MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
28

Vilket gym??

Posted by Jonna Blind 0 Comment

Det finns massor av olika typer av gym. Vart och ett passar mer eller mindre bra beroende på vad man vill träna. Alla gym har inte löpband och alla gym har inte lösa vikter. På vissa gym finns en osynlig catwalk där folk visar upp sig och på andra gym så är man så fokuserad så de inte ens skulle sett om Arnold Schwarzenegger gymmat bredvid. En del gym har många pensionärer och en del gym har dopingrykten. Hur som helst så är tanken att man ska träna där, forma sin kropp och må bra.

I början av varje år avlägger många ett nyårslöfte om att börja träna och köper gymkort. Sen om de nu tränar fler antal gånger än man kan räkna till på fem fingrar är ju en annan del av myntet. Gymmen tjänar i alla fall massvis på obrukade gymkort. Kanske även de som inte tränat som de skulle får ångest och gör om allt nästa år, vilket innebär mer pengar till gymmen.

Om man ska träna på ett gym endast en gång så är kostnaden olika. De vill ju att man ska köpa ett gymkort, inte komma då det passar. Så en del gym har ett Prova-på-pris som då ofta är över 100 kr. Kanske lockar de med att man får igen den kostnaden då man köpt kort. En del gym är billigare, runt 50-lappen, medan en del inte ens går att träna på annat om man köper kort hos.

IMG_20140120_155026

Vi har två gym i Vilhelmina. TVÅ. Av helt olika typ, åt helt olika håll. Det ena är stort, flashigt, har gruppträningar, pt, tv-apparater, jacuzzi, löpband, nyrenoverat, bemanning. Det andra är litet, har typ inga maskiner med fasta viktmagasin, ingen bemanning utan man får en bricka med kod till dörren, lite råare stil då det är som i en källare. Gissa vilket av dem som jag köpte kort på? Om du gissade på det andra så hade du rätt, då jag inte anser mig behöva all utrustning och alla extratjänster på det första gymmet. Mitt gym är mer för de som vill styrketräna och det andra är bättre för kondition och om man vill utnyttja allt de har.

I Malå där jag varit är det ungefär likadant. Gurans gym är lite mer för styrkelyftare och det var där jag tränade i lördags. Trots storleken har det allt man behöver och man behöver inte hålla på med styrkelyft för att träna där utan de vill att man ska få träna och må bra. Det andra gymmet tränade jag på förra året då jag jobbade i Malå och fick gym genom jobbet. På det gymmet var det gruppass, mer kondition och fler äldre.

Men smaken är olika vilket är tur för det skulle vara hemskt fullt i lokalen om alla skulle tycka som mig. Hitta ett gym som passar dig och gör upp en plan. Börja lättsamt tills du får mer rutin och öka inte för snabbt så du sliter ut dig. Fråga dig själv för vilket syfte du vill gymma. Är det för att visa upp sig finns billigare alternativ, även billigare kläder. Vänta till Beach 2014, gratis om du badar ute och badkläder täcker mindre än träningskläder. Men vill du träna för att forma din kropp, jämför gym och prova på om du tror att gym är nåt för dig!

Share

Leave a Reply


*


Translate