens Starkaste Man. Johannes Årsjö är den som är bäst, men jämt över i topp-10 så är Norge bättre. Vi har ju jobbat väldigt hårt med att marknadsföra strongman i Norge, och vi sänder både Strongman Champions League och Norges Starkaste Man på TV här.

Hur många TV-tittare har ni när ni sänder Norges Starkaste Man där?

Det är runt 4 – 500.000 TV-tittare.

Du har rest mycket runt om i världen, och Norge är en ganska stor strongman-nation, men hur ser det ut nationellt sett? Finns det någon strongman-nation som sträcker sig över de andra?

Ja, nu har vi ju en som har blivit stor internationellt också i form av Bjørn Andre Solvang, men jag skulle önska att det vore fler. Litauen är den största nationen just nu med namn som Zydrunas Savickas, Vidas Blekaitis och Vytautas Lalas. Litauen är tillsammans med Estland och Lettland så som vi i Norden var förr, men sådant svänger alltid. Just nu har inte Finland någon riktigt bra strongmanatlet. Tomi Lotta börjar bli till åren kommen och har utmärkt sig i någon tävling, men han lär inte bli den toppatlet som han en gång var.

Tror du att vi i Norden kommer att komma tillbaks till den nivån som vi en gång var?

SSMSvendJa, det tror jag. Det är bara en tidsfråga innan det kommer en ny Svend Karlsen eller Magnus Samuelsson.

När jag intervjuade dig senast frågade jag dig också om du tror att vi i Norden kommer att få någon mästare i WSM inom de närmsta åren, och då svarade du att Hafthor Björnsson kommer att vinna titeln snart. Tror du fortfarande att den isländska jätten kommer att kunna ta titeln?

Ja, absolut, Hafthor är ju redan i den absoluta toppen. Han är t.o.m. ett hack bättre än Johannes Årsjö är i dag. Johannes hade varit en otrolig bra atlet på min tid då grenarna var lite lättare, sträckorna var längre och det var lite mer tekniska övningar. Nu är det lite mer “heavy duty”, och det tror jag hade passat mig bättre i dag än vad det gjorde när jag höll på. Jag var inte så duktig på att springa så långt.

Det gick ju ganska hyfsat för dig ändå måste man ju säga.

Ja, det gjorde ju det absolut. Man kan inte klaga, jag har ju varit topp-3 både i byggning, i strongman och i styrkelyft, så jag ska inte klaga.

Om du bortser från din vinst i WSM 2001, vilken höjdpunkt är du då mest nöjd över i din karriär? Är det dina tre raka silvermedaljer i ASC?

svendroparAv alla mina prestationer jag har gjort så är mina tre silver i Arnold Strongman Classic bakom Zydrunas Savickas en stor höjdpunkt, även om det samtidigt var en stor besvikelse, men det största jag gjorde var när jag vann Europas Starkaste Man. Det var jätteroligt eftersom det var den största stora titeln som jag vann, efter Norges Starkaste Man självfallet. Vinsten i Nordens Starkaste Man på hemmaplan var också en enorm höjdpunkt för mig, för då hade jag tävlat i tio år utan att någonsin ha tävlat på hemmaplan.

Du hade världsrekordet i stocklyft på 185 kg. Hur ser du på den prestationen i dag?

Alltså, jag tränade inte ens på stocklyft, haha! När jag slog det rekordet så var det gamla rekordet på 180 kg tio år gammalt, och efter att jag gjorde 185 kg så mängder med folk gjort det. Jag tror att det fortfarande hade varit ett bra stocklyft, för utan att skryta så tror jag att jag kanske hade 190 – 200 kg i mig den dagen. Det är fortfarande ett bra resultat med dagens mått mätt, och i synnerhet med tanke på att jag inte tränade på det så som man gör i dag. Om jag hade tävlat i dag så hade jag varit tvungen att träna mycket mer grenträning än jag gjorde då. Då körde jag mest vanlig gymträning, eftersom det var det jag älskade att göra. I dag tränar jag två gånger om dagen, om jag har tid. Då blir det ett pass på morgonen och sedan ett pass på kvällen där jag kan köra lite cardio och lite mage t.ex. Jag har tappat över 20 kg sedan jag tävlade i WSM, så nu är jag inte så fet längre. Haha! Nu väger jag under 130 kg för första gången i år, så nu är jag ganska atletisk på 128,5 kg..

Hur ser du på utvecklingen i strongman? Nu ser vi t.ex. marklyft på över 440 kg efter en serie. Tror du att det kommer att fortsätta i samma stil, eller kommer man att gå tillbaks till dåtidens grenar såsom Farmers Walk för distans m.m?

Ja, det är helt sjukt. Tunga marklyft är nog svårt att matcha med t.ex. Farmers Walk för distans, men jag vet faktiskt inte. Det är ju jätteroligt att titta på nu. 1999, när jag var som bäst på marklyft, så var det bara jag och Jouko Ahola som drog över 370 kg, och den som var bäst efter oss drog 330 kg tror jag. 100 kg under det som de dra nu för tiden alltså.

Ja, även oket har ju rasat iväg. På ASC i Brasilien hade man ett ok på 510 kg, och i WSM senast så vägde oket 485 kg. Hur långt kan man pressa det?

Ja, precis. Det kommer ju att stanna av, man kan inte pressa det så väldigt mycket mer. Så som nivån är i dag så pressar man sig till det yttersta, och när man väger väldigt mycket och pressar sig så hårt så kan det gå illa, och det har vi tyvärr sett vid flera tillfällen. Att toppatleter går bort i strongman och andra fysiska sporter tror jag beror på att en viss del av världens befolkning har hjärtfel, och när man pressar sig så till det yttersta så klarar inte hjärtat av det, även om hjärtfelet är väldigt litet.

