MAXstyrka

Allt inom kraftsport

vikingposternorgeVi i Norden är kända för kyla, barrskog och vikingar. Därför var det kanske inte så konstigt att Giants Live-tävlingen som hölls i Norge i helgen hette Världens Starkaste Viking 2014. Man hade också passande nog lagt tävlingsplatsen vid hotellet Fefor, ett anrikt vildmarkshotell som låg bland snötyngda träd omgivit av bergstoppar 930 meter över havet i Vinstra, Norge.

De nordiska atleterna bestod av Sebastian Davidsson och David Nyström, världstvåan från Island Hafthor Björnsson, norrmännen Bjørn Andre Solvang, Oyvind Rein och Kevin Larsen, danskarna Nicolai Hansen och Mikkel Leicht och Harri Peltomaa från Finland. Förutom dessa hade man bjudit in Terry Hollands från England och Rauno Heinla från Estland.

SONY DSC

hafthorterryfrontholdMAXstyrka var på plats i Norge för att stötta de svenska vikingarna. Jag hade envist trotsat uppmaningarna att behålla vinterdäcken på, och kom till hotellet med sommardäck, sneakers och en vårjacka i imiterat skinn. Kanske inte det smartaste visade det sig då den utlovade kylan var påtaglig, även om några stackars plusgrader gjorde sitt bästa för att exponera sig på termometern. När jag huttrande vandrade ner mot tävlingsplatsen träffade jag våra svenska hopp, Sebastian Davidsson och David Nyström, som var i full färd med att prata taktik och testa olika sätt att lyfta upp objekten som skulle vara med i loadingen dagen efter. De satt i t-shirts och tunna byxor och verkade helt obekymrade över kylan. “Det här kommer passa mig bättre än att tävla i värme, för nu slipper man svettas så mycket”, sa Sebastian, och fick medhåll av David.

Den första grenen skulle börja kl. 18:00, men den tiden flyttades fram till 19:00. Kl. 19:30 sa man att tävlingen skulle börja kl. 20:00. Eftersom man väntade på Svend Karlsen, Hafthor Björnsson, Terry Hollands och Johannes Årsjö (som inte skulle tävla på grund av fortsatta skadekänningar i armbågen, utan han var på plats för att heja fram svenskarna) så fick man vänta lite till. Klockan blev 21:00, och tävlingen flyttades fram igen till 22-ish. Ca. 22:30 var man klara att börja tävlingen.

davidfronthold

Tanken var ursprungligen att den första grenen skulle bestå av Crusifix med två svärd, något som David hade sett fram emot. Tyvärr hade man bara med sig två svärd, och eftersom man ville duellera två atleter mot varandra så valde man, efter många om och men, att ha Front Hold i stället. En kedja fick agera extravikt på svärden, så att dessa vägde 25 kg/st. David var inte helt förnöjd över grenvalet, men han var trots allt inställd på att slå Hafthor, sa han.

SONY DSC

Den första grenen hölls inomhus, framför en öppen spis. David fick gå ut mot Bjørn Andre Solvang, som aldrig någonsin har förlorat den grenen. David hade aldrig testat grenen, och på papperet skulle han inte ha mycket till chans. Det visade sig dock att hans förhållandevis korta armar i kombination med ett par enorma axlar var en vinnande kombination, och efter dryga minuten så vände sig David mot Solvang och frågade om han var trött. Solvang ställde ner svärdet på den otroliga tiden 1.23, medan David stod i tio sekunder till. Ett nytt världsrekord var ett faktum, tillika Davids första grenseger för helgen. Sebastian stod i 49 sekunder, vilket räckte till en åttondeplats i grenen. Hafthor imponerade också genom att stå i en dryg minut, vilket gav honom en tredjeplats i grenen.

