MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
03

Artikel – MAX Grip Challenge 2013

Posted by MAXstyrka 5 Comments

maxgripchallenge20133

Årets upplaga av MAX Grip Challenge blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Omständigheter gjorde att vi till slut fick ha tävlingen i Barstarzz monter på Fitnessfestivalen, en monter som låg lite avsides i skymundan, utan möjlighet till mick och med få sittplatser. Dessutom fick den tilltänkta domaren (greppgurun Arne Persson) förhinder, och kunde inte döma tävlingen. För att riktigt trycka in salt i såren så blev det många avhopp i sista sekund.

Förutsättningarna var med andra ord inte de bästa, men man fick helt enkelt göra det bästa av situationen. Demonspeakern Anders Axklo visade prov på sin enorma erfarenhet och skicklighet när han, trots avsaknad av mick och megafon, fick igång publiken och pushade på atleterna. Ronny Olausson, som från början var anmäld till tävlingen men fick hoppa av på grund av skada, hjälpte till med att byta vikter. Ingvild Langdalen hade ansvar för fotot, och undertecknad fick både döma tävlingen efter egen förmåga och samtidigt föra protokoll.

maxgrip1

maxgrip2Totalt kom det 15 manliga deltagare och 8 kvinnliga. Nivån på dessa var dock av allra högsta klass, och i år kom det atleter från hela Skandinavien. Den tvåfaldiga mästaren, Kalle Lane, var åter på plats för att försvara sin titel. Denna gång hade han bl.a. Danmarks starkaste man, Nicolai Hansen, mot sig.

Tävlingen började med damklassen. Ingångsvikten hade höjts med fem kg från förra året till 38 kg. Caisa-Marie Lindfors är blott 13 år gammal, och ser ut som en vanlig liten 13-åring. Hon lekte dock upp både ingångsvikten och sedan 43 kg. Mycket imponerande! MAXstyrkas egna bloggerska Jonna Blind vägde ca. 50 kg, och hon var extremt nära att lyckas få 48 kg godkänt, men hon fick nöja sig med 43 kg hon också. Multitalangen Josefin Brander gjorde en mycket bra insats, och efter särlyftning stod hon som trea totalt sett. Ann Vicko var förmodligen tävlingens mest deffade atlet, och hon imponerade stort tävlingen igenom, vilket till slut gav henne en andraplats. Tävlingens segrare var dock helt ohotad i toppen. Världsarmbryterskan Fia Reisek hade inga problem med 53 kg, en vikt som hon var ensam om att klara. Hon försökte sedan på 61 kg, vilket skulle ha blivit ett nytt personligt rekord med ett kg, men det gick inte den här dagen. En mycket bra tävling gjorde hon hur som helst, och guldet var väldigt välförtjänt.

maxgrip4

maxgrip3Sedan var det dags för herrklassen. Här hade ingångsvikten höjts med tio kg från föregående år till 73 kg. Här fanns det en del som utmärkte sig, medan andra inte riktigt nådde upp till deras nivå från föregående år. En av de som utmärkte sig i år var Peter Karlsson som var oerhört säker på samtliga vikter upp till 93 kg. Förra året klarade han 83 kg, och han höjde sig med hela tio kg det här året, och kom alltså fyra. Han ser ut att på allvar kunna ta en pallplats nästa år om han fortsätter i samma takt som han har gjort hittills.

Toppstriden stod mellan den tvåfaldiga mästaren och den svenska rekordinnehavaren i Rolling Thunder, Kalle Lane, och Danmarks starkaste man, Nicolai Hansen. Båda två följdes upp till 98 kg, som båda klarade enkelt. De bestämde sig sedan för att gå på 104,25 kg direkt, en vikt som hade inneburit ett nytt svenskt rekord. Arne Persson sponsrade tävlingen med ett egenutvecklat handtag med kullager som han kallar för Brutalizer 6000 till den som slog ett nytt svenskt rekord (det gamla rekordet innehas av Kalle Lane och sattes under MAX Grip Challenge 2012). Tyvärr räckte inte greppstyrkan till den här dagen för varken Kalle eller Nicolai. Vikten sänktes till 103 kg för att få en ensam vinnare. Kalle gick in och försökte, men skrek ut sin frustration över att underarmarna nu var för trötta och oförmögna att lyfta vikten. Den greppstarka dansken lyckades dock få upp vikten, och tog därmed guldet framför Kalle. Den norska armbrytaren Darius Anelauskas tog bronset.

maxgrip6

Nicolai Hansen och Fia Reisek heter alltså vinnarna av MAX Grip Challenge 2013!

Stort tack till alla som var med och tävlade, till alla som hjälpte till och till alla som kom och tittade! Nästa år kommer bli den största tävlingen hittills, så på återseende då!

Jag har inte tagit med de som inte fick något godkänt resultat.

maxgrip7Resultat MAX Grip Challenge 2013:

Herrar:

1. Nicolai Hansen – 103 kg
2. Kalle Lane – 98 kg
3. Darius Analauskas – 95,5 kg
4. Peter Karlsson – 93 kg
5. Sebastian Davidsson – 88 kg
5. Niklas Andersson – 88 kg
5. Lars Gustafsson – 88 kg
5. Håkan Karlsson – 88 kg
9. Matti Jörlén – 83 kg
9. Robin Dahlmark – 83 kg
11. Anders Lindbladh – 73 kg
11. Patrik Kristiansen – 73 kg

Damer:

1. Fia Reisek – 53 kg
2. Ann Vicko – 51,75 kg
3. Josefin Brander – 50,5 kg
4. Caisa-Marie Lindfors – 43 kg
4. Jonna Blind – 43 kg
4. Joanne Berberich – 43 kg
4. Susanna Davidsson – 43 kg
8. Lisa Skoglund – 38 kg

Sponsorer var Casall, TapouT och Steel Nutrition. En film från tävlingen kommer framöver.

maxgrip5

steellogga

tapoutlogga

casallogga

——————————————————————————————————————————————————

Share

5 Responses so far.

  1. Johannes skriver:

    Väntar på MaxGripChallenge filmen

  2. Blir 2014 års tävling av? Hur anmäler man sig?
    Ingångsvikter?

Leave a Reply


*


Translate