Hur ser det ut för de Norska atleterna nu framöver, tycker du?

Solvang och Ole Martin Hansen har lite ryggproblem och motivationsbrist, men Solvang är ju den som verkligen har blomstrat till i år. Sen tror jag att Espen Aune kommer tillbaks, men han börjar ju komma lite upp i åren nu.

omh1

Du tror inte att Arild Haugen kommer göra en comeback då?

arildhaugen20Nej, det kan man nog sluta drömma om för det kommer inte att ske. Nu när jag har arrangerat Norges Starkaste Man så har jag som gäster haft Brian Shaw (2012) och Hafthor Björnsson (2013), och båda har försökt slå Arilds stenrekord, utan att lyckas. Nu har jag tänkt bjuda in båda två igen plus Arild till nästa år för att tävla i stenlyft. Det tror jag att han kan vara med på.

I Norges Starkaste Man så har ni inga kvaltävlingar, utan ni har en kvaltävling dagen innan. Vad beror det på, och vilka för respektive nackdelar finns det med det upplägget?

Anledningen till att vi inte har några kvaltävlingar är att jag inte har någon ork att arrangera det, och det finns inga andra som har varit intresserade av att samarbeta med det heller. Då har vi bestämt oss för att ha tre förhållandevis lätta övningar dagen innan, och då måste alla vara med på den dagen och kvala in till finalen. Det är bra eftersom alla kan vara med, och övningarna är så pass lätta att ingen sliter ut sig. De som var med i finalen året innan får gå ut i motsatt ordning, så att den som vann finalen året innan får gå ut sist, och då ser han vilket resultat de andra har fått och vet vad han behöver göra för att nå finalen. Det har aldrig hänt att topp-6 från föregående år har misslyckats att kvala in nästkommande år, så det fungerar kanonbra.

Vilka grenar har ni då?

Press med Apollons axel på 120 kg för reps från marken och upp över huvudet, Farmers Walk på 120 kg/st i 40 meter och Däckvält, sex vält på 350 kg.

omh11

Hur många brukar vara med under kvaltävlingen?

omh7Det brukar vara med 30 st i kvalet, och de tolv bästa får tävla i finalen dagen efter. I fjol hade vi tävlingen i Drammen, och dagen innan hade vi kvaltävlingen mitt på torget i Drammen där mängder med människor gick förbi för att gå till jobbet m.m. Det var riktigt bra exponering för tävlingen.

Är alla atleter nöjda med det upplägget?

Det finns någon som har klagat, men det är en av dem som inte kommer med i finalen. Ingen av de bästa har någonsin klagat. Om någon hade velat hålla i ett kval så hade man ju fått göra det, men det här fungerar väldigt bra med bra exponering m.m. och ett stort intresse från allmänheten.

Jag måste ju också inflika att jag hoppas att Carl Yngvar Christensen gör en comeback i strongman också.

carlyngvar5Haha! Ja, det hade varit roligt! Han är väldigt stark, men han vill enbart vara en utrustningslyftare i styrkelyft. Han har sagt att om de tar bort utrustningen i styrkelyftningen så vill inte han vara med, men han är fruktansvärt stark. Jag såg en video på när han bänkade 230 kg och det såg inte ut som att stången vägde någonting överhuvudtaget. Man har också gjort analyser på hans böjar, och då böjde han 300 kg i bara kalsongerna, och det såg vansinnigt enkelt ut. Han var med som 17-åring i NSM och kom fyra då, och då vägde han mellan 40 – 50 kg mindre än vad han gör nu.

Tror du att han hade kommit topp-3 om han ställde upp nu?

Det krävs nog mer än att bara ställa upp. Han måste nog träna på grenarna och så, för topp-3 med Lars Rørbakken, Bjørn Andre Solvang och Espen Aune är inte lätta att slå.

Det är sant. Han har ju dock vikten och längden med sig.

Absolut, men om du inte går in för strongman av hela ditt hjärta så kommer du inte att göra bra i från dig hur stark du än är.

Ja, det sägs ju att om Phil Pfister hade velat mer så hade han vunnit fler titlar.

Ja, Phil Pfister var helt hopplös i det fallet. Om han gjorde bort sig i en gren så var hela tävlingen över för sin del. Han kunde komma hur långt ner som helst i de stora tävlingarna. Jag och Magnus skulle t.ex. aldrig komma utanför topp-5 på en sådan tävling oavsett om vi hade en dålig dag. Phil hade heller aldrig gjort det om han inte hade gett upp så. I en tävling vann han Farmers Walk, och i nästa gren så fick han ett dåligt resultat, och då gav han upp helt och tyckte att han hade en dålig dag. Den svenske höjdhopparen Patrik Sjöberg sa en gång att det finns de som har anlag och de som har träningsvilja, och de som har träningsvilja slår ofta de som har anlagen. Sen finns det de som har både anlag och träningsvilja, och det är de som är bäst. För att nå hela vägen till toppen måste man ha båda delarna, och det hade Phil. När han satsade fullt ut så slog han ju Mariusz Pudzianowski, och i WSM 2006 så gick allt hans väg.

Du ska ha ett stort tack för intervjun, och lycka till med allt du ta dig för!

Tack ska du ha!

SONY DSC

——————————————————————————————————————————————————

Share

One Response so far.

  1. Fredrik Svensson skriver:

    Bra intervju. Intressant läsning.

Leave a Reply


*


Translate