MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
03

Strongman som träning

Posted by Standardspråk för webbplatsen 0 Comment

Normalt brukar inläggen jag skriver här vara ganska orienterade mot att tävla i strongman. Det är naturligtvis långtifrån säkert att alla vill det. Kanske har man inga ambitioner på att någonsin tävla i strongman. Men det betyder inte att det inte finns något att dra nytta av från sporten. Grenarna involverar hela kroppen, och dessutom på mer än ett sätt för det mesta.

Jag tänkte skriva ett inlägg om varför man kan dra nytta av strongman även om ens huvudintresse ligger inom en annan idrott. Vad skall man köra och varför? Det finns många kvaliteter som strongman tillåter en att träna upp som är önskvärda på annat håll.

Explosivitet

stoffeapollonVikten av att vara en explosiv atlet är återkommande inom väldigt många sporter. Det är ofta frågan om att kunna explodera med underkroppen, men också även överkroppen. Stockpress och apollons axel är övningar som tillåter en att träna sin explosivitet när man vänder redskapet med en kraftig stöt från underkroppen, och sedan skjuter ifrån i en push press eller en stöt.

Däckvält är en annan övning där en explosiv teknik ofta kan vara ganska bra inom ramen för en strongmantävling, men som även är bra för att lära sig explodera med höfterna likt i en frivändning. Det är inte för inte som justs frivändning är en så oerhört återkommande del av styrkeprogrammet för atleter inom alla möjliga discipliner. Att explodera in i däcket med hela kroppen trots att man redan är trött kan svara väl mot den typ av muskelfiber man vill delvis vill jobba på som till exempel mångkampare.

Man kan även träna på direktlyft med sten. Det kräver en stor explosivitet att direkt slänga upp en sten på en hög höjd. Det kan också vara ett ganska roligt sätt att träna om man har möjlighet till det.

Uthållighet

Medley2Det finns ett flertal sätt att jobba på sin uthållighet inom strongman. Det skall erkännas att det är mer orienterat mot så kallad styrkekardio än det är mot långdistanslöpning, men inom många sporter är det av stor vikt att kunna anstränga sig väldigt mycket under 30-90 sekunder för att sedan återgå till ett lugnare tempo.

För att träna den sortens ”spurter” är strongman lysande. Att genomföra åtta repetitioner däckvält på en tung vikt brukar kosta en hel del syre! Då får man verkligen träna sig själv på att hålla igång trots rejäl syreskuld.

Utöver repetitionsträning i andra syrekrävande grenar så finns det även en i stort sett obegränsad möjlighet till varierad medleyträning. Man kan dra släde och följa upp med en serie däckvält, man kan gå med väskor, lyfta sten och springa med säckar osv. Man skulle kunna träna sin uthållighet ordentligt och gediget på ett fullständigt nytt sätt varje pass.

Man kan varva mellan att se till att man klarar av att göra ngt tekniskt, tungt och knepigt trots att man är trött, till att bara köra totalt slut på sig själv.

Styrka

farmersryggHistoriskt sätt så har atleter inom sporter som fotboll, simning, amerikansk fotboll, baseboll och så vidare fått höra att man inte skall styrketräna, för styrketräning blir man bara muskulös, stor och långsam av. Det har bevisat sig vara fullständigt felaktigt. Det är idag gediget fastställt att styrketräning kort och gott är toppen. Varenda elitsatsande fotbollsspelande styrketränar en hel del, och har emellan varven rentav respektabla knäböjsresultat. Friidrottare styrketränar allihop och bilden kristalliserar sig mer och mer som att en stark atlet är en bra atlet.

Strongman är ett lysande sätt att bygga styrka. Det finns få saker som belastar nervsystemet så rejält som ett massivt tungt set ok. Övningar som Farmers Walk tillåter en att utföra extremt mycket fysikaliskt arbete inom ramen för ett enda set, i och med att man flyttar en stor vikt en lång bit. Det händer aldrig inom ramen för vanlig gymträning.

Vill man leta efter den sortens maxstyrka där man gör hela ansträngningen i ett kort svep så är marklyft och kronlyft utmärkta grenar att öva på.

Share

Leave a Reply


*


Translate