SONY DSC

SONY DSC

1. David Nyström – 1.33 minuter, VR!
2. Bjørn Andre Solvang – 1.23 minuter
3. Hafthor Björnsson – 60.81 sekunder
4. Nicolai Hansen – 56.03 sekunder
5. Terry Hollands – 55.59 sekunder
6. Harri Peltomaa – 53.56 sekunder
7. Rauno Heinla – 53.31 sekunder
8. Sebastian Davidsson – 49.00 sekunder
9. Mikkel Leicht – 48.53 sekunder
10. Kevin Larsen – 46.35 sekunder
11. Oyvind Rien – 41.88 sekunder

SONY DSC

Runt 12:30 dagen efter var det dags för de resterande grenarna. En parad bestående av kiltförsedda musikanter med säckpipor och virveltrumma, atleter från highland games och strongman samt arrangörer tågade in för att sparka i gång tävlingarna på allvar. Efter ett kort tal om hotellet och vikingarnas betydelse för hotellets historia så började den andra grenen, släddrag. Vikten var uppskattad till 900 kg, och man skulle dra ekipaget 24 meter på snö. Det var en bedrift som var övermäktig för de flesta. Få mäktade med att dra släden i mer än ett par meter, och den enda som lyckades dra den i mål var föga förvånande en 180 kg tung Hafthor Björnsson som alltså vann grenen. Terry Hollands kom tvåa efter att ha orkat dra den drygt 15 meter. hafthorterryEn teknik som först användes av estländaren Rauno Heinla var att lyfta upp framänden på släden och backa med den i stället för att dra den som en truck pull. David Nyström gjorde på det viset och kom trea i grenen, en cm längre än Rauno Heinla. Sebastian kom sjua.

1. Hafthor Björnsson – 26.06 sekunder
2. Terry Hollands – 15.11 meter
3. David Nyström – 7.26 meter
4. Rauno Heinla – ca. 7.25 meter
5. Sebastian Davidsson – 3.60 meter
6. Nicolai Hansen – 2.57 meter
7. Bjørn Andre Solvang – 2.14 meter
8. Kevin Larsen – 2.00 meter
9. Mikkel Leicht – 1.40 meter
10. Oyvind Rien – ca. 70 cm
11. Harri Peltomaa – 0 cm

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Den tredje grenen var stocklyft för reps. Stocken vägde 130 kg, och man hade 60 sekunder på sig. Här hade en del av atleterna klagat lite innan på att det var för lätt och en ren konditionsgren. David var en av förhandsfavoriterna här, och det med all rätt. Han hann med tio reps innan minuten var över. Hafthor var sist ut, men lyckades även han att hinna med tio reps efter en grym acceleration efter de första repetitionerna. Mikkel Leicht från danmark kom trea i grenen med nio reps. Sebastian hade det tyngre och fick en repetition. Oyvind Rien hoppade här av tävlingen på grund av känningar i biceps.

1. David Nyström – 10 reps
1. Hafthor Björnsson – 10 reps
3. Mikkel Leicht – 9 reps
4. Rauno Heinla – 8 reps
5. Terry Hollands – 7 reps
5. Bjørn Andre Solvang – 7 reps
7. Nicolai Hansen – 6 reps
8. Harri Peltomaa – 2 reps
9. Sebastian Davidsson – 1 repetition
9. Kevin Larsen – 1 repetition
11. Oyvind Rien –

SONY DSC

mikkelstocknorge

SONY DSC

sebastianstocknorge

Den fjärde grenen bestod av loading. Fem objekt bestående av fyra stenar i olika former och vikter samt en otymplig träbit skulle lastas upp på en plattform. Här var Hafthor mer eller mindre överlägsen. Han lyfte upp objekten högt över plattformen och nästan dunkade i dem i sann basketanda (han spelade basket innan han började med strongman). Sebastian Davidsson gjorde en fenomenal insats och kom tvåa, bara fyra sekunder bakom Hafthor. Rauno Heinla kom trea och David Nyström kom fyra. Här var det också en cut, och de åtta bästa fick fortsätta tävla.

1. Hafthor Björnsson – 31.50 sek
2. Sebastian Davidsson – 35.81 sek
3. Rauno Heinla – 37.44 sek
4. David Nyström – 38.29 sek
5. Terry Hollands – 41.19
6. Bjørn Andre Solvang – 42.16 sek
7. Mikkel Leicht – 44.33 sek
8. Kevin Larsen – 50.89 sek
9. Nicolai Hansen – 4 objekt på 31.91 sek
10. Harri Peltomaa – 4 objekt på 49.86 sek

davidloadingnorge hafthorloadingnorge sebastianloadingnorge

Den femte och näst sista grenen var pole push på snöslask. Här var det lite krångligt att hålla reda på poängen eftersom två och två gick ut, och förlorarna i de första omgångarna fick möta varandra och förlorarna mötte varandra. Till sist var det en final där de två bästa fick mötas, men det var ingen match om tredjeplatsen. David (127 kg) fick gå ut mot Hafthor (180 kg), en match som på förhand såg ut att vara klar. davidhafthorpushTrots att David kämpade väl så var Hafthor några storlekar för stor. Sebastian fick möta den internationellt meriterade Bjørn Andre Solvang, och han vann den matchen ganska enkelt. I Davids andra match fick han möta Bjørn Andre Solvang, och tyvärr förlorade han den matchen. Sebastian fick möta Hafthor i sin andra match, och även här var den isländska jätten lite för stor och för stark. Hafthor vann sedan även finalmatchen mot Mikkel Leicht utan att förta sig.

