MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
28

Dagar och nätter går

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Om det finns ett tydligt drag i vår tid som framträder mer än något annat så är det otåligheten, och krav och förväntan på omedelbart resultat. Vi är rätt många som inte orkar vänta på något vi har klickat på om det inte kommer upp omedelbart, utan stänger ner rutan och hoppar vidare till något som laddar snabbare. Den tråkiga effekten blir att vi till slut bara tittar på och gör sånt som ger omedelbart resultat, och det blir ganska enkelspårigt, eftersom väldigt mycket bra i livet inte levereras omedelbart. Hur mycket vi än vill, ljuger för oss själva och varandra så kan vi inte få uppleva allt på en gång. Jag vill nog påstå att i princip alla som börjar styrketräna  slår en pose i spegeln i omklädningsrummet efter de första passen i förhoppningen att man är lite grövre än man var innan passet. Eller tvärtom om det nu är det man vill, en morgonpromenad och så upp på vågen igen för att leta efter effekten. Det är i och för sig ett beteende som släpper efter några veckor när det blir uppenbart att förändringen inte dyker upp på studs.

Här finns det faktiskt väldigt mycket att lära av både bönder och gamla tiders husmödrar. Det är på intet vis det enda man kan lära av dem, men låt oss hålla oss till ämnet. Ett utmärkande gemensamt drag för dem är nämligen förmågan att ha många saker igång samtidigt, eftersom de vet att det tar tid, och att man kan använda den tiden till annat. Det är inte en heltidssysselsättning att varken odla eller koka potatis, även om det spänner över en viss tid. Efter att man har satt potatisen behöver den vara ifred, och det finns verkligen inget du kan göra åt det på ett tag. Den dräng som hänvisar till att han håller på att odla potatis som svar på vad han gör om dagarna efter att den har satts blir inte långlivad som anställd, oavsett fackligt engagemang. Det är heller ingen heltidssysselsättning att komma i form, eftersom det inte tar längre tid att äta nyttigt än att äta onyttigt, och fler timmars träning samma dygn inte kommer att leda till snabbare tillväxt.

Det slår igenom i arbetslivet också, när man har stirrat sig så blind på en fråga att man tror att det är en arbetsuppgift att vänta på ett mail. Ytterst få chefer kommer att nöja sig med det på en arbetsrapport, även om det finns de som försöker få igenom det. Det finns en väldig sinnesro i att lära sig att saker och ting tar tid, och att om man bara gör de insatser man ska när de behövs, så sköter naturen och tiden en hel del själv. Om du tränar ett pass om dagen så hinner du faktiskt med ett i övrigt meningsfullt liv där du kan göra mycket annat, eftersom tillväxten sköter sig själv emellan mat och träning. Precis som potatisen. När den är i grytan och har kokat upp upp så kan du göra något annat i 20 minuter, sås är ett bra förslag. Många saker i livet klarar sig utmärkt utan din odelade uppmärksamhet, bara du vänder blicken dit igen när det är dags. Lär man sig detta så är belöningen att man nu och då får njuta av att att en hel massa saker händer samtidigt, bara för att du låtit tiden sköta det efter att du gjort din del.

Och jodå, jag ska få med en bibelhänvisning här också. Som så mycket annat som är sant så har det uttryckts där. “…. Som när en man sår säd i jorden: och han sover, och han vaknar, och nätter och dagar går, och säden skjuter upp och växer i höjden han vet själv inte hur. Av sig själv bär jorden frukt, först strå, och sedan ax, och omsider finns fullbildat vete i axet” Det står i Markus 4:26-28, för er som är noga med källhänvisning.

Share

Leave a Reply


*


Translate