MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
24

Att sätta ihop ett strongmangym

Posted by Standardspråk för webbplatsen 0 Comment

Det är nog fler som skulle vilja testa på strongman därute än som har direkt tillgång till ett välutrustat strongmangym. Sedan har väl inte så många människor disponibel inkomst nog för att lägga stora slantar på inköpt utrustning. Jag tänkte skriva en del tips och trick för att få ihop någon sorts möjlighet att träna strongman billigt.

Att få ihop ett billigt strongmangym med en ”gör det själv”-inställning kan vara att föredra före att slösa pengar på utrustning som kanske inte ens håller särskilt god kvalitet. Många tillverkar egen utrustning genom att svetsa ihop skrot och det kan fungera utmärkt. Det finns riktlinjer på internet för flertalet redskap. T ex är måtten för all IFSA-utrustning fritt tillgängliga.

Däck är något som ofta kan vara förhållandevis lätt att få tag på, då däckfirmor kan tendera att ha däck som är för utslitna för att användas eller säljas. Det kan rentav vara så att man gör dem en tjänst om man kommer och hämtar däcket. Det kan vara svårt att veta om däcket lämpar sig för att välta i fråga om form och vikt, så man lär vilja testa först. Är det svårt att få ett grepp någonstans för att däckkanten ligger för nära marken så kan man spika fast plankor på däcket för att det skall komma upp något från marken.

lovedack

Ett alternativ som har använts till en Apollons axel/fat bar är PVC-rör. Det är bara att leta upp något som är ungefär 50mm tjockt som man kan få på vikter på. Atlettejp kan användas för att det skall bli någon friktion mot tröjan vid kontinentalvändningar. Vill man rentav ha ett par bildäck på axeln är ett bra trick att borra hål i viktskivor så att man kan skruva fast den i fälgarna. På så sätt kan man använda hålet i viktskivan när man hänger på bildäcken på axeln.

Saker som en släde finns det sällan skäl att lägga mycket pengar på. Det går så fint att använda lastpallar. Att dra vikter på en lastpall kan vara ett sätt att träna för så väl släddrag som truck pull och arm over arm. Någon form av sele för truck pull-liknande drag kan man få till med enkla bärremmar, och rep att dra i kan man fästa i en parkerad bil eller dylikt.

gnosjatruckpull

För att lasta lastpallen, eller något annat, kan man använda till exempel naturstenar. Man kan även använda naturstenar för att träna loading. Säckar och kaggar kan också vara något att titta på. De kan fyllas med till exempel sand. Att hitta en säck som håller bra är visserligen inte det lättaste, så i slutändan kan det vara ett bra val att köpa en säck från Ironmind som håller.

Något annat man kan dra är förstås bilar. De är för lätta för att dra under vanliga truck pull-förhållanden, så man kan använda en liten uppförsbacke. Uppförsbackar är dock ofta ganska ojämna och kan på kort tid gå från för lätta till omöjliga, så ett annat alternativ kan vara att hålla sig till planmark men klicka i handbromsen endast lite lätt.

När man är inne på bilar så kan man använda bilskottkärrehandtag för att fästa i dragkrogen. På så sätt kan man lyfta upp det bakre hjulparet för bilmarklyft eller bilskottkärra som farmerssubstitut.

alexfranssonbil

Atlasstenar är något man kan gjuta själv. Man skulle kunna köpa stenformar från Slater stones eller något sådant, eller så kan man tillverka egna formar. En metod som har använts är att man tar en badboll eller något sådant som man täcker i gips. Sedan spräcker man badbollen, blockar ut den ur gipset och använder sedan gipset som tillfällig stenform. På det sättet blir utgifterna inte mycket mer än just gips och cement, vilket inte kostar så mycket alls. Det finns gott om ytterligare information på att finna på internet för att få lite mer information om detaljerna.

Cirkushantel kan man också tillverka själv, men det allra enklaste sättet måste nog vara att bara köpa ett tjockt hantelhandtag för 50mm-vikter. Det kostar inte mycket pengar och fungerar alldeles utmärkt.

Hantel1

Share

Leave a Reply


*


Translate