1. Hafthor Björnsson – 11p
2. Mikkel Leicht – 10p
3. Sebastian Davidsson – 8.5p
3. Terry Hollands – 8.5p
5. Bjørn Andre Solvang – 6.5p
5. Rauno Heinla – 6.5p
7. David Nyström – 3.5p
7. Nicolai Hansen – 3.5p

davidhafthorpush1

hafthormikkelpush

sebastianbjornandrepush

giantslivenorgeDen sista grenen i tävlingen var Atlassten. Arrangörerna Colin Bryce och Darren Sadler pratade länge om hur grenen skulle gå till. Skulle man köra en form av Sisyfos sten, skulle man köra tre reps så snabbt som möjligt eller kanske bara två reps? Det blev till slut den sistnämnda versionen.

Stenen vägde 170 kg, och det är vanligtvis inte tungt för atleter i den här klassen, men ett påtagligt blött underlag och snöflingor som dekorerade stenen mellan varven försvårade uppgiften avsevärt. Sebastian, som vanligtvis är Sveriges näst bästa stenlyftare, hade stora problem att få grepp om stenen och klistret hjälpte nästan ingenting. sebastianhafthorpushDrygt 29 sekunder tog det för Sebastian att göra de två repsen, och det är vanligtvis en fullt tillräcklig tid för honom att klara av en hel stenserie. Det blev tyvärr en sistaplats i sin paradgren för honom. För David gick det lite bättre, och han slutade femma i grenen. Hafthor, som är världens överlägset bästa stenlyftare, lekte som väntat hem grenen på på 12.40 sekunder.

1. Hafthor Björnsson – 12.40
2. Mikkel Leicht – 14.91
3. Terry Hollands – 15.34
4. Bjørn Andre Solvang – 17.09
5. David Nyström – 18.32
6. Nicolai Hansen – 20.81
7. Rauno Heinla – 20.90
8. Sebastian Davidsson – 29.09

Hafthor Björnsson visade till slut prov på varför han gick hem med silverpokalen från Världens Starkaste Man (en halv poäng bakom vinnaren Savickas) för en vecka sedan. Det var aldrig någon tvekan om vem som var Världens Starkaste Viking 2014. David Nyström gjorde sitt livs tävling och imponerade stort i samtliga grenar. Hans jämnhet gjorde att han till och med slog världsfemman Terry Hollands, och tog alltså andraplatsen mot ett väldigt bra motstånd. Terry kom trea och Sebastian kom sjua. hafthorvinnareNu väntar Världens Starkaste Man 2015 för David Nyström, och efter den här helgen har han visat att han verkligen hör hemma bland de absolut starkaste.

Slutresultatet:

1. Hafthor Björnsson – 62,5p
2. David Nyström – 49,0p
3. Terry Hollands – 48,0p
4. Rauno Heinla – 42,5p
5. Bjørn Andre Solvang – 42p
6. Mikkel Leicht – 40,0p
7. Sebastian Davidsson – 37,0p
8. Nicolai Hansen – 27,5p
9. Harri Peltomaa – 13,0p
10. Kevin Larsen – 12,5p
11. Oyvind Rien – 3,0p (bröt tävlingen)

En film om tävlingen kommer framöver!

SONY DSC

SONY DSC

hafthorstennorge

SONY DSC

hafthornorge

SONY DSC

vinnarnanorge

Share

3 Responses so far.

  1. Mr H skriver:

    Skulle vara sjukt kul att se något filmklipp från tävlingen. Det är bara en tidsfråga innan David är världens starkaste man, fucking beast.

  2. […] thanks to http://maxstyrka.se/2014/04/reportage-varldens-starkaste-viking-2014/ for the results and […]

Leave a Reply


*


Translate