MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
29

Min kosthållning

Posted by Sebastian Davidsson 4 Comments

Det har inte blivit mycket tränat de sista dagarna så igår körde jag både ett morgon- och ett kvällspass på jobbet. Pressar på morgonen och ben på kvällen! Efter kvällspasset så ville gärna ambulanskollegorna ta lite bilder så vi skojade till det lite 🙂

spex spex2

Jag får mycket frågor om hur min kost ser ut och hur man ska äta för att bli stark. Fram till för ett drygt år sedan, åt jag som de flesta som tävlar i kraftsport gör: Mycket protein (400-500 gram/dag), mycket fett och så många kalorier som möjligt (kvantitet före kvalitet). I oktober förra året så började jag gå till Hanna Larsson som tillsammans med sin man Petter driver Yoga och Näringscenter i Jönköping.
Hanna har hjälpt mig förstå vilken kost kroppen behöver och vikten av att äta rätt. Nu äter jag väldigt mycket frukt och grönsaker vilket gör att nästan all min näring kommer från kolhydrater. Fett har jag i princip uteslutit helt och mitt proteinintag har jag skurit ner till ca. 1/3 del mot tidigare intag. Detta UTAN att tappa muskler, tvärtom så ÖKAR min muskelmassa! Därmed så har jag slagit hål på proteinmyten, kan jag klara mig på under 200 gram protein om dagen med mina 140 kg så kan alla det!
Sedan Hanna hjälpte mig att ändra kosten så har jag blivit piggare, magen fungerar som den ska (vilket jag hade problem med tidigare) trots ett dagligt kaloriintag på ca. 6000 kcal . Jag känner mig fräschare och jag har mer energi både under träningspassen och i vardagen.
Under detta året så känner jag en klar förbättring beträffande återhämtning mellan grenar under tävlingar om jag jämför med tidigare år. Innan kunde jag vara helt utmattad i över 20 min efter att ha tagit ut mig helt.  Nu blir jag också utmattad fast bara under några minuter, sedan blir jag snabbt piggare igen vilket såklart är jätteviktigt under en tävling.
Den absolut största fördelen som jag märker är att mina inre organ mår bättre. Ett bevis på detta är mitt hjärta. Jag har ett medfött hjärtfel som gör att jag har haft problem med hjärtklappningar sedan jag var 16 år. De sista åren så har besvären brukat komma två gånger om året. Sedan oktober förra året när jag gick till Hanna första gången så har det inte varit några problem alls och jag är jättelättad över detta. Jag märker att min vilopuls är lägre nu än innan och när jag äter “skräpmat” så märker jag direkt att vilopulsen blir högre. Att pulsen då går upp, är en naturlig följd av att äta tung mat som är jobbig för kroppen att smälta. Innan tänkte jag inte på det, för då var jag så van vid det, men nu inser jag hur mycket jag har belastat mina organ i onödan tidigare. Särskilt med tanke på den mängden mat som jag måste få i mig varje dag.
Petter och Hanna sponsrar mig och jag går till Hanna en gång i månaden för uppföljning. Senast gjorde jag en hårmineralanalys för att verkligen se hur min kropp mår och hur mycket gifter jag har i kroppen. Jag äter inte ekologiska bananer vilket sägs göra att man får i sig mycket gift. Stämmer det bör min kropp vara helt förgiftad med tanke på att jag äter/dricker ca. 40 bananer om dagen! (För att få i mig de mängderna jag behöver så mixar ner frukten med vatten och dricker den).
Resultatet:
värden
Den delen där det står “Nutritional elements” visar hur mycket viktiga mineraler som finns i kroppen. Där ska man ligga i mitten i “reference range” vilket jag precis gör. Jag ligger lite högt på några vilket inte är någon fara. Däremot ligger jag på gränsen till för lågt på några och där ska jag boosta med kosttillskott för att kroppen ska fungera perfekt!
Den rosa delen “Toxic elements” visar vilka gifter som finns. De få gifterna som fanns låg väldigt lågt så det är inget att bekymra sig över.
Detta resultatet var mycket över förväntan och ett kvitto på att min kropp mår riktigt bra nu vilket känns jätteskönt. Jag lyckades dessutom slå hål på myten att bananer skulle förgifta kroppen. Har jag så bra värden så behöver man inte oroa sig. Jag tror nämligen att jag är den i Sverige som konsumerat flest bananer under det senaste året! 🙂
Hjälpen jag får har höjt mig jättemycket i mitt tävlande med en mycket bättre hälsa som en stor bonus! Jag kan verkligen rekommendera Petter och Hanna Larsson, fantastiska människor båda två!
Share

4 Responses so far.

 1. Petter Larsson skriver:

  Skickar ett stort TACK från Teneriffa för de fina rekommendationerna “Sebbe”. Gillar också ditt sätt att skriva.
  Det du gör när det gäller att tanka rätt näring för optimala resultat kommer många att ta efter. Nu kör vi vidare 2014 och stärker hälsan ytterligare, och av bara farten kommer säkert en bonus via titeln “Sveriges Starkaste Man”.
  Gott nytt och kram på dig Sebastian, klappa dig på axeln för den du är! /Petter Larsson, Yoga & Näringscenter Jkpg.

 2. Sebastian Davidsson skriver:

  Det är jag som ska tacka Petter!

  Gott nytt år till er också!

 3. Tommy skriver:

  Sebastian vad var det som fick dig att lägga om kosten så här? Ser ut att vara typ The Hawaiian diet. Lycka till, härlig motvikt till LCHF!

  • Sebastian Davidsson skriver:

   Jag har mer och mer insett hur viktigt det är att få i sig bra mat för att prestera optimalt. Vill man bli så bra som möjligt så gäller det att allt stämmer. Dessutom så blir det så mycket hälsosammare för kroppen att äta såhär. Tack så mycket, ja detta är HCLF 🙂

Leave a Reply


*


Translate