MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
27

Tävlingstips

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Jag tänkte skriva några rader om saker att tänka på till tävlingar. Det finns ju ett och annat som man kan göra för att få saker att funka något lite bättre på tävlingsdagen.

Sol kan vara ett stort problem på tävlingar. Strongmansäsongen betyder typiskt sommar, och för stadiga pojkar på 140 kg kan det bli horribelt varmt om det dessutom skall lyftas en hel massa. Man kan inte alltid vara garanterad en bra sittplats i skuggan. Man kan inte ens vara helt garanterad en sittplats över huvud taget. Därför tycker jag att det kan vara bra att ta med en egen ihopfällbar stol. Det är viktigt att hålla sig ur solen, så man vill ställa stolen i skuggan. Man kan till och med ta med sig ett parasoll för att vara riktigt säker på att kunna sitta i skuggan.

En annan sak jag brukar göra till varma dagar är att ta med en vattenhink. Vatten är ett bra sätt att hålla nere kroppstemperaturen. Jag brukar ta en tröja och ha i vattenhinken. På så sätt kan man lägga den blöta tröjan på huvudet för att kyla ner sig. Blir man riktigt varm kan man ta på sig den blöta tröjan och bära den ett tag. Det brukar kunna få ner kroppstemperaturen ganska snabbt. Man får se upp så att man inte har blöta fingrar till grenarna bara! Inför saker som Farmer’s Walk får man även se upp så att man inte haft händerna i blöt för mkt så att huden blir mjuk och lätt går sönder.

Ett annat trick man kan ta till är att använda absolut torr på händerna/underarmarna natten innan tävlingen. På så sätt börjar man inte svettas där, med resultatet att det kanske blir lättare att hålla t ex klistret i gott skick på händerna/underarmarna. Det finns en nackdel med fråga om temperaturen dock, för har man täckt händer och underarmar med absolut torr så är det faktiskt märkbart svårare att hålla sig kall.

Dryck är ett måste till tävlingen förstås. Men ett problem med att dricka mycket vatten är att man tenderar att kunna krampa upp. Jag har funnit det mycket användbart att se till att jag har antingen dryck med salter/mineraler i sig, eller att jag har salttabletter att ta med vätskan.

En tävling kan ta ett gott tag, sex timmar är ganska typiskt. Man vill alltså förstås ha någon sorts näringsintag på gång, Att äta solid föda kan vara lite jobbigt i och med att man skall lyfta direkt efteråt, men om man brukar vara duktig på att lyfta på full mage är det förstås inte ett problem. Jag dricker i regel födan i form av protein och maltodextrin. Man kan förbereda en bunt utav det i en stor PET-flaska om man vill så att man lätt kan gå och dricka ur den utan att behöva slaska med shaker och vattenbehållare väl på plats.

Stimulanter kan vara hjälpsamt till CNS-intensiva maxlyft, men man tenderar att kunna krascha lite efter ett tag så det är smart att vara sparsam med koffeinet i början av tävlingen. Mot slutet av tävlingen är det emellertid inget problem att få i sig ett extra koffeinpiller, för man hinner ändå inte koffeinkrascha på det. Jag brukar i regel ta lite koffein i början av tävlingen och lite mer sedan runt mitten av tävlingen.

En annan sak att ha i bakhuvudet är att om alla verkar buttra och fåordiga i början av tävlingen så är det troligen inte för att de tycker illa om dig, utan för att de är nervösa och fokuserade inför första grenen.

Lycka till på tävlingen!

//Alexander

SSM2012armoverarm

Share

Leave a Reply


*


Translate